Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 :Εξαιρετικά μολυσμένα τα ύδατα στο Ρίο Ντε Τζανεϊρο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 :Εξαιρετικά μολυσ...

Ακόμη και τα νερά της εμβληματικής παραλίας Κοπακαμπάνα κρίθηκαν ακατάλληλα.

Την προσευχή τους θα πρέπει να κάνουν οι αγωνιζόμενοι σε κολύμβηση, ιστιοπλοΐα και κανό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. Οπως δείχνει τελευταία έρευνα, τα νερά είναι εξαιρετικά μολυσμένα, με υψηλές συγκεντρώσεις λυμάτων, ικανά να στείλουν και τον πιο γερό αθλητή στο νοσοκομείο. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η υγεία των επισκεπτών του Ρίο που θα θελήσουν να κάνουν μία δροσιστική βουτιά.

Ειδικότερα, έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press διαπίστωσε πολύ υψηλά επίπεδα ιών και βακτηρίων από τα απόβλητα που καταλήγουν στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2016.

Πολλοί αθλητές που βρίσκονται εκεί για προπονήσεις έχουν ήδη αρρωστήσει, εμφανίζοντας πυρετό, διάρροια και εμετό, και έχουν δει τα ολυμπιακά τους όνειρα να διαλύονται και τις σκληρές προσπάθειες ετών να πετιούνται στα σκουπίδια.

«Πρόκειται για τη χειρότερη ποιότητα νερού που έχουμε δει όλα τα χρόνια που ασχολούμαστε με την ιστιοπλοΐα», επισημαίνει ο Ιβάν Μπουλάγια, προπονητής της αυστριακής ομάδας. Επί μήνες προπονεί τους αθλητές του στον Κόλπο Γκουαναμπάρα. «Είμαι σίγουρος ότι, αν έπεφτε κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, θα αρρώσταινε άσχημα».

Το πρόβλημα των μολυσμένων υδάτων δεν είναι καινούργιο στη Βραζιλία. Αντιθέτως, ταλαιπωρεί τις πόλεις επί χρόνια. Τα λύματα δεν συγκεντρώνονται, ούτε φυσικά υφίστανται κάποια κατεργασία.

Στο Ρίο οι αποχετεύσεις καταλήγουν σε ανοικτά ορύγματα που δημιουργούν βρομερά ρυάκια και ποτάμια που όζουν και τελικά καταλήγουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ καταστρέφουν και τις παραδείσιες παραλίες της πόλης.

Οι Αρχές της Βραζιλίας δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν καθετί, προκειμένου να μην είναι επικίνδυνα τα νερά του Ρίο. Ακόμα και σήμερα, όμως, η απαίσια οσμή των ανοικτών αποχετεύσεων είναι αυτό που «καλωσορίζει» τον επισκέπτη στο αεροδρόμιο.

Παραλίες που θυμίζουν καρτ ποστάλ παραμένουν έρημες, καθώς το κύμα μεταφέρει μαζί του μία βρομερή λάσπη, ενώ ακόμα η ολυμπιακή λίμνη γεμίζει, κατά περιόδους, από νεκρά ψάρια που σήπονται.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, που θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου 2016, θα συμμετάσχουν 10.000 αθλητές από 200 κράτη. Από αυτούς οι 1.400 θα έχουν κάποια επαφή με το νερό.

Βέβαια, οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα νερά είναι ασφαλή, και οι αθλητές δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Ωστόσο, η έρευνα του Α.Ρ. δεν βρήκε κατάλληλη για κολύμβηση ή άλλα ανάλογα αθλήματα ούτε μία από τις εγκαταστάσεις. Οι διεθνείς ειδικοί που ερωτήθηκαν σχετικά υποστηρίζουν ότι είναι πλέον πολύ αργά για να γίνει οτιδήποτε.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι... λύματα», εξηγεί ο Τζον Γκρίφιθ, βιολόγος του Ερευνητικού Προγράμματος Υδάτων της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος μελέτησε την έρευνα όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της. «Είναι το νερό που προέρχεται από τις τουαλέτες, τις ντουσιέρες και τους νεροχύτες. Ολα αυτά καταλήγουν στα νερά και τις παραλίες. Στις ΗΠΑ, περιοχές με τέτοια επίπεδα παθογόνων παραγόντων θα έκλειναν αμέσως», τονίζει ο Γκρίφιθ.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι στα νερά υπάρχουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις αδενοϊών, που προσεγγίζουν αυτές των λυμάτων, και μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα συμπτωμάτων. Ακόμα και στις θεωρούμενες καθαρές παραλίες, όπως αυτή της Κοπακαμπάνα, οι συγκεντρώσεις των αδενοϊών είναι εξαιρετικά υψηλές.

Ο δρ Αλμπέρτο Τσεμπάντο, επικεφαλής της Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων του Ρίο, προειδοποίησε τους ξένους, αθλητές ή τουρίστες, που θα πάνε στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς να εμβολιαστούν κατά της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε επίσης:

5 μικρά εστιατόρια με στυλ!

Σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα μέλη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις