Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Άνω - κάτω οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Άνω - κάτω οι βάσεις εισαγωγής  στην Τρι...

Άρθρο του Κυριάκου Σκιαθά Σύμβουλος Εκπαίδευσης φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ/18Plus

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 για τα ΓΕΛ τελειώνουν και εθιμικά οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δίνουν και παίρνουν. Η βαθμολόγηση των 500.000 και πλέον γραπτών δεν έχει ολοκληρωθεί και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί-αναλυτές κάνουν λόγο κυρίως για πτωτική τάση των βάσεων. Η αλλαγή φιλοσοφίας φέτος στην επιλογή των θεμάτων από τη μεριά της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) ήταν κυρίαρχη στο σύνολο των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Η απάντηση των θεμάτων στα υπό εξέταση μαθήματα απαιτούσε από τους υποψηφίους να χρησιμοποιήσουν γνώσεις από όλες τις τάξεις του Λυκείου. Τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε κρίσιμα μαθήματα αποσκοπούσαν στην ομαλότερη κατανομή των υποψηφίων στην έκταση της βαθμολογικής κλίμακας.

Τα μεγαλύτερης δυσκολίας θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού ανακήρυξαν το συγκεκριμένο μάθημα, για μια ακόμα χρονιά, σε μάθημα κλειδί των Πανελλαδικών Εξετάσεων για μεγάλο αριθμό σχολών. Τα μεγάλης έκτασης ζητούμενα επέτρεψαν φέτος μόνο στους καλά προετοιμασμένους να προλάβουν να γράψουν όλα τα θέματα με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των αριστούχων. Τα πιθανολογούμενα μικρότερα ποσοστά άριστων βαθμολογιών στα μαθήματα: Νεοελληνικής Γλώσσας, Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών και Βιολογίας Προσανατολισμού θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές: Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές και παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει τις βάσεις για αυτά τα τμήματα είναι το φετινό «ψαλίδισμα» των θέσεων εισακτέων και κυρίως στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος αναμένεται να εμφανίσουν διπλή εικόνα. Από τη μια βάσεις που θα αγγίζουν τη βαθμολογική κορυφή για τα περιζήτητα τμήματα που πιέζονται από το σκληρό ανταγωνισμό και από την άλλη βάσεις πολύ χαμηλές για μεγάλο αριθμό χαμηλής ζήτησης περιφερειακών και όχι μόνο Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ, που όμως έχουν πριμοδοτηθεί με μεγάλη αύξηση αριθμού εισακτέων. Το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής θα είναι το μεγαλύτερο που θα έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Συμπερασματικά φέτος αναμένονται πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές βάσεις ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τη σχολή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις