Θεατρικό σεμινάριο με άξονα τα σονέτα του Σαίξπηρ

Θέατρο Επίκεντρο+

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019

Το Επίκεντρο στην Πάτρα που αυτό το διάστημα παρουσιάζει την κωμωδία εποχής «Ναπολεοντία» του Αντρέα Στάικου σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου, διοργανώνει ένα θεατρικό σεμινάριο με τίτλο «Παίζοντας με τον Σαίξπηρ».

Στο σεμινάριο θα διδάξει η σκηνοθέτιδα-δασκάλα θεάτρου Αναστασία Κουμίδου.

Περιγραφή

Το θέατρο Επίκεντρο εγκαινιάζει την νέα του συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Αναστασία Κουμίδου και διοργανώνει ένα δημιουργικό, βιωματικό σεμινάριο με άξονα τα Σονέτα του William Shakespeare. Τα Σονέτα είναι τα bonsai των Σαιξπηρικών έργων,  το απόσταγμα της αισθητικής και της σκέψης του.

Μέσα από το βιωματικά εργαστήρια και πρόβες οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς μπορεί ο ποιητικός λόγος να αποκτήσει ζωή και να επικοινωνήσει άμεσα με τους θεατές. Θα εξερευνήσουμε τους χαρακτήρες, τον ρυθμό και τις μεταφορές της γλώσσας, το κρυμμένο κείμενο, την ειρωνεία και το χιούμορ, διαφορετικές προσεγγίσεις πρόβας και παρουσίασης μονολόγων και διαλόγων των Σαιξπηρικών έργων.

Μέσα σε 4 σαββατοκύριακα του Γενάρη, θα εξερευνήσουμε τα εργαλεία και τους υποκριτικούς μηχανισμούς που βρίσκονται μέσα στα Σαιξπηρικά σονέτα, τα οποία θα μας εμπνεύσουν για να γράψουμε, να σκηνοθετήσουμε και να παίξουμε τα δικά μας μικρά έργα εμπνευσμένα από τα Σονέτα.

Χρόνος: Το μάθημα είναι διάρκειας ενός μήνα: δύο τετράωρων συναντήσεων εβδομαδιαία, για τρεις εβδομάδες, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10.00πμ ακριβώς.

Τόπος διεξαγωγής:        Επίκεντρο (Νόρμαν 16 & Αγ.Διονυσίου)

Πληροφορίες -κρατήσεις:     2610-461050.

Email:             [email protected]

Με το τέλος του σεμιναρίου θα παρουσιασθεί η δουλειά των συμμετεχόντων στο κοινό και θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στις 12 & 13/1, 19 & 20/1, 26 & 27/1 από 10 το πρωί έως 14.00.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλα τα είδη των τεχνών: ηθοποιοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μαθητές δραματικών σχολών, χορογράφοι, χορευτές, σκηνοθέτες, δάσκαλοι θεάτρου, μουσικοί, περφόρμερς, εικαστικοί. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές λυκείου που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν πρακτικά στον κόσμο του Βάρδου.

Μέσα από τη βιωματική μελέτη των Σαιξπηρικών σονέτων αντλείται υλικό για την ιδιαίτερη φύση της κάθε είδους τέχνης καθώς και η κίνηση και η μουσική αλλά και η εικαστική δημιουργία βρίσκονται αλληλένδετα μέσα στα Σαιξπηρικά κείμενα.

Το σεμινάριο βασίζεται στην πράξη. Θεωρητικά και ιστορικά στοιχεία θα αναφερθούν μόνο ως υποστηρικτικό υλικό για την πρακτική εξάσκηση των σκηνών.  Λόγω της ιδιαίτερης δημιουργικής διαδικασίας του σεμιναρίου, συστήνεται η άνευ απουσιών παρακολούθησή του.

*Η Αναστασία Κουμίδου μελέτησε και δούλεψε πάνω σε σαιξπηρικά κείμενα από τα χρόνια των σπουδών της στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Αργότερα, εντρύφησε στις υποκριτικές μεθόδους του Βάρδου στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (RADA) και στις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αμερική.  Υπήρξε μέλος της σαιξπηρικής ομάδας Arden Shakespeare Co, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Titania, Kate, Nurse, Alonso et al).  Διδάσκει τεχνικές σαιξπηρικής υποκριτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για τον τρόπο διδασκαλίας της Αναστασίας Κουμίδου έχει γραφτεί ότι "ενθαρρύνει τους μαθητές να βγουν και να τολμήσουν επάνω στη σκηνή (χωρίς να λογοκρίνονται και να αυθυποβάλλονται) – δύσκολο κομμάτι που σε άλλους θέλει λιγότερη και σε άλλους περισσότερη δουλειά. Έχει άπλετο χιούμορ".

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει μία μαθήτρια το 2016, «η κ. Κουμίδου είναι σε θέση να βοηθήσει τον κάθε σπουδαστή ανάλογα με τις ανάγκες του να αναπτύξει τις ικανότητές του στον μέγιστο βαθμό, εμπνέοντας τον να δώσει από τη μεριά του τον καλύτερό του εαυτό».