Παρουσίαση μελέτης για τον Αχαιό πολιτικό Δημήτριο Γούναρη

Εμπορικός σύλλογος Πάτρας

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Μια νέα μελέτη για τον Αχαιό πολιτικό Δημήτριο Γούναρη θα παρουσιαστεί από το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, στις 20.00 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών (πλατεία Γεωργίου Α’ 25). Πρόκειται για τον τόμο που συνέγραψε η Δρ. Μαριάννα Χριστοπούλου και εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της σειράς Βιογραφίες Πολιτικών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βασίλης Καρδάσης, πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

και η ίδια η συγγραφέας Μαριάννα Χριστοπούλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η έκδοση επιχειρεί να παρουσιάσει την πολιτική διαδρομή και δράση του Δημητρίου Γούναρη, ενός πολιτικού που ξεκίνησε από την Πάτρα, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στον δημόσιο βίο από τις αρχές του 20ού αιώνα και συνδέθηκε στην ιστορική μνήμη με τραγικά γεγονότα (Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική καταστροφή, Δίκη των Έξι). Πέρα από τα προφανή, η ανασύνθεση της διαδρομής του Αχαιού πολιτικού φωτίζει όψεις της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, και αποκαλύπτει τις μεγάλες εντάσεις που αντιμετώπισε η ελληνική κοινωνία στην πορεία της προς τον εκσυγχρονισμό και την εθνική ολοκλήρωση στις αρχές του 20ού αιώνα.

*Η Μαριάννα Χριστοπούλου σπούδασε Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο Ι. Γεννάδιος και η διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής της Ελλάδας (1870 - 1918)».

Έχει εργαστεί σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα, στην ιστορική βιογραφία, τη μελέτη της εικόνας του άλλου και την προπαγάνδα.