Ο Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει το βιβλίο του

Discover

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Το βιβλιοπωλείο Discover, Οι εκδόσεις "Μίνωας" και ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη με τίτλο: "Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 20:00, στον χώρο του βιβλιοπωλείου, πεζόδρομος Βούρβαχη 3.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ιωάννα Βασιλακοπούλου, διαιτολόγος- διατροφολόγος
Δημήτρης Κουτρούμπας, φυσιοθεραπευτής- psc φυσιοπαθητικός


Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών, Έφη Αναλυτή
Θα συντονίσει ο τηλεοπτικός παραγωγός Αχιλλέας Παπαδιονυσίου

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου
Οι επιπλοκές του ανοσοποιητικού και τα αυτοάνοσα νοσήματα (θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κ.λπ.) παρουσιάζουν σημαντική έξαρση στον ελληνικό πληθυσμό.
Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 5 Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση πάθηση.
Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών.

Το βιβλίο αυτό μας μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.
Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού.
Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές λύσεις αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ.
Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.
Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά ετέρων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η παρούσα έκδοση απευθύνεται σε πάσχοντες και συγγενείς τους, σε άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους προλαμβάνοντας αυτοάνοσες διαταραχές, σε ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας: διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Γρηγοράκη

O Δημήτρης Γρηγορακης είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος PhD, αριστούχος πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Το 1996 μετεκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων στο Boston Medical Center των Η.Π.Α. Από το 2004 κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία - Αθλητική Διατροφή» του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Το 2015 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Ίδρυμα με αντικείμενο τη διαχρονική μελέτη της επίδρασης των διατροφικών συνηθειών και του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στην παιδική παχυσαρκία.
Ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου από το 1990 και είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων. Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει κληθεί και ως ομιλητής σε πολλά από αυτά.
Το επαγγελματικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των διαφόρων διαταραχών του ανοσοποιητικού. Είναι o πρώτος διαιτολόγος στην Ελλάδα που δραστηριοποιήθηκε ιδιωτικάεφαρμόζοντας το μοντέλο της Αντιοξειδωτικής Διατροφής O.R.A.C. (Oxygen Radical Absorbance Capacity).
Έχει διδάξει «Κλινική Διαιτολογία» και εργαστηριακά μαθήματα «Διατροφή – Μεταβολισμός Μικροσυστατικών» στους φοιτητές του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ, σε δημόσια (45ο Γυμνάσιο Αθηνών) και ιδιωτικά σχολεία (Εκπαιδευτήρια Δούκα), σε ΤΕΛ και ΙΙΕΚ.
Από τις αρχές του 2013 διατελεί επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο τη διατροφική αξιολόγηση παιδιών. Το συγγραφικό έργο του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη είναι ιδιαιτέρως πλούσιο. Έχει συγγράψει 26 βιβλία διατροφής, έχει συμμετάσχει σε άλλα 3 διαφόρων Ελλήνων συγγραφέων, έχει προλογίσει 2 επιπλέον και έχει επιμεληθεί επιστημονικά 3 ακόμη συγγράμματα ξένων δημιουργών.
Περισσότερα από 200.000 αντίτυπα του συνολικού συγγραφικού του έργου έχουν διατεθεί στο αναγνωστικό κοινό. Επιστημονικά άρθρα (papers) του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερα από 2.500 κείμενα και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί στον ελληνικό τύπο.