Τα Εγκώμια της Θεοτόκου

Γηροκομείο

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος, την  Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 στις 19.00 το απόγευμα θα ψαλούν στην ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών, τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου και θα γίνει η ιερά λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας.

Στην ιερά ακολουθία θα χοροστατήσει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα λειτουργήσει στο καθολικό του μοναστηριού και το πρωί της Κυριακής 12/8.

Τα Εγκώμια της Παναγίας ψάλλονται κάθε χρόνο στο μοναστήρι του Γηροκομειού που ως γνωστόν πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο, και αποτελούν ποίημα του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Διονυσίου, από το έτος 1541, ο οποίος ήταν και υμνογράφος και διέμεινε για ένα χρονικό διάστημα στο μοναστήρι. Ο τίτλος του ποιήματος είναι «Επιτάφιος ύμνος της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Να προσθέσουμε πως η ιερά Μονή Γηροκομείου όπου ηγούμενος είναι ο αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής, είναι η πρώτη χρονολογικά μονή της ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και μία από τις αρχαιότερες της Ελλάδος. Η ίδρυση της συνδέεται με τον Άγιο μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο.

Στον ιερό ναό της Παναγίας Γηροκομήτισσας φυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (της Κυρίας ημών Γηροκομητίσσης) σε μαρμάρινο θρόνο (το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο του ναού κατασκευάστηκε το 1852 από Τήνιο γλύπτη) καθώς και η αξιόλογης τέχνης ιερά εικόνα της Θεοτόκου που φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού, η Αληθινή» και αποτελεί έργο του 14ου αιώνα (μεταφέρθηκε στο μοναστήρι από την Κωνσταντινούπολη πριν την Άλωση).