Ο κινητός κινηματογράφος στις γειτονιές της Πάτρας- ΔΕΙΤΕ το πρόγραμμα και τις ταινίες

Κέντρο Πάτρας

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η έβδομη τέχνη βρίσκει και φέτος -  για δεύτερη συνεχή χρονιά -το δικό της σημείο αναφοράς μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με το Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων να μεταφέρει τη «μεγάλη οθόνη» στις γειτονιές και τις συνοικίες της πόλης και σε χώρους που έχουν ξεχωριστή σημασία για τους φίλους του κινηματογράφου. Η έναρξη του φετινού κύκλου προβολών θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου στον Ρηγανόκαμπο, με την προβολή της ταινίας «Η Ορχήστρα της ανακύκλωσης», η οποία και είναι ενταγμένη στο τετραήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Ανατολικό Διαμέρισμα στο πλαίσιο της ενότητας «Το Φεστιβάλ στις γειτονιές».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 14 ταινίες και η προβολή τους θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου . Η προβολή των ταινιών θα γίνει  στο Ριγανόκαμπο, στο χώρο του κολυμβητηρίου της πλαζ, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το θεατράκι της Κρήνης, στον πολιτιστικό σύλλογο Ζωοδόχου Πηγής στην Περιβόλα, το Αρσάκειο, το γήπεδο των προσφυγικών, το Νότιο Πάρκο, το Σαραβάλι, η Αγία Σοφία, η πλατεία Παναχαϊκής και στο θεατράκι Ιτεών.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής: Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ   (2015),FREE TO RUN!(2016),ΗΡΕΜΟ ΠΑΘΟΣ (2016),ANIME NERE    (2014), LITTLE MEN    (2016),ΕΓΩ, Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ     (2017), ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  (2012), ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ          (2000), ΚΡΥΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ (2016), ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ      (2016), ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ        (2011),  Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ      (2010), ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ (2007) , PLACIDO   (1961).

Η έναρξη των προβολών θα γίνεται στις 9.30 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη,
Αναλυτικά ανά ημέρα και μήνα θα γίνει προβολή των εξής ταινιών:

1. ΔΕΥΤ. 03/07   Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ   (2015)  -   ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΣ
Με μια ταινία  αφιερωμένη σε μια ορχήστρα  από την Παραγουάη-   την οποία θα πρέπει να δουν όλοι οι μαθητές των σχολείων του τόπου- που χρησιμοποιεί  αποκλειστικά όργανα κατασκευασμένα  εξ ολοκλήρου από σκουπίδια έκανε πρεμιέρα  στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές αλλά και δίνοντας το σωστό μήνυμα της ανακύκλωσης για τους θησαυρούς που είναι φτιαγμένοι από τα πιο ευτελή υλικά.  Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί την οικουμενική δύναμη της μουσικής και το  θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης,  όπου οι ήρωες του επιβιώνουν  ακόμα και ανάμεσα σε δεκάδες τόνους σκουπιδιών. Παράλληλα μαρτυρά τη δύναμη που έχει η μουσική ώστε να μεταμορφώνει και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

2. ΠΑΡ. 07/07    FREE TO RUN!       (2016)                     ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΠΛΑΖ
Το Free to Run,  είναι μία ταινία - ντοκιμαντέρ του Πιέρ Μοράθ που δίνει απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα γύρω από το τρέξιμο. Πότε με ρομαντισμό και πότε με... ματαιοδοξία, προβάλλει άγνωστες και γνωστές δρομικές ιστορίες στο ευρύ κοινό και πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην εξέλιξη του τρεξίματος, προσπαθώντας απλά να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την... αλήθεια του.

3. ΤΕΤ. 12/07     ΗΡΕΜΟ ΠΑΘΟΣ (2016)   Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου
Ο Tέρενς Ντέιβις κινηματογραφεί πολλά περισσότερα από μία βιογραφία της δυναμικής, ευφυούς, μοναχικής, καταθλιπτικής ποιήτριας Εμίλι Ντίκινσον. Στρέφει τον καθρέφτη στις ζωές που δε ζούμε, στο χρόνο που τρέχει χωρίς έλεος και μας συστήνει το θάνατο που μας περιμένει όλους. Ενδιάμεσα έχουμε μία ευκαιρία για ευτυχία. Μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζιοακίνο Κριάκο από τον Ιταλό σκηνοθέτη Φραντσέσκο Μούντσι, ο οποίος τρυπώνει στα άδυτα της πανίσχυρης μαφιόζικης οργάνωσης Ντραγκέτα για να παραδώσει μια σύγχρονη τραγωδία υψηλής κινηματογραφικής ακρίβειας.

4. ΠΕΜ. 13/07  ANIME NERE  (2014)  ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΚΡΗΝΗΣ
Μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζιοακίνο Κριάκο από τον Ιταλό σκηνοθέτη Φραντσέσκο Μούντσι, ο οποίος τρυπώνει στα άδυτα της πανίσχυρης μαφιόζικης οργάνωσης Ντραγκέτα για να παραδώσει μια σύγχρονη τραγωδία υψηλής κινηματογραφικής ακρίβειας. Τα ερειπωμένα χωριά και το φυσικό τοπίο της Καλαβρίας αποδεικνύονται το ιδανικό ημι-σεληνιακό σκηνικό στο οποίο ξετυλίγεται το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από 3 αδέρφια (Λουτσιάνο, Λουίτζι και Ρόκο). Οι επιλογές που κάνουν, τους φέρνουν μπροστά σε σταυροδρόμια και θα πρέπει να αποφασίσουν ποια οδό θα ακολουθήσουν, συμφιλιωμένοι ή όχι με το παρελθόν τους.

5. ΠΑΡ. 14/07 LITTLE MEN (2016) Πολιτ. Σύλ. Ζωοδόχος Πηγή ΠΕΡΙΒΟΛΑ

Μετακομίζοντας στο Μπρούκλιν, ο Τζέικ γίνεται φίλος με τον Τόνι, γιο της γυναίκας που νοικιάζει το μαγαζί του παππού του. Μετά το θάνατο του τελευταίου όμως οι οικονομικές διαφορές των γονιών τους θα ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση που θα ταράξει τη φιλία τους, σε μια συναισθηματικά ρεαλιστική, ζεστή και ειλικρινή απέναντι στους χαρακτήρες της ιστορία ενηλικίωσης με κοινωνικές ευαισθησίες. Μικρή, όπως και οι ήρωές της, σε κινηματογραφικό μέγεθος, σκηνοθετημένη όμως με κομψότητα και γραμμένη με μεγάλη σεναριακή επιδεξιότητα.

6. ΤΡ. 18/07 ΕΓΩ, Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (2017)          ΑΡΣΑΚΕΙΟ

Τον Νοέμβριο του 2013, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ άκουσαν για πρώτη φορά για την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» και ενώ έψαχναν ήδη να δημιουργήσουν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για κάποιο κοινωνικό θέμα συναντήθηκαν μαζί του και με την Έλενα στην Αθήνα, και συζήτησαν την άποψή του για τον κόσμο και για το πως ο ίδιος βλέπει την αλληλεγγύη. Κάπως έτσι με δύο ημερών κινηματογράφηση δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ «Ο άνεργος που ταΐζει τους άστεγους», το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα, με πάνω από 300.000 προβολές. Αυτή η μικρού μήκους ταινία κέρδισε επίσης τη δεύτερη θέση στο Διαγωνισμό Ταινιών Όνειρο στο Πόρτλαντ, Όρεγκον.

7. ΠΕΜ. 20/07  ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  (2012)        ΓΗΠΕΔΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ

Αυτό το ντοκιμαντέρ, δεν είναι απλά μία ιστορία για το ποδόσφαιρο. Είναι εκατοντάδες ιστορίες για το ποδόσφαιρο. Και επιπλέον, είναι μία ολοζώντανη καταγραφή ενός κόσμου που μοιάζει καταδικασμένος να μείνει για πάντα στην αφάνεια αλλά επιβιώνει, κόντρα στις ελλείψεις, γεμάτος πάθος και δύναμη. Η κάμερα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αργεντινής και αποτυπώνει ποδοσφαιρικές ιστορίες, καλά κρυμμένες σε επαρχίες, χωριά και γειτονιές. Οι ιστορίες αυτές, φέρνουν στο φως καταστάσεις που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθια, θυσίες, μοναδικά μέρη και βέβαια ανθρώπους που δεν θα μπορούσες να συναντήσεις πουθενά αλλού. Τι τα συνδέει όλα αυτά; Ένα πάθος για το ποδόσφαιρο που δεν θα συναντήσεις σε καμία εθνική κατηγορία του κόσμου.

8. ΠΑΡ. 04/09  ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (2000) ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ

Η ταινία εκτυλίσσεται στο Γαλλικό Νότο, στην εποχή λίγο πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια αμπελουργία της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο πατέρας της ηρωίδας. Είναι ένα κλασικό ρομάντζο, που διηγείται την ιστορία ενός ανίσχυρου έρωτα. Η όμορφη Λία (Λετίσια Κάστα) είναι ερωτευμένη με το σύζυγο της καλύτερης φίλης της. Ένα πολύπλοκο κάστινγκ χαρακτήρων, συναντιούνται και χάνονται, μπλεγμένοι στα δραματικά γεγονότα του πολέμου. Αφηγείται τη ζωή στο Παρίσι με την είσοδο των Γερμανών και την εγκατάλειψη των σπιτιών, με έμφαση στην ύπαιθρο και τη Γαλλική Αντίσταση των παρτιζάνων.

9. ΣΑΒ. 05/08 ΚΡΥΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ (2016)   ΑΡΣΑΚΕΙΟ

Σπάνιας εικαστικής ομορφιάς ανθρωπολογική μελέτη, η οποία μέσα από αργούς, υπνωτιστικούς ρυθμούς εξελίσσεται σε ένα συμβολικό υπαρξιακό δράμα που ανταμείβει τον υπομονετικό θεατή. Ο πάμπτωχος, χρεωμένος Μεχμέτ ζει σε ένα ορεινό χαμόσπιτο μαζί με την πενταμελή οικογένειά του, την οποία παραμελεί καθώς αναζητά μάταια στα βουνά φλέβες χρυσού. Όταν το χιόνι εμποδίζει την προσπάθειά του, αποφασίζει να λάβει μέρος στις τοπικές ταυρομαχίες.

10. ΤΡ. 05/09    ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ   (2016)      ΑΙΘΡΙΟ Π.Δ.ΝΟΣΟΚ.

Δύο νεαροί με έντονα κινητικά προβλήματα γίνονται φίλοι με έναν ανάπηρο πρώην πυροσβέστη, ο οποίος έχει μόλις βγει από τη φυλακή και δουλεύει για έναν Σέρβο έμπορο ναρκωτικών. Χρυσός Αλέξανδρος και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ένα ανορθόδοξο όσο και δυναμικό γκανγκστερικό θρίλερ, που είναι ταυτόχρονα ένα ευαίσθητο δράμα και μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης.

11. ΠΑΡ. 08/09   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ  (2011)   ΣΑΡΑΒΑΛΙ

Ο δεκάχρονος Γιέργκεν είναι το νέο πρόσωπο στο σχολείο  της  Άννε. Όλα τα κορίτσια είναι ερωτευμένα με τον Γιέργκεν, όμως η Άννε είναι πρόθυμη να προσχωρήσει περισσότερο από τον καθένα  για να τον κερδίσει. Στο όνομα της αγάπης όλα επιτρέπονται.

12. ΔΕΥΤ. 11/09  Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ  (2010) ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αυτό το ντοκιμαντέρ το οποίο έχει γυριστεί σε τόσο διαφορετικούς χώρους όπως η Βολιβία, την Κορέα, το Λος Άντζελες, το Βερολίνο, τη Σκωτία, το Λονδίνο, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, είναι ένας ύμνος υπεράσπισης των οικουμενικών δικαιωμάτων των μη προνομιούχων παιδιών στην ομορφιά, την τέχνη και τη μουσική.  Ο Dudamel είναι ένας εκπληκτικά προικισμένος δάσκαλος της Βενεζουέλας, ο οποίος οδηγεί αυτό το ταξίδι μέσα από ιστορίες νέων που βιώνουν τη χαρά της μουσικής στις πιο διαφορετικές και αντίθετες γωνιές του κόσμου. Η ταινία DUDAMEL: Let the Children Play" είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την μουσική, τις ορχήστρες, τη διδασκαλία και τη σημασία της τέχνης ως μια ελπιδοφόρα πορεία για την αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής κρίσης παγκοσμίως είναι μια ιστορία ελπίδας για το μέλλον που ξεδιπλώνεται τώρα.

13. ΤΕΤ. 13/09 ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ (2007) ΠΛ. ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ
Πρόκειται για δραματική ταινία που αφηγείται ιστορίες παιδιών που μεγάλωσαν σε αντάρτικες ομάδες κατά την δεκαετία του 1960 στη Βενεζουέλα.

14. ΠΑΡ. 15/09   PLACIDO   (1961)                                  ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΙΤΕΩΝ

Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και ένας ραδιοφωνικός σταθμός ξεκινά μια εκστρατεία απόλυτα σύμφωνη με το πνεύμα των εορτών: η πρόσκληση των φτωχών και των ζητιάνων της πόλης σε δείπνο από τους πλούσιους. Διάσημοι πρωταγωνιστές του κινηματογράφου και σημαντικοί παράγοντες της κοινωνίας, συμμετέχουν στην εκστρατεία. Παράλληλα όμως, προσλαμβάνεται ένας κακόμοιρος οδηγός φορτηγού, ο Plácido (Casto Sendra-Cassen), για να συνεισφέρει στη διαφημιστική εκστρατεία. Όμως το μέσο δουλειάς του οδηγού, δηλαδή το φορτηγό, κινδυνεύει να χαθεί. Η οικονομική δυσανεξία του κεντρικού χαρακτήρα, καθώς και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί σύντομα για την εργασία του οδηγούν τον ήρωα στην απελπισία.

Η έναρξη των προβολών θα γίνεται στις 9.30 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη