Eκδήλωση – αφιέρωμα στη Μαρίνα Καραγάτση

Αναγνωστήριο Bright Side

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Στην Πάτρα θα έρθει την προσεχή Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2109 η Μαρίνα Καραγάτση που είναι κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Μιχάλη Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση. Η γεννημένη στην Αθήνα το 1936, ιστορικός και συγγραφέας θα παραστεί σε εκδήλωση – αφιέρωμα στην ίδια που διοργανώνει στο Bright Side στην οδό Φιλοποίμενος 45 το βιβλιοπωλείο Η Γωνιά του Βιβλίου - Παπαχρίστου.

Η Μαρίνα Καραγάτση έχει σπουδάσει ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου ("Λίθινες εικόνες της Άνδρου", 1990, "Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα", 1993, "Κτητορικές πλάκες της Άνδρου", 1996).

Έχει έναν γιό, τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου.

Στην εκδήλωση θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο της «Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι» που είχε κυκλοφορήσει το 2008 από τις εκδόσεις Άγρα.

Με την Μαρίνα Καραγάτση θα συνομιλήσουν η Κρίστυ Κουνινιώτη, πολιτιστική συντάκτρια στην εφημερίδα Πελοπόννησος, η Γιώτα Λυλιά, φιλόλογος, η Ελένη Ροδοπούλου, φιλόλογος, η Βούλα Αβραμίδη εκπαιδευτικός και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εκπαιδευτικός. Τα αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν η ίδια η κυρία Καραγάτση και η φιλόλογος Γεωργία Καραμπέτσου.

Να θυμίσουμε πως φέτος στο θέατρο Πορεία έχει ανέβει το έργο του Μιχάλη Καραγάτση «Γιούγκερμαν» σε διασκευή: Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία: Δημήτρη Τάρλοου με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου και Ζέτα Μακρυπούλια.

Είχε προηγηθεί η εξαιρετική και πολυβραβευμένη παράσταση «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση ξανά σε σκηνοθεσία του Δ. Τάρλοου, με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη που παίχθηκε πέρυσι και στην Πάτρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου στο Ρίο.