Έξτρα προβολή απο την κινηματογραφική λέσχη

Ster Cinemas - Odeon

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Την Παρασκευή 2.2.2018 θα πραγματοποιηθεί από την Κινηματοφραική Λέσχη Πάτρας μια έξτρα προβολή ταινίας στην Odeon VesoMare, σαν επιπλέον προσφορά για τη συμπλήρωση φέτος 40 Χρόνων της Λέσχης. Πρόκειται για την εξαιρετική ταινία "Το Πάρτι" της Σλαλι Πότερ, που θα σας ενθουσιάσει με το οξύ χιούμορ της. Με εξαιρετικές ερμηνείες του εξαιρετικού καστ που περιλαμβάνει τους Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ, Τσέρι Τζόουνσ, Έμιλι Μόρτιμερ, Πατρίτσια Κλάρκσον, Μπρούνο Γκανζ και Σίλιαν Μέρφι.

Την Κυριακή 4.2.2018 και ώρα 19.55΄ στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών, θα μεταδοθεί η Όπερα της ΜΕΤ “Tosca” του Πουτσίνι, με τη Sonya Yoncheva και τον Vitorio Grigoloστους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον Emmanuel Villaume στη διεύθυνση ορχήστρας, μετά την αποπομπή του James Levine από την ΜΕΤ μετά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Εισιτήρια για την «Tosca» μπορείτε να προμηθευτείτε στο γραφείο της λέσχης Ρήγα Φεραίου 93-97, στο Μέγαρο Κόλλα στο κάτω μέρος της Πλατείας Γεωργίου Α! (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 11-2 το πρωί, τηλ. 6936.177790) καθώς και στο Συνεδριακό πριν από την μετάδοση.

Παρασκευή 2.2.2018

Το Πάρτι (2017)

Το Πάρτι – The Party

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διακρίσεις:

Berlin International Film Festival 2017 :  Βραβείο Guild Film στη Sally Potter.

British Independent Film Awards 2017 : Βραβείο B! Γυναικείου Ρόλου στη Patricia Clarkson.

Valladolid International Film Festival 2017 : Βραβείο Rainbow Spike στη Sally Potter

Υποψηφιότητες σε Φεστιβάλ.

Η Τζάνετ διοργανώνει ένα πάρτι για να γιορτάσει το διορισμό της ως υπουργού Υγείας της σκιώδους αντιπολιτευτικής κυβέρνησης. Αν και οι εκλεκτοί καλεσμένοι που καταφθάνουν στο σπίτι είναι λίγοι, τα όσα συμβαίνουν στη γιορτή είναι πολλά και απροσδόκητα.

Σικάτη, βιτριολικά καυστική σάτιρα της σύγχρονης «άρχουσας» τάξης, η οποία εκμεταλλεύεται δημιουργικά τον περιορισμένο χώρο δράσης, το πρωτοκλασάτο καστ και την ιδανικά μικρή διάρκεια των 71 λεπτών.

“Το πάρτυ» της Σάλι Πότερ:  Μια απολαυστική επίδειξη κινηματογραφικής ευφυίας.

Η Σάλι Πότερ σας καλεί σε ένα «Πάρτι» γεμάτο εκπλήξεις.  Οι καλεσμένοι είναι προβληματικοί και το χιούμορ δηλητηριώδες.

Ανήσυχη δημιουργός, που πειραματίζεται με την κινηματογραφική αφήγηση, η Βρετανίδα Σάλι Πότερ έχει υπογράψει από μικρά αριστουργήματα («Ορλάντο») κι ενδιαφέροντα, πρωτότυπα ημιαυτοβιογραφικά δράματα («Μάθημα Τανγκό») μέχρι ηχηρότατες σοβαροφανείς αποτυχίες («Ο Άντρας που Έκλαιγε»). Το γυρισμένο μόλις σε δύο εβδομάδες «The Party» είναι από τις καλύτερες ταινίες της, μια απολαυστική επίδειξη κινηματογραφικής ευφυΐας στριμωγμένης στα λιγοστά τετραγωνικά ενός κομψού λονδρέζικου σπιτιού. Αυτό είναι της Τζάνετ, μιας φιλόδοξης πολιτικού και συζύγου ενός στωικού, χαμηλότερων τόνων ακαδημαϊκού, η οποία διοργανώνει ένα πάρτι για να γιορτάσει το διορισμό της ως υπουργού Υγείας της σκιώδους αντιπολιτευτικής κυβέρνησης.

Αν και οι εκλεκτοί καλεσμένοι που καταφθάνουν στο σπίτι είναι λίγοι­, τα όσα συμβαίνουν στη γιορτή είναι πολλά και απροσδόκητα, με τους εντέλει επτά συμμετέχοντες να μοιράζουν το χρόνο τους σε κοινές συζητήσεις, σε κατά δυάδες αντιπαραθέσεις και κουτσομπολιά ή σε κρυφά, επείγοντα τηλεφωνήματα, συνθέτοντας έτσι το παζλ ενός στην επιφάνεια λαμπερού μα στην πραγματικότητα γεμάτου μυστικά και ψέματα μικρόκοσμου. Ενός μικρόκοσμου από τραπεζίτες, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και συμβούλους ζωής (!), μια μικρογραφία της σύγχρονης «άρχουσας» τάξης δηλαδή, η οποία θα επιδοθεί σε ένα επώδυνο ψυχολογικό και ιδεολογικό στριπτίζ όταν κληθεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Αν και το στήσιμο της ταινίας είναι­ καθαρά θεατρικό, η Σάλι Πότερ εκμεταλλεύεται τον κλειστό χώρο­ με σχεδόν πολανσκικό τρόπο. Με ένα σοφά υπολογισμένο ντεκουπάζ, απομονώνει ή φέρνει σε πρώτο πλάνο το πεδίο δράσης μιας­ σκηνής, φορτίζει με κλειστοφοβική ένταση τις φαινομενικά αθώες συζητήσεις, που θα εξελιχτούν σε λεκτικές ξιφομαχίες, και σαρκάζει με κατάμαυρο χιούμορ αυτήν την επίδειξη φτηνής αλλά ντυμένης με Prada κοστούμια ματαιοδοξίας, τυλιγμένης σε επαναστατικά, φεμινιστικά, new age, κυνικά, φιλελεύθερα και διανοουμενίστικα ιδεολογήματα. Υπό τους ήχους μιας μελαγχολικής τζαζ και φωτογραφημένο σε ένα «ξερό», επιθετικό ασπρόμαυρο, το πρωτο­κλασάτο καστ απολαμβάνει στο έπακρον αυτήν την γκροτέσκο, κωμικοτραγική ανθρωποφαγία, σερβιρισμένη στην ιδανική διάρκεια των μόλις 71 λεπτών.

Χρήστος Μήτσης

To «Πάρτι» θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίζεται σε μια θεατρική σκηνή ακόμη κι αν δεν έχει τίποτα από την επιτήδευση ή το τεχνητό ενός θεατρικού. Ομως οι ήρωές του συναντιούνται στην «σκηνή» ενός σπιτιού του Λονδίνου και μεταξύ κουζίνας και μπάνιου, σαλονιού και αυλής παίζουν τα δικά τους κωμικοτραγικά δράματα. Αυτά που αν τα δεις συνολικά, τα ονομάζουμε ζωή.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Τζάνετ μια πολιτικός της αντιπολίτευσης η όποια μόλις έγινε υπουργός υγείας της σκιώδους κυβέρνησης και η οποία καλεί μερικούς φίλους για να το γιορτάσει. Μόνο που όσο εκείνη ετοιμάζει τα βολ-ο-βαν στην κουζίνα, ο σύζυγός της Μπιλ αλλάζει δίσκους και πίνει κρασί στο σαλόνι βυθισμένος στις σκέψεις του και στις δικές του αποκαλύψεις που ετοιμάζει.

Κι όταν οι φίλοι φτάσουν, ο καθένας με τα δικά του θέματα (συχνά με την μορφή του ετέρου του ήμισυ), το πάρτι θα πάρει μια απροσδόκητη τροπή και θα ακροβατεί στο χείλος της καταστροφής και της τραγωδίας για όλα τα απολαυστικά μετρημένα 71 λεπτά που διαρκεί το φιλμ.

Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο, αυτή είναι μια ταινία ηθοποιών με την Κρίστιν Σκοτ Τόμας και τον Τίμοθι Σπολ εξαιρετικούς στους ρόλους του βασικού ζευγαριού, την Τσέρι Τζόουνς και την Εμιλι Μόρτιμερ άψογες στον ρόλο των λεσβιών που περιμένουν –απροσδόκητα- τρίδυμα την Πατρίτσια Κλάρκσον να κλέβει την παράσταση στον ρόλο της πρώην ιδεαλίστριας και πλέον απόλυτα κυνικής καλύτερης φίλης και τον Μπρούνο Γκανζ να το διασκεδάζει και να μας διασκεδάζει σε αυτόν ενός new age θεραπευτή.

Το φιλμ παίζει με την ιδέα της φάρσας, που δεν απέχει ποτέ πολύ από τις πιο τραγικές στιγμές της ζωής μας. Πλούσιο σε αληθινά αστείες ατάκες και αποφασισμένο να κρατήσει τις ανατροπές ως το τέλος, το φιλμ είναι απολαυστικό μέσα στις φιλοδοξίες μιας αστείας και καυστικής κοινωνικής σάτιρας τις οποίες και πραγματώνει.

Εξαιρετικές ερμηνείες του εξαιρετικού καστ που περιλαμβάνει τους Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ,Τσέρι Τζόουνς, Εμιλι Μόρτιμερ, Πατρίτσια Κλάρκσον, Σίλιαν Μέρφι και τον Μπρούνο Γκανζ.

Γιώργος Κρασσακόπουλος

Sally Potter

Γεννήθηκε το 1949 στο Λονδίνο.

Φιλμογραφία:  2017 The Party, 2012 Ginger & Rosa, 2009 Rage, 2004 Yes, 2000 Ο άνδρας που έκλαιγε, 1997 The Tango Lesson, 1992 Orlando, 1988 I Am an Ox, I Am a Horse, I Am a Man, I Am a Woman (Documentary), 1987 Tears, Laughter, Fears and Rage (TV Mini-Series), 1986 The London Story (Short), 1983 The Gold Diggers, 1979 Thriller, 1971 Hors d'oeuvres (Short), 1970 Play (Short), 1969 Jerk (Short).

ΤΟΣΚΑ  – GIACOMO PUCCINI
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, Ώρα 19.55΄

Διεύθυνση Ορχήστρας: Emmanuel Villaume

Σκηνοθεσία: Sir David McVicar

Σκηνικά-Κοστούμια: John Macfarlane

Φωτισμοί: David Finn

Χορογραφίες: Leah Hausman

Διανομή: Sonya Yoncheva (Τόσκα),  Vitorio Grigolo (Καβαραντόσι), Željko Lučić (Σκάρπια), Patrick Carfizzi (Διάκος).

Υπότιτλοι: Ελληνικοί/Αγγλικοί

Διάρκεια: 2 ώρες και 53΄ (με 2 διαλείμματα 30΄)

H δραματική τραγωδία του Puccini, σε σκηνοθεσία Sir David McVicar. H Sonya Yoncheva και ο Vitorio Grigolo πρωταγωνιστούν στους ρόλους της Τόσκα και του αγαπημένου της Καβαραντόσι, με τον Željko Lučić στο ρόλο του δόλιου Σκάρπια.