Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ώστε λοιπόν από τώρα μέχρι το 2060

Ώστε λοιπόν από τώρα μέχρι το 2060

Του Δημήτρη Αβραμίδη

Από όλα όσα συνέβησαν στο τελευταίο Γιούρογκρουπ όπου και έκλεισε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (που θα έπρεπε να έχει κλείσει στα τέλη του 2014-αρχές του 2015), κρατάω ένα σημείο. «Η Ελλάδα θα πρέπει», αναφέρει η απόφαση, « να επιτύχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060».

Όχι δεν θα πω αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε, ότι η δέσμευση για τόσο υψηλά πλεονάσματα αφαιρεί πόρους από την ανάπτυξη. Άλλο είναι αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

Τα μωρά που θα γεννηθούν σήμερα στα μαιευτήρια της επικράτειας, το 2060 θα είναι άντρες και γυναίκες ηλικίας 43 ετών και σχεδόν όλοι όσοι πήραν αυτήν την απόφαση τότε θα βρίσκονται στα θυμαράκια.

Η απορία μου λέει το εξής: Είναι δυνατόν να γίνει πρόβλεψη και να αναληφθεί δέσμευση τόσο συγκεκριμένη για τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα; Ουδείς στοιχειωδώς εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να δεσμευτεί αν το 2060 θα υπάρχει η ευρωζώνη, αν οι ΗΠΑ θα παραμένουν υπερδύναμη, τι θα έχει συμβεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τι είδους επιστημονικές εξελίξεις θα έχουν μεσολαβήσει, αν θα υπάρξουν λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί και πόλεμοι, με δύο λόγια, πως θα είναι τότε η ανθρωπότητα.

Και όμως. Παρά αυτήν την εύλογη αβεβαιότητα, έμπειροι πολιτικοί και διαπρεπείς τεχνοκράτες-οικονομολόγοι αποφασίζουν στα σοβαρά για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που πρέπει να έχει η Ελλάδα από φέτος και μέχρι το 2060.

Περισπούδαστα μαθηματικά μοντέλα, αναλύσεις και προβολές για τη βιωσιμότητα του χρέους, ακριβείς υπολογισμοί και όλα αυτά ερήμην του προφανούς που λέει πως κανείς δεν ξέρει, δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε τόσο βάθος χρόνου. Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί, είχε πει ο Κέυνς, αλλά οι επίγονοί του τον έχουν ξεχάσει.

Προσπαθώ να σκεφτώ τον ιστορικό του μέλλοντος που θα μελετά τις αποφάσεις των Γιούρογκρουπ στις αρχές αυτού του αιώνα. Τι θα σκεφτεί σαν δει ότι το 2017 το Γιούρογκρουπ αποφάσισε για τα πλεονάσματα που θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα μέχρι το 20160;

Ελπίζω να είναι επιεικής με την ανοησία των προγόνων του που είναι οι συγκαιρινοί μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις