«Μέρες Φωτογραφίας»

Κέντρο Πάτρας

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Την όγδοη χρονιά τους έφτασαν φέτος αισίως οι «Μέρες Φωτογραφίας» που θα διαρκέσουν όλο το Μάιο περιλαμβάνοντας 3 εκθέσεις, 3 φωτογραφικές παρουσιάσεις, μία φωτογραφική εξόρμηση – έκπληξη στον κυματοθραύστη της Αγ. Νικολάου αλλά και την απονομή των βραβείων του Φωτομαραθωνίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Μαΐου 2018 δόθηκε συνέντευξη Τύπου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας στην οδό Μαιζώνος όπου την Παρασκευή 4/5 στις 20.30, θα εγκαινιαστεί μία έκθεση με φωτογραφίες της σπουδαίας Βούλας Παπαιωάννου με τίτλο «Η μεταπολεμική απεικόνιση της Ελλάδας, 1950-1960» από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη που θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

Στην έκθεση αυτή όπως μας εξήγησε η Γεωργία Ιμσιρίδου από το Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιαστούν 50 φωτογραφίες από την περίοδο του ’50 που η Βούλα Παπαιωάννου στράφηκε ξανά στο ελληνικό τοπίο αποτυπώνοντας τοπία εξαιρετικής ομορφιάς κυρίως Αιγαιοπελαγίτικα αλλά και πορτρέτα ανθρώπων.

Η έκθεση αυτή με τα έργα της Βούλας Παπαιωάννου είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2006 στο Μουσείο Μπενάκη. Η ίδια υπήρξε από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της γενιάς της και ως καλλιτέχνιδα και ως γυναίκα. Ξεκίνησε, όπως μας θύμισε η κ. Ιμσιρίδου, ερασιτεχνικά να ζωγραφίζει πριν τον πόλεμο του ’40, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής έστρεψε συνειδητά το ενδιαφέρον και την προσοχή της στις δύσκολες στιγμές που περνούσε ο λαός μας και ιδίως στις δύσκολες στιγμές που βίωσε ο πληθυσμός με την πείνα και την εξαθλίωση τον χειμώνα του ΄41. Μάλιστα οι φωτογραφίες της έφυγαν λαθραία για το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα για την Ελβετία όπου και τις είδαν οι υπεύθυνοι του Ερυθρού Σταυρού και ξεκίνησαν την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας.

Η Μαίρη Τσάμη, πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδύφως» στάθηκε στο γεγονός πως για 8η χρονιά ο Μάης στην Πάτρα αφιερώνεται στην τέχνη της φωτογραφίας, ευχαρίστησε το Δήμο Πατρέων για την συμβολή του και την παραχώρηση της αίθουσας της Δημοτικής Πινακοθήκης ενώ υπογράμμισε ότι όλο και περισσότεροι λάτρεις της φωτογραφίας και όχι μόνο αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις. Για παράδειγμα πέρυσι στον Φωτομαραθώνιο, οι συμμετοχές άγγιξαν τις 200 και υπήρχαν άτομα που ήρθαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές και από άλλες περιοχές όπως η Αθήνα, τα Γιάννενα, η Καλαμάτα, ο Πύργος, η Πρέβεζα και η Αμαλιάδα.

Φέτος ο Φωτομαραθώνιος θα λάβει χώρα την Κυριακή 6/5 στην πλατεία Γεωργίου Α’, με ώρα συγκέντρωσης στις 10 το πρωί και έναρξη στις 11. Για 8 ώρες οι συμμετέχοντες φωτογράφοι θα κληθούν να καταγράψουν με τον φακό τους 8 θέματα βγάζοντας αντίστοιχα 8 φωτογραφίες, από τις οποίες θα επιλεγούν οι καλύτερες που θα βραβευτούν κατά την απονομή και τελετή λήξης του Φεστιβάλ την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στις 20.00 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη.

Εκτός λοιπόν από την έκθεση με φωτογραφίες της Βούλας Παπαιωάννου και την έκθεση των φωτογραφιών που θα τραβηχτούν στον φετινό Φωτομαραθώνιο Πάτρας διοργανώνεται και η έκθεση των μελών της Λέσχης «Ηδύφως» με τίτλο «Νύχτες Φωτογραφίας» που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 7/5 στις 19.00 στην Αγορά Αργύρη και θα διαρκέσει έως και τις 19 Μαΐου, καθώς και η έκθεση των μελών του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά στη Γούναρη και Νικήτα που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11/5 στις 20.00 και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 31/5. Αυτή η έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Καβάλα με την επιμέλεια του Σταύρου Καλαφάτη.

Ενδιαφέρον θα έχει η φωτογραφική εξόρμηση που θα γίνει τη Δευτέρα 14 Μαΐου στις 20.00 με την νυχτερινή φωτογράφηση στον κυματοθραύστη της Αγίου Νικολάου. Η όλη δράση γίνεται σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του ΟΛΠΑ. Ακόμα οι φετινές Ημέρες Φωτογραφίας περιλαμβάνουν και την παρουσίαση της δουλειάς 3 γνωστών Ελλήνων φωτογράφων. Στις 17/5 στις 19.00 στην Αγορά Αργύρη, θα παρουσιαστεί η δουλειά του φωτογράφου Μιχάλη Πολιτόπουλου (τίτλος της εκδήλωσης «Φλερτάροντας με την αποτυχία»). Τη Δευτέρα 21/5 πάλι στην Αγορά Αργύρη στις 19.00 το κοινό θα μπορεί να συναντήσει και να γνωρίσει τη δουλειά της φωτορεπόρτερ και photo coach Μάρως Κουρή ενώ την Πααρσκευή 1η Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 19.00 θα είναι παρών ο δοκιμιογράφος, κριτικός φωτογραφίας και διευθυντής του Φωτογραφικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαιωάννου. Τίτλος της παρουσίασης του, «Μία άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/άγνωστες οδύσσειες».

Το Φεστιβάλ διοργανώνει όπως προείπαμε, η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας Ηδύφως με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος που παρέστη στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ως Δήμος στηρίζουν το όλο εγχείρημα που κάθε χρόνο το αγκαλιάζουν δεκάδες φίλοι και λάτρεις της φωτογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Φωτομαραθώνιο όπου επίσης αναμένεται η συμμετοχή να ξεπεράσει τα 200 άτομα, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος κινητό – smartphone παρά μόνο κλασικές φωτογραφικές μηχανές ή ψηφιακές (πέρυσι είχε δημιουργηθεί κάποιο θέμα με τα κινητά). Ο Φωτομαραθώνιος προσελκύει τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες φωτιογράφους και αποτελεί μία γιορτή της φωτογραφίας για όλες τις ηλικίες.

Στη συνέντευξη Τύπου παρών ήταν και ο Λεωνίδας Κουργιαδάκης από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Τέλος η πρόεδρος της Λέσχης Ηδύφως ευχαρίστησε την υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου, το Μουσείο Μπενάκη για την εμπιστοσύνη του, τον Σπύρο Βγενόπουλο που εργάζεται στα γραφιστικά του Πολιτιστικού Οργανισμού, την Τόνια Κοκκοβίκα, στέλεχος του Πολιτιστικού Οργανισμού και τον Ανδρέα Κάββουρα που εργάζεται στην Πινακοθήκη και είναι ο «φύλακας» του χώρου.

Εκ των χορηγών επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ημέρες Φωτογραφίας είναι και το thebest.gr.