Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Κώστας Βασιλακόπουλος: Ένας Πατρινός φαρμακοποιός και συνάμα αυτοδίδακτος, λαϊκός ζωγράφος

Κώστας Βασιλακόπουλος: Ένας Πατρινός φαρ...

Δημιουργίες του με θέμα μανιτάρια έχουν λάβει επαίνους ανά το πανελλήνιο και το εξωτερικό

Είναι από τους πιο γνωστούς Πατρινούς φαρμακοποιούς με παράδοση και ιστορία στον χώρο του μιας και ο πατέρας του Σωτήρης Βασιλακόπουλος ήταν ξακουστός φαρμακοποιός της παλιότερης γενιάς που κατ’ ουσία λειτουργούσαν πολλές φορές και ως καλοί γνώστες φαρμακευτικών συνταγών ακόμη και ως πρακτικοί σύμβουλοι – γιατροί για τον απλό κόσμο.

Ο λόγος για τον Κώστα Σ. Βασιλακόπουλο που είναι πλέον συνταξιούχος.

Εκτός όμως από την γνωστή του αυτή επαγγελματική ιδιότητα, ο Κώστας Βασιλακόπουλος εδώ και πέντε χρόνια ασχολείται με μικροδημιουργίες εικαστικού χαρακτήρα αλλά και με το αγαπημένο του θέμα, τα μανιτάρια, όντας μέλος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας.

Όπως είπε στο thebest.gr, μικρός ήταν καλός στο μάθημα της ιχνογραφίας. Ήταν μάλιστα συμμαθητής με τον Γιώργο Μπογδανόπουλο, τον γνωστό εικαστικό δημιουργό της Πάτρας. Το ταλέντο λοιπόν και η αγάπη για τη ζωγραφική και την καλλιτεχνία υπήρχε στον Κώστα Βασιλακόπουλο από παιδάκι, έμελλε όμως να αξιοποιηθεί τώρα που είχε περισσότερο χρόνο, σε μεγαλύτερη ηλικία.

Στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείου Μανιταριών στην Καλαμπάκα, (meteoramuseum.gr), υπάρχει ειδική αναφορά, στον λαϊκό καλλιτέχνη Κώστα Βασιλακόπουλο και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το Μουσείο μας έχει την μεγάλη τιμή να φιλοξενεί ζωγραφικά έργα του Κώστα Βασιλακόπουλου». Πρόκειται για ζωγραφικές δημιουργίες με αποκλειστικό θέμα απεικόνισης: διάφορα είδη μανιταριών.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας έχει γράψει στη σελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων τα εξής για τον Πατρινό καλλιτέχνη:

“Ο Πατρινός Κώστας Βασιλακόπουλος είναι συνταξιούχος φαρμακοποιός και μέλος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, αυθεντικός, λαϊκός, αυτοδίδακτος ζωγράφος και γλύπτης. Στον μανιταροφιλικό χώρο της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός αφού τα έργα του έχουν εκτεθεί σε Πανελλήνιες Γιορτές Μανιταριού (Ζιάκας Γρεβενών 2011, Καστοριά 2013) και σε άλλες μανιταροεκδηλώσεις και σεμινάρια μανιταρογνωσίας (Καλάβρυτα, Πάτρα, Φλώρινα).

Τα μανιτάρια είναι οι αποκλειστικοί πρωταγωνιστές της θεματολογίας όλων των έργων του Βασιλακόπουλου. Ο καλλιτέχνης ανιχνεύει με ακρίβεια την αρμονία των μορφών, των αναλογιών, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των χρωμάτων των μανιταριών και την μετουσιώνει σε πρωτότυπα, αυθεντικά έργα, που καθρεφτίζουν το ταλέντο του καλλιτέχνη και την αγάπη του για τα μανιτάρια, τη φύση και τον άνθρωπο.

Ως συγγραφέας νιώθω ιδιαίτερη χαρά που τα βιβλία μου ενέπνευσαν στον Κώστα Βασιλακόπουλο την αγάπη για τα μανιτάρια και οι φωτογραφίες μου υπήρξαν τα μοντέλα για τα πρώτα έργα του. Ως μανιταρόφιλος είμαι ευτυχής για τη γενναιόδωρη χειρονομία του καλλιτέχνη να εμπιστευτεί ένα μεγάλο μέρος των έργων του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε χιλιάδες μανιταρόφιλους και φυσιολάτρες από όλο τον πλανήτη να απολαύσουν μοναδικής αξίας έργα της σύγχρονης ελληνικής μανιταροτέχνης”.

Ο Κώστας Βαιλακόπουλος έχει βραβευτεί για την ιδιαίτερη δουλειά του ενώ έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια και από ξένους, όπως Αυστριακούς, κ.α.

Πέρα όμως από τη ζωγραφική του με θέμα τα μανιτάρια (έχει κάνει και διαλέξεις για τα μανιτάρια και στην Πάτρα) ο Κώστας Βασιλακόπουλος έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα και στην δημιουργία μικρών διαστάσεων εικαστικών κατασκευών που πραγματικά αποτελούν ένα κομψοτέχνημα. Φιλοτεχνεί μικρές διακοσμητικές δημιουργίες όπως μία ξύλινη βάση με πάνω της ένα λεπτό κόκκινο τριανταφυλλάκι, χρησιμοποιώντας μάλιστα πρωτότυπα εικαστικά υλικά.

Επόμενο βήμα αν και ο ίδιος το σκέφτεται και διστάζει, είναι μία έκθεση στην Πάτρα, απλά για να παρουσιάσει δημοσίως και να συστήσει τη δουλειά του. «Δεν μ’ αρέσει και δεν θέλω να έχει εμπορικό χαρακτήρα, αν γίνει», μας είπε ο Κώστας Βασιλακόπουλος, με σεμνότητα και ευγένεια.

Ένας φαρμακοποιός – καλλιτέχνης λοιπόν ανάμεσα μας.

*Οι φωτ. είναι από το meteoramuseum.gr.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture