Μνημόσυνο και αφιερωματική εκδήλωση στην μνήμη του ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι

Συλ­λό­γος Ορ­θο­δό­ξου Ι­ε­ρα­πο­στο­λής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ»

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Μνημόσυνο και αφιερωματική εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι ετών από την κοίμηση του αειμνήστου ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Δ’ Κυριακή των Νηστειών 18 Μαρτίου 2018 (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) με τις ευχές και ευλογίες του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγ. Ανδρέου του συλλόγου, στην οδό Μιαούλη 68, πάνω από την Κανακάρη. Ώρα ενάρξεως του όρθρου στις 7 π.μ.

Ακολούθως την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στις 18.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί αφιερωματική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το σπουδαίο εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο του αοιδίμου π. Χαρίτωνος, από τον Αγιορείτη ιερομόναχο π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο και το Πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Πρωτόκλητος», κ. Νικόλαο Σίμο, δικηγόρο.

Ο Πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Τσάφος και πνευματικά τέκνα του π. Χαρίτωνος, καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας των Πατρών, κληρικοί και λαϊκοί θα εκθέσουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης προσωπικές τους εμπειρίες. Επίσης θα προβληθεί σχετικό βίντεο.

Στην Kananga του Κονγκό, στην καρδιά της Αφρικής, συνεχίζεται ως σήμερα το Ορθόδοξο ιεραποστολικό έργο, το σπόρο του οποίου έσπειρε το 1972 ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος ενώ άξιος συνεχιστής του έως το 1998 που εκοιμήθη, ήταν ο αείμνηστος π. Χαρίτων Πνευματικάκης, ο οποίος δούλεψε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Ο π. Χαρίτων Πνευματικάκης (1908-1998) υπήρξε φλογερός ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών από το 1958 μέχρι και το 1973 αναπτύσσοντας πλούσιο εκκλησιαστικό, πνευματικό και συγγραφικό έργο.

Ένα από τα έργα του υπήρξε και η κατασκήνωση Άγκυρα, στην οποία εκοπίασε πολύ ο ίδιος αφιερώνοντας πολλές από τις δυνάμεις του. Μετά τη συνταξιοδότησή του και σε ηλικία 65 ετών, έφυγε για να εργαστεί ιεραποστολικά στην Κανάνγα του Κονγκό της Αφρικής, όπου και άφησε και την τελευταία πνοή του το 1998.