Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Αφιέρωμα στην Τασία Βέρρα - Τιμητική εκδήλωση από τη Χορολογική Εταιρεία

Πάτρα: Αφιέρωμα στην Τασία Βέρρα - Τιμητ...

Στις 16 Μαρτίου

Η Χορολογική Εταιρεία, ως Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς και με έδρα την Πάτρα, για άλλη μια φορά, στηρίζει τον τοπικό χορευτικό πολιτισμό και αναδεικνύει το Μωραΐτικο παραδοσιακό μουσικό και χορευτικό φαινόμενο.

 

Αυτή τη φορά, επιφυλάσσει μια σημαντική εκδήλωση τιμής. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην παραδοσιακή τραγουδίστρια της Αχαΐας, κα Τασία Βέρρα, η οποία προετοιμάζεται με κάθε λεπτομέρεια και θα πραγματοποιηθεί την 16η Μαρτίου 2014, στο συνεδριακό κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Αντιδημαρχία Παιδείας Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης του Δήμου Πατρέων και του Δήμο Ερυμάνθου.

 

Η εκδήλωση αυτή, εντάσσεται στην ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών του παραδοσιακού χορού, της μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού, στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από τη Χορολογική Εταιρεία.

 

Η Τασία Βέρρα γεννήθηκε στο Φαραί της Αχαΐας. Είναι ένα από τα οκτώ παιδιά (όλα με θαυμαστές μουσικές επιδόσεις-δραστηριότητες) του Μπάρμπα-Αγγελή Βέρρα, του μουσικού και μεγάλου τραγουδιστή.


Ξεκίνησε από πολύ μικρή το δημοτικό τραγούδι και στην ηλικία των 15 ετών κυκλοφόρησε τους πρώτους της μικρούς δίσκους. Την καθιέρωσαν αμέσως και την έμαθε όλη η Ελλάδα. Από τις πρώτες της επιτυχίες είναι: «Τάξε μανούλα τάματα» (τσάμικο), η «Χρυσούλα», «Μια Βλαχοπούλα» κ.ά. Έχει τραγουδήσει μεγάλο αριθμό δημοτικών τραγουδιών με ιδιαίτερη έμφαση και μοναδική απόδοση στο «κλέφτικο» τραγούδι ή στο τραγούδι «της τάβλας» όπως λέγεται.


Χαρακτηριστικά της τραγούδια είναι τα «Εγώ στον ήλιο ορκίστηκα», «Το μνήμα του Δημάκη», «Η δυστυχία» και άλλα κλέφτικα. Έχει τραγουδήσει σε όλα σχεδόν τα Αθηναϊκά κέντρα παραδοσιακής δημοτικής μουσικής, σε αμέτρητα πανηγύρια ανά την Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε πολλές χώρες του εξωτερικού, γνωρίζοντας συγκινητική ανταπόκριση από την Ομογένεια. Μετά από μια απουσία στη δισκογραφία ξαναεμφανίζεται το 1978 στο «Χρυσό Κλαρίνο» στη Μιχαήλ Βόδα δίπλα στο μεγάλο μας σολίστα του κλαρίνου Γιάννη Βασιλόπουλο.

 

Παρότι είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την απουσία της, παρέμεινε ψηλά στο χώρο και η είδηση ότι ξαναβγήκε στο πάλκο στάθηκε ιδιαίτερα χαρμόσυνη στο κοινό του δημοτικού τραγουδιού.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γνωστός δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός κος Παναγιώτης Ρηγόπουλος.

 

Θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιδημαρχο Παιδείας Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης του Δήμου Πατρέων, τον Δήμαρχο Φαρών, μουσικολογικές αναφορές από τον  μουσικολόγο Χάρη Σαρρή και τον τ. διευθυντή Β’/θμιας Εκπαίδευσης κ. Διαμαντή Βέρρα, παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς μουσικούς που θα παρευρεθούν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για το αφιέρωμα όπως ο Σάββας Σιάτρας από την Ήπειρο, ο Νεκτάριος Κοκκώνης στο κλαρίνο, ο μεγάλος δεξιοτέχνης του λαούτου Χρήστος Ζώτος, ο Μπάμπης Φωτίου στην κλασσική κιθάρα, η Στέλλα Βαλάση στο σαντούρι, ο Αντώνης Βέρρας στην τραμπούκα, και ο Άγγελος Βέρρας στο βιολί.

 

Εκτός από την Τασία Βέρρα που θα τραγουδήσει στο μεγαλύτερο μέρος του αφιερώματος, θα βρεθούν και θα συντραγουδήσουν παραδοσιακά και παλιά τραγούδια μαζί της όλα τα μέλη της μουσικής οικογένειας των Βερραίων:  η Φρόσω Βέρρα, η Χαρά Βέρρα ο Νίκος Βέρρας, ο Γιάννης Βέρρας, η Ευγενία Βέρρα, ο Κώστας Βέρρας, η Ξένια Βέρρα, και ο Σπύρος Βέρρας.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, σε τραγούδια που θα ακούγονται από την Τασία Βέρρα και τη μουσική τους οικογένεια, μέλη της Χορολογικής Εταιρείας που οργανώνει το παραπάνω αφιέρωμα, θα παρουσιάζουν τοπικούς χορούς με παραδοσιακές ενδυμασίες.

 

Επίσης θα προβληθούν ανάλογες εικόνες και βίντεο με τη φροντίδα της Χορολογικής Εταιρείας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture