Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Τα..."μαγικά" τεχνολογικά γυαλιά του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ που σε κάνουν να βλέπεις από άλλη οπτική γωνία!

Πάτρα:Τα..."μαγικά" τεχνολογικ...

Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης μεταφοράς Καινοτομίας 2015

Με τρεις ερευνητικές ομάδες εκπροσωπήθηκε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Έκθεση Μεταφοράς Καινοτομίας 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Απριλίου 2015 στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος» στην Πάτρα.

Το νεοσύστατο τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που βρίσκεται στο Αντίρριο και κλείνει το Σεπτέμβρη μόλις δύο χρόνια λειτουργίας στην παρούσα του μορφή, έκανε θεαματική πρεμιέρα στην παρουσίαση ενός μικρού μόνου μέρους της ερευνητικής του δραστηριότητας.

Στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος» στην Πάτρα το τμήμα εκπροσωπήθηκε από τρία περίπτερα για το  Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας και Σχεδιασμού Αλληλεπίδρασης και την Ερευνητική Ομάδα KnossosNet.

Στο περίπτερο του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών, που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος κ. Νικολάου Βώρου, παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δραστηριότητες του, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πειραματισθούν με τη νέα γενιά cyberphysical συστημάτων που αναπτύσσονται στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες για τις δράσεις του εργαστηρίου. Την παράσταση ωστόσο «έκλεψε» το γιλέκο με τους ηλιακούς συλλέκτες το οποίο έχει αναπτυχθεί από το τους φοιτητές κ. Νεκτάριο Βασίλη Βαριαντζά και κ. Χρήστο Κιούφτη, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Σπύρο Λούβρο.

 

Το περίπτερο του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ενημερώθηκε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου. Ο κ. Σαμαράς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ερευνητικά έργα ALMA (FP7-http://www.alma-project.eu)  και ARMOR (FP7- http://www.armor-project.eu) αλλά και για το έργο RADIO (Horizon 2020-http://www.radio-project.eu) καθώς όπως δήλωσε είναι λάτρης της ρομποτικής τεχνολογίας

Η επιτυχής παρουσία του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών στην Έκθεση Μεταφοράς Καινοτομίας 2015 οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δυναμικό του εργαστηρίου που υποστήριξε εθελοντικά την εν λόγω προσπάθεια, και συγκεκριμένα στους ερευνητές κ. Χρήστο Αντωνόπουλο και κ. Γεώργιο Κεραμίδα, αλλά στους φοιτητές/φοιτήτριες  κ. Κωνσταντίνο Βλάχο, κ. Αθανάσιο Βλάχο, κα Φωτεινή Δαρζέντα, κ. Αθανάσιο Θανόπουλο, κ. Δημήτρη Κατσιαδράμη, κ. Άρη Κολοφωτιά, κ. Πέτρο Κουβαριώτη, κα Γκραντιόλα Μπιζάνι, κ. Παναγιώτη Μπούντα, κα Εμμανουέλα Ντουλέ, κ. Αντώνιο Σιτοκωνσταντίνου, κα Ισμήνη Σκούταρη και κ. Αλέξανδρο Σπουρνιά.

Το εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας και Σχεδιασμού Αλληλεπίδρασης (www.ebusiness-lab.gr), του Καθηγητή του Τμήματος, κ. Σπύρου Συρμακέση, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επιχειρηματιών από διαφορετικές εταιρίες. Το εργαστήριο είχε μεταφέρει για τα πλαίσια της έκθεσης ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο μελέτης ευχρηστίας εφαρμογών σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες παρακολούθησης της κίνησης του ματιού, το εργαστήριο έδωσε τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό της Πάτρας που επισκέφτηκε το περίπτερο του Εργαστηρίου να δει τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες που έχει αναπτύξει το εργαστήριο στα πλαίσια της αναπτυξιακής του δράσης.

 

Την τελευταία ημέρα, τα μέλη του εργαστηρίου επιφύλαξαν μια έκπληξη σε όλους όσους βρέθηκαν στο χώρο του Patras IQ. Χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά και κυκλοφορώντας στους χώρους της έκθεσης κατέγραψαν όλα τα θέματα της έκθεσης που ενδιαφέρουν τους επισκέπτες και έχουν «τραβήξει» το μάτι του. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία, που ονομάζεται οφθαλμική ιχνηλάτιση, τα γυαλιά χρησιμοποιήθηκαν από εθελοντές επισκέπτες της έκθεσης οι οποίοι κινήθηκαν ελεύθερα στο χώρο, διάβασαν εφημερίδες και «χάζεψαν» στα ράφια της έκθεσης. Αυτό το υλικό αναλύθηκε από τα μέλη του εργαστηρίου και στη συνέχεια σε ένα συλλεκτικό βίντεο κάποιος μπορούσε να παρακολουθήσει τα σημεία στα ράφια και στις κατασκευές της έκθεσης που τράβηξαν το μάτι των επισκεπτών, τα εκθέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, αλλά και άρθρα και διαφημίσεις στις εφημερίδες και έντυπα χορηγών της έκθεσης που οι αναγνώστες «κόλλησαν» στην ανάγνωσή τους.

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η επίδειξη της τεχνολογίας αυτής από τα μάτια των μικρών εθελοντών της έκθεσης που είδαν την έκθεση με άλλο μάτι και από άλλη οπτική γωνία.

Σημαντική ήταν η υποστήριξη στη λειτουργία του περιπτέρου του εργαστηρίου των φοιτητών του τμήματος Σοφίας Μαραγκού, Χάρη Κόμη, Γεωργίας Καίσαρη, Θεόδωρου Σκαρδάμη, Κν/νας Χρύσανθου, Κων/νας Αναγνώστου και Ευστάθιου Πανανή.

Η ερευνητική ομάδα Knossosnet που συντονίζεται από τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Νικόλαο Σκλάβο παρουσίασε τα αποτελέσματα της δουλειάς της σε θέματα ασφάλειας και κρυπτογραφίας.

Στο περίπτερο της ομάδας, ο κ. Σκλάβος και ο Πανεπιστημακός Υπότροφος του Τμήματος κ. Αποστόλης Φούρναρης παρουσίασαν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στα πλαίσια χρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν αναδείξει την ομάδα σε υψηλά ερευνητικά επίπεδα. Τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν με κατανοητό τρόπο όλα τα προϊόντα στα οποία οι μεθοδολογίες τους αλλά και τα ερευνητικά τους αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις