Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατρακύλησε και έφθασε σε επίπεδα 1989

Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατρακύλησε ...

Την αγορά επηρεάζουν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις

Στα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1989, επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για τοασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ την αγορά επηρεάζουν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παίζει το σενάριο της ανάκαμψης παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης και ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η πτώση των διεθνών αγορών επιβαρύνει και το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται σε χαμηλά 16 μηνών. Η αγορά διέσπασε καθοδικά την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων, επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου του 2012, όταν υπήρχε το σενάριο του Grexit.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του 2016 σημειώνει πτώση κατά 26,47%, σχεδόν διπλάσια από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25, o τραπεζικός δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Στις τραπεζικές μετοχές παρατηρείται «ξεπούλημα», με τους επενδυτές να προτιμούν να ρευστοποιούν με ζημία λίγο διάστημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει διπλάσιες απώλειες από αυτές του Γενικού Δείκτη, υποχωρώντας σε ποσοστό 59,37%. Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών έχει καταρρεύσει και έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 6,7 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2016.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τους αναλυτές, βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταιγίδα και τα μειωμένα κέρδη τους και τα αρνητικά επιτόκια ωθούν τους επενδυτές να πουλήσουν τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά