Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νοσοκομείο Αιγίου: Πηγαινόφερνουν τους ασθενείς Πάτρα - Αίγιο για να τους κάνουν εξετάσεις - Τραγική η κατάσταση των εφημεριών

Νοσοκομείο Αιγίου: Πηγαινόφερνουν τους α...

Ελλείψεις σε προσωπικό και όργανα

Το Νοσοκομείο του Αιγίου περνάει πολύ δύσκολες μέρες. Η έλλειψη προσωπικού αλλά και ειδικών οργάνων θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες, που εύχονται να μην χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και τους γιατρούς που δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Χωρίς την δυνατότητα να γίνονται όλες οι εξετάσεις, τα περισσότερα περιστατικά μεταφέρονται στην Πάτρα για εξετάσεις και επιστρέφουν. Αν σε αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και την έλλειψη ασθενοφόρων φθάνουμε στον τραγέλαφο περιστατικού που χρειάστηκε 12 ώρες να πάει Πάτρα και να επιστρέψει Αίγιο!

Οι εφημερίες είναι συνεχόμενες, τα ωράρια βάναυσα με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες γιατροί να διαμαρτύρονται και οι ασθενείς να περνούν μεγάλη ταλαιπωρία και να αναγκάζονται σε χρονοβόρες μετακινήσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Στην χειρουργική, για παράδειγμα, είναι 3 επιμελητές κι ένας ειδικευόμενος. Οι επιμελητές εφημερεύουν 10-11 μέρες τον μηνά και οι ειδικευόμενοι 7-8. Τις υπόλοιπες μέρες κάνουν εφημερίες οι αγροτικοί γιατροί της Ακράτας και ειδικευόμενοι γενικής Ιατρικής. Και πάλι μένουν κάποιες μέρες ακάλυπτες.

Εφημερεύει χωρίς να έχει ακτινολογικό μετά τις 10 το βραδυ και πολλές φορές χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο. Δηλαδή οι ασθενείς που φθάνουν στα εξωτερικά ιατρεία απλά περιμένουν καθώς κανείς δεν μπορεί να τους κάνει εξετάσεις.

Οπότε διακομίζονται όλα τα περιστατικά στην Πάτρα σε οποίο νοσοκομείο εφημερεύει. Από το καλοκαίρι τονίζουν ότι δεν μπορούν να εφημερεύουν ως χειρουργική σε αυτή την κατάσταση και ζητήσαν να κλείσουν κάποιες μέρες οι εφημερίες. Δηλαδή Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.

Για να βγαίνει στο πρόγραμμα 2 άτομα. Να υπάρχει κι ένας να διακομίζει περιστατικά αν χρειάζεται, γιατί στο Αίγιο δεν υπάρχει ούτε αξονικός(τομογράφος) οπότε μεταφέρονται στην Πάτρα.

Αν έρθει πολύ βαρύ περιστατικό μέσα στη νύχτα, θα σταθεροποιηθεί πρώτα και μετά με συνοδεία γιατρού θα πάει Πάτρα για τις εξετάσεις.

«Εγώ προσωπικά", αναφέρει ειδικευόμενην στο thebest, "δεν κρατάω κανέναν την νύχτα γιατί δεν ξέρω τι έχει. Δηλαδή αν μου έρθει κάποιος που πονάει η κοιλιά του δεν μπορώ να είμαι σίγουρη αν είναι σκωληκοειδίτιδα ή γαστρεντερίτιδα, που λέει ο λόγος.»

«Οπότε παίρνω τηλέφωνο στο Ρίο ή τον Άγιο Ανδρέα (ανάλογα με ποιο εφημερεύει) και τους λέω ότι δεν έχω εξετάσεις και έχω έναν άρρωστο με κοιλιακό άλγος. Θέλω αυτές τις εξετάσεις και θα έρθει εκεί να τις κάνει. Μετά επιστρέφει πίσω τα περιστατικά.

Αν θέλει χειρουργείο θα το κάνουμε εμείς. Αυτοί δεν αναλαμβάνουν τα περιστατικά, απλά κάνουν τις εξετάσεις. Βέβαια αν είναι κάτι πολύ επείγον και δεν μπορεί να διακομιστεί με ασφάλεια, το κρατάνε.

Επίσης τρέχουμε κάθε τρεις και λίγο στην Πάτρα για να πάρουμε εκτιμήσεις από άλλες ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο Αίγιο, νευροχειρουργούς, ωριλά, γναθοχειρουργούς. Οι παθολόγοι πηγαίνουν σε νευρολόγους, γαστρεντερολόγους κτλπ.»

«Γενικά με τις διακομιδές γίνεται ένας χαμός. Δεν υπάρχουν και ασθενοφόρα, μπορεί να σε πάρει και έξι ώρες να γυρίσεις πίσω. Μια φορά ένας αγροτικός έκανε 12(!) ώρες να γυρίσει με τον άρρωστο μαζί. Φαντάσου ταλαιπωρία. Αλλά αν δεν το περάσεις δεν το καταλαβαίνεις. Και ο κόσμος διαμαρτύρεται.»

Δεν υπάρχει προσωπικό στα εργαστήρια οπότε δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Δεν υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Αυτό είναι λογικό, καθώς είναι περιφερειακό νοσοκομείο. Αλλά δε γίνεται να έχει ένα πανάκριβο μηχάνημα αξονικής και να μην χρησιμοποιείται γιατί το νοσοκομείο δεν έχει να πληρώσει τον τεχνικό. Αξονική κάνουν 1 φορά την εβδομάδα, μόνο πρωινές ώρες.

Η ΥΠΕ πήρε απόφαση να κλείσουν κάποιες μέρες και να εφημερεύουν ταυτόχρονα με τον Άγιο Ανδρέα από Δευτέρα 11/01. Επίσης ήρθε καινούριος διευθυντής χειρουργικής. Με το χαρτί από την ΥΠΕ και με τον διευθυντή Ιατρικής υπηρεσίας, που εκτελεί και διοικητικά χρέη τώρα που έφυγε ο διοικητής, έγινε προσπάθεια να βγει πρόγραμμα εφημερίων.

Την τελευταία εβδομάδα, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Έχουν κλείσει οι εφημερίες για την χειρουργική. Είναι ανοιχτά κανονικά Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Τις υπόλοιπες μέρες είναι ανοιχτή μόνο η ορθοπεδική και υπάρχει ένας γενικός γιατρός στα επείγοντα, που ξεχωρίζει ποια περιστατικά είναι ορθοπεδικά και μένουν στο Αίγιο και ποια πάνε στο νοσοκομείο του Ρίου. Τις μέρες που είναι ανοιχτή η εφημερία, υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό πλέον όλο το 24ωρο!

Τα πράγματα φαίνεται να μπαίνουν σε μια υποτυπώδη σειρά, με την πρώτη εβδομάδα να πηγαίνουν όλα βάσει προγράμματος. Ευχή όλων να παραμείνουν έτσι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις