Παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Π. Σιμόπουλου

Επιμελητηρίο Αχαΐας

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, τα βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου – Γωνιά του Βιβλίου μαζί με τις εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν στις 19.30 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58, Πάτρα) την παρουσίαση του νέου αυτού αξιόλογου βιβλίου του Διονύση Π. Σιμόπουλου. Το νέο βιβλίο του διακεκριμένου Πατρινού στην καταγωγή, αστροφυσικού φέρει τον τίτλο «Είμαστε αστρόσκονη, Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος» που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Ακαδημαικός Γιώργος Δάσιος και ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» Ανδρέας Παπαλάμπρου.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος αφηγείται στο νέο του βιβλίο, τη μαγική και συναρπαστική ιστορία της ζωής των αστεριών από τη γέννησή τους ως την καταστροφή τους.

«Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο». - Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος έχει γεννηθεί το 1943 στα Γιάννενα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα όπου χρημάτισε Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Διευθυντής Πλανητάριου.

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάζονταν ως Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου μέχρι το 2014. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Είναι Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανητάριων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για την σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα μας. Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει 26 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανητάριου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ' ολόκληρη τη χώρα.

Όπως ο ίδιος ο Διονύσης Σιμόπουλος έχει πει για τις αναμνήσεις του από την Πάτρα, η Γερμανική Κατοχή βρήκε τον πατέρα του να υπηρετεί (ήταν δασικός) στο Μέτσοβο.

«Έτσι η δίδυμη αδελφή μου κι εγώ γεννηθήκαμε στα Γιάννενα απ’ όπου φύγαμε μερικούς μήνες αργότερα για την Πάτρα απ’ όπου καταγόταν η μητέρα μου. Ο πατέρας μου προερχόταν από ένα μικρό χωριό κοντά στην Ολυμπία, τον Γρύλλο, όπου ακόμη και σήμερα περνάμε οικογενειακώς μερικές ημέρες το Πάσχα και το καλοκαίρι. Στη Πάτρα μείναμε 4 χρόνια οπότε ο πατέρας μετατέθηκε στην Κυπαρισσία όπου παρακολούθησα τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού, κι αμέσως μετά γυρίσαμε πίσω στη Πάτρα απ’ όπου τελικά έφυγα για την Αμερική στα 19 μου χρόνια».