«Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» του Κώστα Λογαρά

Στέκι της κίνησης "Πρόταση"

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018

Η Κίνηση «Πρόταση» για έναν άλλο τρόπο ζωής που γιορτάζει 30 χρόνια εθελοντικής προσφοράς διοργανώνει την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στις 19.00 το απόγευμα, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης στην οδό Σαρανταπόρου 20, μία εκδήλωση -συζήτηση με τον Πατρινό συγγραφέα και φιλόλογο Κώστα Λογαρά πάνω σε θέματα που αναδύονται από το νέο του βιβλίο του «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

Με αφορμή το βιβλίο αυτό (το οποίο παρουσιάστηκε με επιτυχία και σε εκδήλωση στην Αθήνα την Τρίτη 27/2 στον Ιανό) όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, θα προβληματιστούμε και θα συζητήσουμε πάνω σε πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν όλους. Θέματα για τις σχέσεις, για την πορεία της πόλης μας και άλλα πολλά.

Ο Κώστας Λογαράς έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1950. Από το 1997 συνεργάζεται ως επιφυλλιδογράφος με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Πεζογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος ανιχνεύει στο μυθιστόρημα «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής σε μια εποχή γενικότερης έκπτωσης ηθικής και αξιών. Ήρωάς του, ο Μαρίνος Τριάντης, έχει μόλις αποφυλακιστεί, ύστερα από τριάντα χρόνια κάθειρξης. Ζει μόνος στην Πάτρα, σ’ έναν απόμερο δρόμο του λιμανιού της – πέρασμα μεταναστών προς την κοντινή Ιταλία, με μοναδική του συντροφιά το σκυλί του, τον Ραμόν.

Με το στίγμα του ισοβίτη να τον ακολουθεί σε μια πόλη ρημαγμένη από την κρίση και αλλαγμένη από το χρόνο, προσπαθεί να επιβιώσει ζώντας με τα ψίχουλα από την ήδη πενιχρή σύνταξη της γριάς μάνας του. Παλεύει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή. Αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να σταθεί όρθιος σε έναν τόπο που μοιάζει να καταρρέει. Γιατί.... «Η κρίση στην Πάτρα άρχισε από το 1985 με την μεγάλη αποβιομηχανοποίησή της, που άφησε πολλές οικογένειες χωρίς δουλειές. Η πόλη μας λειτούργησε σαν μικρογραφία της πτώχευσης που θα ζούσε ολόκληρη η χώρα 25 χρόνια αργότερα, το 2010», όπως λέει ο Κώστας Λογαράς.

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη δραματική ιστορία ενός ανθρώπου παράλληλα με την πτωτική πορεία μιας χώρας. Σε πρώτο πλάνο το άτομο ως όργανο του ανεξέλεγκτου κακού. Στο φόντο η αυθαιρεσία της εξουσίας, που συντελεί στη διάβρωση της κοινωνίας και στη διάχυση του κακού πάνω στο σώμα της.

Την εκδήλωση διοργανώνει η ομάδα εθελοντών "ΣΤΕΚΙ" του φορέα.