Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει την καθιέρωση της τοπικής εορτής για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

Αχαΐα: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζ...

Όσα ειπώθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο

Την αμέριστη στήριξη της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ορισμό της 26ης Ιανουαρίου, ημέρας έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας το 1821, ως τοπικής εορτής εθνικού χαρακτήρα, εξέφρασε ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε σήμερα με το δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλο, την πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) κα Βάνα Μπεντεβή και μέλη της διοίκησης της ΙΛΕΑ.

Μάλιστα, η συνάντηση έγινε αργά το μεσημέρι, αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Γιλντιρίμ αρχικά με τον ομόλογό του κ. Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Παναγόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την τιμητική αυτή αποδοχή του αιτήματος για συνάντηση, σημείωσε πως το αίτημα του Δήμου για την καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου ως τοπικής εορτής, βρίσκεται αυτή τη στιγμή προς έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Μπεντεβή, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο της εταιρείας αλλά και στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, που έχει κυριότερο στόχο την καταγραφή της τοπικής ιστορίας, μίλησε για την σπουδαιότητα της ευρύτερης ανάδειξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, της πρώτης ουσιαστικά πολιτικής πράξης που οδήγησε τον ελληνισμό στην επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει τα μάλα ο ορισμός της ημερομηνίας ως τοπικής εορτής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμφωνώντας με τη μεγάλη ιστορική σημασία της εν λόγω επετείου, σημείωσε από την πλευρά του πως θα ήταν σημαντικό η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας να αποτελέσει αντικείμενο διδακτορικών διατριβών και κατά συνέπεια και περαιτέρω ιστορικής έρευνας.

Εκ μέρους της ΙΛΕΑ, η κα Μπεντεβή δώρισε στον κ. Παυλόπουλο ένα αντίγραφο έργου χαρακτικής που απεικονίζει τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και που μεταφέρθηκε και σε γραμματόσημο των ΕΛΤΑ, καθώς και μια σειρά εκδόσεων της ΙΛΕΑ με ιστορικό περιεχόμενο. Τέλος, του χάρισε και εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου και ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής, δώρο που συγκίνησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και που δήλωσε πως θα τοποθετήσει στο γραφείο του.

Παρόντες στη συνάντηση, η οποία διήρκησε πάνω από μισή ώρα, ήταν -εκτός από τον δήμαρχο και την πρόεδρο της ΙΛΕΑ- και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Αθηνά Σκανδάμη, Σοφία Χαντζοπούλου και Κώστας Κλάγκος.

 

ΠΗΓΗ: filodimos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις