Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Δημήτρη Κάββουρα

Πολύεδρο

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Χαμηλών τόνων, σεμνός, ευγενής. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν τον Πατρινό βετεράνο λογοτέχνη Δημήτρη Κάββουρα που θα είναι το κεντρικό πρόσωπο μίας αφιερωματικής εκδήλωσης που θα κάνουν το Πολύεδρο και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Πατρών με τίτλο «Ο ποιητής, ο άνθρωπος, ο φίλος» την ερχόμενη Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στον δροσερό κήπο του Πολύεδρου στην οδό Κανακάρη 147.

Στην τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Κάββουρα, θα μιλήσουν οι:

Κώστας Αθανασόπουλος, φιλόλογος

Αντώνης Σκιαθάς, ποιητής

Σπύρος Λ. Βρεττός, ποιητής

Γιάννης Τόλιας, ποιητής

Διονύσης Γερολυμάτος, γλύπτης

Γιάννης Τσαγανάς, γλύπτης

Μαρία Διδάχου, φιλόλογος

Κατερίνα Τσιούμα, φιλόλογος

Κατερίνα Κωστίου, καθ. τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Τηλέμαχος Τσαρδάκας, ποιητής

Αλέξανδρος Φωσταίνης, ποιητής

Στέλιος Μαφρέδας, ποιητής

Μαρία Ψάχου, φιλόλογος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων

Πάρις Παπουτσής, γιατρός

Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, υπεύθυνου του θεάτρου act, «Θέλω να πάρω κάτι από τα χέρια σου».

Μια ταινία για το χρόνο και την απουσία. Ποίηση: Δημήτρης Κάββουρας Σκηνοθεσία, Κινηματογράφηση, Σενάριο, Μοντάζ, Μετάφραση κειμένων: Τηλέμαχος Τσαρδάκας. Μουσική: Χρήστος Σωτηρόπουλος. Με την Πατρινή ηθοποιό Λίλα Μπακλέση.

Ο Δημήτρης Κάββουρας έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1932. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και είναι συνταξιούχος ανώτερος υπάλληλος του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ). Είναι ποιητής και πεζογράφος.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Οιωνοί» (1959), «Αιθρία» (1962), «Ανδρέας Βεζάλ» (1964), «Η Περσεφόνη του ανθρώπινου μύθου» (1978), τη συλλογή διηγημάτων «Κάλμα» (1966), μελέτη για το ποιητικό έργο του Γ. Κουτσοχέρα (1982) κι ένα αφιέρωμα για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Ι.Σ. Μπαχ (1985). Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες που έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά, ουγγρικά και περσικά).