Σεμινάρια λαογραφίας του Λυκείου των Ελληνίδων

Επιμελητηρίο Αχαΐας

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Αυτή την Κυριακή 18  Μαρτίου 2018 το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών συνεχίζει τον  κύκλο σεμιναρίων Λαογραφίας (διάρκειας εννέα ενοτήτων) για παιδαγωγούς, χοροδιδασκάλους, μουσικούς, χορευτές, ερευνητές αλλά και για όσους αγαπούν την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού.

Εισηγητής είναι ο: Θάνος Κώτσης, κοινωνικός λαογράφος.

Έκτη ενότητα: Λαϊκός πολιτισμός και κινηματογραφική μνήμη: Οι αναπαραστάσεις της «παραδοσιακής κοινωνίας» στις ταινίες του 1821.

Η ανασύσταση του παρελθόντος και η οπτική δόμηση ενός «ιστορικού» αφηγήματος, αποτελούν κυρίαρχα θέματα συζήτησης στον δημόσιο λόγο κατά καιρούς, αφού η κινηματογραφική εικόνα διαμορφώνει την δημόσια ιστορία, ανασυγκροτώντας την συλλογική μνήμη, άλλοτε παγιώνοντας κυρίαρχα αφηγήματα και άλλοτε αναδεικνύοντας βουβές φωνές της ιστορίας.

Με την λήξη του Εμφυλίου την δεκαετία του 1950 και μετά το «οικονομικό θαύμα» το 1960, οι ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές εκτινάσσονται αριθμητικά, η μαζική παραγωγή συνοδεύεται από ευρεία κατανάλωση, ενώ οι ταινίες «φουστανέλας» περνούν σε ένα νέο στάδιο. Ενώ μέχρι τότε οι ταινίες αυτές αναδείκνυαν κοινωνικά ζητήματα στο εσωτερικό των παραδοσιακών κοινοτήτων, στον απόηχο της δεκαετίας του 1950 δημιουργούνται «ορεινές περιπέτειες» με σαφή εθνικό προσανατολισμό, που αναπαριστούν στιγμές της προεπαναστατικής περιόδου και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εδώ γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ανάδειξης των αναπαραστάσεων της «ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας» με σημείο αναφοράς την πρόσληψη και αποτύπωση του μουσικοχορευτικού φαινομένου στο πανί. Παράλληλα εξετάζεται η ιδεολογική χρήση του δημοτικού τραγουδιού καθώς και η λαϊκή κοσμοθεωρία ανάμεσα στον «μύθο» και την «ιστορία».

Στους συμμετέχοντες θα δίνεται κάθε φορά φάκελος σημειώσεων και υλικό απ’ την κάθε θεματική που εξετάζεται, ενώ στα mail τους θα αποστέλλεται βιντεοσκοπημένη η κάθε λαογραφική συνάντηση.

Σε όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής απ’ το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στην Ρ. Φεραίου πλησίον της Κολοκοτρώνη, στην Πάτρα.

Ώρα έναρξης: 19.00 το απόγευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610 220531 (6.00 - 8.00 μ.μ.).