Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ξέρετε τι δύναμη "κρύβει" το μαγνήσιο;

Ξέρετε τι δύναμη "κρύβει" το μαγνήσιο;

Από την Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε λειτουργία και ιστό του σώματος, από την καρδιά έως τα οστά και σχεδόν για όλα τα όργανα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο σε μια πληθώρα παθήσεων. Ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, απαραίτητες ώστε το σώμα μας να λειτουργήσει σωστά.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είναι πολύ συχνή κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τέτοια που δεν δίνεται η δέουσα προσοχή.

Ασθενείς που παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου είναι: αυτοί που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη και υπέρταση, όπως και οι  αλκοολικοί με σοβαρές νεφρικές βλάβες. Επιπλέον, εξαντλητικές δίαιτες, αλλεπάλληλες διαρροϊκές κενώσεις και η μεγάλη ηλικία (μείωση της απορρόφησης) επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό. Τέλος η έντονη σωματική κόπωση, όπως συμβαίνει συνήθως στους αθλητές, το άγχος, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία αυξάνουν τόσο πολύ τις ανάγκες του ατόμου για μαγνήσιο, ώστε η καθημερινή διατροφή να μην μπορεί να τις καλύψει.

Τα διουρητικά φάρμακα, το οινόπνευμα και η καφεΐνη συμβάλλουν επίσης στην απομάκρυνση μαγνησίου από το σώμα μας. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα.

Η ανεπάρκεια του μαγνησίου χαρακτηρίζεται από: μυϊκούς σπασμούς, σύγχυση, παραισθήσεις, αποπροσανατολισμό, έλλειψη όρεξης, ατονία, ναυτία και εμετούς, αύξηση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος και αισθητικές διαταραχές στα άκρα, όπως μουδιάσματα και καψίματα.

Η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό μας, μπορεί να μειώνει τη μνήμη και τις δυνατότητες μάθησης. Η διατήρηση κανονικής συγκέντρωσης μαγνησίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των συνάψεων του κεντρικού νευρικού συστήματος στις οποίες βασίζεται η μνήμη μας.

Επίσης, μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με ημικρανίες έδειξαν ότι η συγκέντρωση του μαγνησίου στο αίμα τους ήταν χαμηλότερη από το φυσιολογικό.

Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι σε 1000 περίπου άτομα που υποβλήθηκαν σε καρδιακό bypass, αυτά που είχαν φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους παρουσίασαν 3% λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα από αυτά με μειωμένα επίπεδα μαγνησίου.

Στο περιοδικό της Αμερικάνικης Γεροντολογικής Εταιρείας δημοσιεύθηκε άρθρο που αναφέρει ότι το μαγνήσιο σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, βοηθά στην αύξηση της οστικής μάζας και σε βελτίωση της αντοχής των οστών.

Το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση επεισοδίων προεκλαμψίας (αυξημένη πίεση του αίματος, πρηξίματα και παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα). Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει  και σε πρόωρο τοκετό.

Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν εργασίες που δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μαγνήσιο και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (δηλαδή παρατηρήθηκε  ανακούφιση των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται λίγο πριν τον ερχομό της εμμηνορρυσίας).

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι: το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά με 100% πίτουρο, βρώμη κ.λπ., το τόφου, τα φασόλια σόγιας και τα φασόλια, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, τα φρούτα όπως, τα σταφύλια, οι μπανάνες, οι χουρμάδες και οι ξηροί καρποί. Το μαγνήσιο αποτελεί το κεντρικό στοιχείο για την δημιουργία της χλωροφύλλης των φυτών, άρα τα πράσινα φυτά περιέχουν περισσότερο.

Η τοξικότητα από μαγνήσιο εμφανίζεται όταν οι νεφροί αδυνατούν να αποβάλουν την περίσσεια της προσλαμβανόμενης ποσότητάς του. Αυτή χαρακτηρίζεται από αργή αναπνοή, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Οι  έρευνες δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος διατροφής πιθανόν να οδηγεί σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων με ελλείψεις μαγνησίου. Η καλύτερη πρόληψη είναι η διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι φυλλώδη και χρώματος πράσινου σκούρου που περιέχουν άφθονο μαγνήσιο.

 

Info:

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αθλητικός Διατροφολόγος

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2610-226997 και 6977009596

www.facebook.com/apostolopouloukonstantina

[email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being