Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική δουλειά του Πατρινού λογοτέχνη Γιώργου Κοζία - Μία "οργισμένη" κατάθεση ψυχής

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική δουλειά του Π...

Κάθε μέρα μια έκτακτη πολιορκία…, όπως αναφέρει ένας από τους εξαιρετικούς στίχους του

Ο Πατρινός λογοτέχνης Γιώργος Κοζίας γράφει ποίηση εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ζωολογικός κήπος» είχε κυκλοφορήσει στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε ανά σχεδόν πέντε με έξι χρόνια καταθέτει μία νέα ποιητική δουλειά.

Πριν λίγο καιρό, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα βγήκε από τις Αθηναικές εκδόσεις «Περισπωμένη» το νέο του ποιητικό βιβλίο με τίτλο «Πολεμώντας υπό σκιάν... (ελεγεία και σάτιρες)», το οποίο περιλαμβάνει 49 ποιήματα.

Ήδη για τη νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Κοζία που κυκλοφορεί σε μία κομψή, καλαίσθητη έκδοση των 70 σελίδων, έχουν γραφτεί και ακουστεί θετικά σχόλια και εντυπώσεις.  Ο ποιητής, μεταφραστής και κριτικός Νάσος Βαγενάς χαρακτήρισε τη νέα συλλογή του Πατρινού δημιουργού ως μία «οργισμένη» δουλειά ενώ θετικές ήταν οι εντυπώσεις και της Ρέας Γαλανάκη και άλλων.

Στις αρχές Απριλίου είχε γίνει και μία προδημοσίευση από την ποιητική συλλογή «Πολεμώντας υπό σκιάν...» στο λογοτεχνικό σάιτ bookpress.gr.

«Να περιμένουμε μιαν έκλαμψη…» (Χάνα Άρεντ)

Αυτό το δικαίωμα στην έκλαμψη αναδεικνύουν τα ποιήματα της νέας συλλογής του Γιώργου Κοζία, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου των εκδόσεων Περισπωμένη. Σαράντα εννιά ποιήματα αποτελούν το «σώμα» του «Πολεμώντας υπό σκιάν…» και υμνούν και συνάμα παρωδούν το μεγαλείο της ανθρώπινης ζωής αλλά και την ιερή κενότητα της ύπαρξης.

Στίχοι μοναχικοί, αρρενωποί, ηρωικοί και πένθιμοι φτερουγίζουν κατακορύφως, αναζητώντας την αρετή και την τόλμη της ελευθερίας του Κάλβου, την εξεγερμένη φύση του αυτόχειρα Καρυωτάκη, το αγγελικό μαύρο φως του Σεφέρη, ψάχνοντας έναν απαστράπτοντα ορίζοντα, στίχοι που ορμούν αιρετικοί και αγέρωχοι ενάντια σε κάθε φουρκισμένη μούσα.

Η ποίηση, το υψηλότερο ιδανικό της τέχνης, οφείλει να διαρρηγνύει το σκότος που μας επιβάλλεται κρούοντας με πάθος την λύρα.

Ο Γιώργος Κοζίας στη νέα του δουλειά, όπως ο ίδιος δηλώνει, θέλησε να είναι εξωστρεφής σε μία εποχή που ακόμη και η τέχνη όπως και η κοινωνία είναι εσωστρεφής, σχεδόν κλεισμένη στο καβούκι της.

Ορισμένα από τα ποιήματα του, της νέας του συλλογής, τα έχει αφιερώσει και σε πρόσωπα, όπως το εξαιρετικό «Ευρώπη, η κυρία με την στρυχνίνη», στον Πατρινής καταγωγής συνθέτη και τραγουδοποιό Θάνο Μικρούτσικο ή το «Για ένα κομμάτι Γενηθήτω» στην ποιήτρια και ακαδημαικό Κική Δημουλά.

Από τη νέα συλλογή του, όπου οι αναφορές και στην σημερινή κοινωνία, την θρησκεία, την πολιτική, την οικονομική κατάσταση, το υπαρξιακό αδιέξοδο, γεγονότα όπως της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, κ.α. είναι συνεχείς, αντιγράφουμε το ποίημα που ολοκληρώνει το βιβλίο, με τίτλο «Ελεύθερος πολιορκημένος κόσμος» που είναι αφιερωμένο στο Χριστινιώ!

«Στεφάνια πέφτουν στο κενό,

έρημα μοναχά κορμιά

χάνονται σε άλλον πειρασμό.

Στο άγνωστο γίνεται χορός, δρέποντας, δρέποντας άνθη.

Περνούνε, φεύγουν

τα χρόνια της επαγγελίας

τα τριαντάφυλλα της άμμου

τα έργα της παρανομίας.

Σβήνουν τα νιάτα,

η μαυρομάτα Μισιρλού

κι η τρομερή ιαχή

καλύτερα μίας ώρας ελεύθερη ζωή

σε άβυσσο πέφτει από βυθό…

Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν

στο δημοπρατήριο της χλωροφύλλης.

Τι μένει εδώ, τι πάει σε άλλον ουρανό

δρέποντας, δρέποντας  άνθη;

Βέβηλα τα ιδανικά

συντροφιά με το εφ’ ω ετάχθη.

Κάθε μέρα μια έκτακτη πολιορκία…

ενός λεπτού «ανακωχή» λέξις τετριμμένη.

Η ύλη ολολύζει ή καγχάζει;

Ορμάει το Αδιέξοδον κι υπέροχα μας σφάζει».

Τέλος όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου των εκδόσεων «Περισπωμένη», στην κατατονικότητα και στην αυτοαναφορικότητα των καιρών μας, που κατατρύχει την ποιητική επικαιρότητα, προτείνεται ένας γενναιόδωρος λόγος, μια ποίηση όρθια σαν αλεξικέραυνο κι ακολουθεί ένα ακόμη απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γ. Κοζία:

Αναρίθμητες οι εικόνες της μεγάλης θλίψης.

Τίποτε όμως δεν πάει χαμένο.

Έλα να δεις

από τα κόκκαλα βγαλμένη την Ελπίδα

κι άδραξε το άστρο της αυγής.

Κρέμασε το τσεκούρι στο περήφανο πένθος…

O ποιητής Γιώργος Κοζίας έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1958. Πρωτοδημοσίευσε ποίηση στα περιοδικά "Το Δέντρο" και "Ευθύνη", το 1983. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Ζωολογικός κήπος", 1989, "Ο μάρτυρας που δεν υπήρξε", 1995, "Πεδίον ρίψεων", 2001, με σχέδια της Εύης Τσακνιά, "Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες", 2007, με σχέδια της Εύης Τσακνιά και "41ος Παράλληλος", επίσης με σχέδια της Εύης Τσακνιά, όλα από τις εκδόσεις "Στιγμή". Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί στα Γαλλικά και τα Ισπανικά.

Επίσης ποίησή του έχει μελοποιηθεί από τον Θάνο Μικρούτσικο και έχει παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Ιανουάριο του 2009, με ερμηνευτές τη μετζοσοπράνο Αγγελική Καθαρίου και την πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο ενώ το 2013 κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το βιβλίο – cd Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Κοζίας, William Blake, Πέντε κείμενα μετά μουσικής. Η γη τσακισμένο καράβι. Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες.

Ο Γιώργος Κοζίας είχε για χρόνια εργαστεί ως τυπογράφος σε εφημερίδες της Πάτρας.

*Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, αναμένεται να διοργανωθεί εκδήλωση παρουσίασης της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Κοζία, μαζί με το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» του Α. Τσιλίρα.

Επιμέλεια κειμένου: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture