Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Είδαμε εντυπωσιακά χειροποίητα κοσμήματα για κάθε γυναίκα - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Είδαμε εντυπωσιακά χειροποίητα κο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ολοκληρώνεται απόψε η έκθεση στο Πολύεδρο

Ολοκληρώνεται απόψε (19 Ιουνίου) η έκθεση χειροποίητου κοσμήματος που πραγματοποιείται στον κήπο του Πολύεδρου από την προηγούμενη Τετάρτη. Τις τελευταίες μέρες λοιπόν ο όμορφος χώρος μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης γυναικών που επιλέγουν να φορούν χειροποίητες και ιδιαίτερες δημιουργίες.

Κάνοντας μια βόλτα στην έκθεση εντυπωσιαστήκαμε από τα κοσμήματα της Αναστασίας Ιωαννίδη η οποία δημιουργεί κοσμήματα από… χαρτί σε μια ελεύθερη προσέγγιση της τεχνικής origami.

Πειραματίζεται με τρισδιάστατες φόρμες που αποκρυσταλλώνονται σε κοσμήματα και αξεσουάρ. Πολλές φορές, οι χάρτινες αυτές μορφές συνδυάζονται με αντισυμβατικά υλικά όπως καθρέπτες, κεραμικά υλικά, vintage κουμπιά που “αλιεύονται” σε παλαιοπωλεία, κτλ.

Τα χαρτιά που χρησιμοποιούνται δεν είναι μόνο αυτά που θα βρει κανείς σε χαρτοπωλεία. Κυρίως επαναχρησιμοποιούνται χαρτιά από έντυπα και συσκευασίες. Πολύ συχνά, οι εικόνες και τα μοτίβα που επιλέγονται από αυτά, συντίθενται σε κολλάζ, και έπειτα διπλώνονται σε origami ώστε να πάρουν την τρισδιάστατη μορφή τους.

Χρησιμοποιούνται επίσης και χειροποίητα χαρτιά. Αυτά τα τελευταία φτιάχνονται από το φυτό Lokta στις τοπικές κοινωνίες του Νεπάλ, και φτάνουν σε μας μέσω του Fair Trade

Τελευταία, στη γκάμα των υλικών του Paper Studio προστέθηκαν και αρκετά γιαπωνέζικα χαρτιά όπως τα Washi (επίσης χειροποίητα) καθώς και κάποια που οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν στην τελετή του τσαγιού.

Στο τέλος της διαδικασίας, όλα τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ επικαλύπτονται είτε με υγρό γυαλί είτε με υποαλλεργικό βερνίκι, έτσι ώστε να γίνουν ανθεκτικά και εντελώς αδιάβροχα.

Αίσθηση μας προκάλεσαν επίσης και τα... "ζαχαρωτά για μάγισσες¨ της Ειρήνη Κανελλοπούλου
Όπως αναφέρει "Πρόκειται για τη δίκη μου οπτική σε σχέση με το κόσμημα.
Θυμάμαι τον εαυτό μου πολύ μικρή να φτιάχνω κολιέ από πευκοβελόνες και σκουλαρίκια από ένα χορταράκι που είναι σαν φαναράκι όταν είναι φρέσκο.
την ανάγκη αυτή για δημιουργία την είχα από παιδί.
στο δημοτικό, βραχιόλια στις φίλες από κλωστές και μενταγιόν από πηλό.
Αργότερα φύλλα χρυσού, ψηφιδωτά, μακέτες, βιομηχανικά αντικείμενα, κοσμήματα…
Στην Ιαπωνία ένα φθαρμένο, ραγισμένο αντικείμενο, πολύ συχνά επιδιορθώνεται με φύλλα χρυσού. έτσι το ελάττωμα του γίνεται μοναδικότητα και προσθέτει ομορφιά στην ιστορία του!

Η “μοναδικότητα” είναι μία έννοια που με απασχολεί σε σχέση με το κόσμημα γιατί είναι κάτι που θα φορέσεις πάνω σου πέρα από την αρχέγονη ανάγκη της ένδυσης.
πρέπει να συμβολίζει κάτι για σένα που το φέρεις.
δεν γνωρίζω γιατί είχα από πάντα αυτή την έντονη ανάγκη για δημιουργία, θα την αποκαλούσα “ενστικτώδη ανάγκη”.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ δεν έχουν οριοθετηθεί… χρησιμοποιώ τα πάντα!
Παρατηρώ την φύση, εμπνέομαι από την αρχαία Ελλάδα και την άπω ανατολή και αγαπώ πολύ τα ζώα.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όλα αυτά έχουν μία παράξενη σύνδεση μέσα μου και το αποτέλεσμα όλων αυτών, εκφράζεται μέσω των αντικείμενων που δημιουργώ.
Είναι κάτι σαν σμίκρυνση και συμπτύξει όλου αυτού του κόσμου.

Προσδοκώ ο κόσμος να καταλάβει πως “πολύτιμο” είναι κάτι που φτιάχτηκε από τα χέρια κάποιου ανθρώπου, να το αγαπήσει και να το φυλάξει γιατί θα σημαίνει κάτι γι’ αυτον και όχι λόγω υλικού.

Έτσι ίσως οι ανθρωπινές σχέσεις στον πλανήτη μας, κάποια στιγμή να μπουν στη σωστή τους διάσταση αγάπη, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και όχι λόγω συμφερόντων.

 

Το κόσμημα της Ζωής Παπαρίζου
"Από μικρή θυμάμαι να παρατηρώ και να θαυμάζω τα κοσμήματα. Στην αρχή ξεκίνησα να φτιάχνω κυρίως κολιέ και βραχιόλια από κερωμένα νήματα, χάντρες, σύρματα και ότι άλλο υλικό έβρισκα και μπορούσα να το επεξεργαστώ ώστε να γίνει κόσμημα.

Το 2013, όταν ακόμα σπούδαζα στην Θεσσαλονίκη, παρακολούθησα για πρώτη φορά μαθήματα κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος από φύλλα μετάλλου. Τα κοσμήματα που φτιάχνω, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας που διδάχτηκα από την κ. Δημολαΐδου, είναι από αλπακά, ορείχαλκο και χαλκό, και τα οποία διακοσμώ με ψυχρό σμάλτο, ημιπολύτιμους λίθους και οξειδώσεις.

Η κύρια πηγή έμπνευσης μου είναι η γεωμετρία. Βέβαια αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι να δημιουργώ ένα κόσμημα εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική και από άλλα έργα τέχνης όπως για παράδειγμα από έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα γλυπτό".

Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε κοινωνικά και οικονομικά προσπαθώ με τις δημιουργίες μου να δείξω την δική μου οπτική για μοναδικότητα και πολυτέλεια……

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης η Όλγα Νικολοπούλου και η Δήμητρα Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight