Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Παρουσία του Νίκου Βούτση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη, "Στοργή στο λαό"

Παρουσία του Νίκου Βούτση θα προβληθεί τ...

Έχει ως θέμα την λογοκρισία στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών

«Στοργή στο λαό», τιτλοφορείται η ταινία του Βασίλη Δούβλη, με θέμα την λογοκρισία στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το φιλμ θα προβληθεί σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στις  19.30 στο Αλκυονίς new star art cinema, στην οδό Ιουλιανού κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, στην Αθήνα.

Την προβολή της ταινίας και την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρών θα είναι και ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας Βασίλης Δούβλης που θα μιλήσει για το θέμα της και τα γυρίσματα.

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη, «Στοργή στο λαό» είναι μια παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής, με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα: 1967 - 1974.

Το ντοκιμαντέρ αυτό του Βασίλη Δούβλη περιλαμβάνει αποσπάσματα από 75 λογοκριμένες ταινίες, ελληνικές αλλά και ξένες, που στην πλειονότητά τους προβλήθηκαν την εποχή εκείνη στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης Αλκυονίς, που τολμούσε στα σκοτεινά αυτά χρόνια της δικτατορίας να αντιστέκεται στη λογοκρισία και να υποστηρίζει τους δημιουργούς και την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, με όλο το κόστος που υπέστη και η ίδια.

«Η ταινία αποτυπώνει τη γελοιότητα και τον παραλογισμό της μισαλλοδοξίας αλλά και την προσπάθεια των δημιουργών να υπερβούν τα προβλήματα και να αρθρώσουν λόγο», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο Βασίλης Δούβλης χρησιμοποιεί μια αντιστικτική φόρμα παραλληλίζοντας προπαγανδιστικές εικόνες του καθεστώτος με τις απαγορευμένες σκηνές αλλά και περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γυριζόταν μια ταινία στα χρόνια της χούντας, με συνεντεύξεις και μαρτυρίες σκηνοθετών, όπως ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, αλλά και ο Νίκος Κούνδουρος και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

‘’Ο τίτλος της ταινίας ειρωνικός … «Στοργή στο Λαό» ήταν ένα σύνθημα της προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σ’ ένα επίσημο έγγραφο που ανέπτυσσε την πολιτική του καθεστώτος απέναντι στον κινηματογράφο. Το πομπώδες ύφος είναι, ως γνωστόν, χαρακτηριστικό της αισθητικής όλων των φασιστικών καθεστώτων, που θέλουν να εμφανίζονται ως στοργικοί πατέρες, και προστάτες του λαού‘’, όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Σήμερα μετά από πολλά χρόνια  η «Στοργή στο λαό» θα φέρει στη μεγάλη οθόνη του ΑΛΚΥΟΝΙΣ και πάλι τις απαγορευμένες εικόνες αποκαλύπτοντας την βαναυσότητα που υπέστει η τέχνη του κινηματογράφου αλλά και γενικότερα η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στα χρόνια της δικτατορίας.

''Η ιδέα του ντοκιμαντέρ μου γεννήθηκε, όταν πριν μερικά χρόνια έμαθα, εντελώς τυχαία ότι ένα μέρος από το αρχείο της λογοκρισίας της χούντας είχε σωθεί. Η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που δεν θα βασιζόταν μόνο στις μαρτυρίες, των σκηνοθετών που έζησαν στο πετσί τους τη λογοκρισία των συνταγματαρχών, αλλά και στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα.

Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της ταινίας. Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να ταυτοποιηθεί,  να ταξινομηθεί, να συντηρηθεί και να ψηφιοποιηθεί το υλικό αυτό. Τις κομμένες σκηνές τις χρησιμοποίησα στην ταινία όπως ακριβώς τις βρήκα κι όχι στην σημερινή αποκατεστημένη τους μορφή. Ήταν μια αισθητική επιλογή δεν θέλησα να σβήσω από πάνω τους τα σημάδια της βάναυσης μεταχείρισης την οποία είχαν υποστεί. Οι όποιες φθορές τους και τα αλλοιωμένα τους χρώματα εγγράφουν κατά τη γνώμη μου πάνω στο ίδιο το σελιλόιντ το τραύμα της λογοκρισίας'', - Βασίλης Δούβλης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture