Μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια και ομιλία

Πλατεία Αρόης

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Αυτή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την πολύτιμη βοήθεια και πρωτοβουλία του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Αρόης Πατρών θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση μετά τη Θεία Λειτουργία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του δολοφονηθέντος πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, αλλά και σπουδαιότερου προτύπου της νεότερης ελληνικής ιστορίας, του Ιωάννη Καποδίστρια (είχε γεννηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 1776 στην Κέρκυρα).

Μετά την δέηση που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 186 χρόνων από την κοίμησή του (δολοφονήθηκε το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831) θα ακολουθήσει στο πνευματικό κέντρο του ναού, επίκαιρη ομιλία του στρατηγού εν αποστρατεία Σπυρίδωνος Αρώνη με θέμα: «Η ζωή, το έργο και η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια».

Ο Καποδίστριας υπήρξε επιφανής πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.

Στις 5:35 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός. Ο μόνος που τον συνόδευε ήταν ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ονόματι Κοκκώνης.

*Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη είναι Κέντρο ενότητος και μελέτης-προβολής των αξιών μας.