Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μαρία Αναστασοπούλου: Γεννημένη ρεπόρτερ - Από το παιδικό όνειρο στο "Σήμερα" και στις συνεντεύξεις με υπουργούς

 Μαρία Αναστασοπούλου: Γεννημένη ρεπόρτε...

Η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ που κατάγεται από το Διακοφτό μιλά στο thebest.gr

Ξυπνά από τις 4, αξημέρωτα ακόμα και στις 6 το πρωί μας καλημερίζει με τον Δημήτρη Οικονόμου μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».  Στις  4 το απόγευμα σειρά έχει το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και μαζί με τον  Γιάννη Κολοκυθά είναι «Τα παιδιά της αλλαγής». Η δυναμική δημοσιογράφος Μαρία Αναστασοπούλου είναι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, όσες δυσκολίες κι αν έχει αυτό. Με καταγωγή από το Διακοφτό, στο οποίο οι γονείς της τον τελευταίο χρόνο  μένουν μόνιμα, η Μαρία έχει δεσμούς με την Αχαΐα και αυτό που ακούω από Πατρινούς συναδέλφους είναι πως εκτός από καλή επαγγελματίας είναι και καλό παιδί.

Το thebest.gr μίλησε μαζί της και η ίδια παραδέχτηκε ότι θα ξανακαλούσε την εκπομπή της τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι, ο οποίος πρόσφατα της αρνήθηκε on air να απαντήσει σε ερώτηση ακόμα  και για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ αυτός που θα ήθελε να της δώσει συνέντευξη είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Πώς τα πας με το πρωινό ξύπνημα;Πλέον ξεκινάς ακόμα πιο δυναμικά τη μέρα σου και είσαι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.

«Η αλήθεια είναι ότι η ώρα του ξυπνήματος είναι σχεδόν βραδινή. Είναι γύρω στις 4 και ανήκουμε πια όπως καταλαβαίνεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν φούρνους, που μοιράζουν εφημερίδες κλπ., αλλά ξυπνάμε  με πολλή μεγάλη όρεξη, πολύ κέφι για την εκπομπή, γιατί νομίζω ότι έχουμε ανανεωθεί.  Έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα, έχουμε μια πάρα πολύ ωραία ομάδα και δεν το λέω για να το πω, αλλά έχουμε πάρα πολλή όρεξη γι αυτό που κάνουμε. Είναι η πρώτη εκπομπή της ημέρας και διαρκεί τέσσερις ώρες. Έχει πολλές απαιτήσεις και δυσκολίες, όμως είναι και στοίχημα, κυρίως για μέγα. Πρώτον γιατί είμαι δίπλα στον Δημήτρη Οικονόμου, που από μόνο του είναι κάτι πολύ μεγάλο για μία νέα δημοσιογράφο και δεύτερον γιατί πρέπει να είμαστε όσο πιο αξιοπρεπείς γίνεται. Αυτός είναι ο στόχος μας, μακάρι να τον καταφέρουμε».

 

Έχεις άγχος;

«Επειδή ήμουν πολλά χρόνια με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Βασίλη Λυριντζή, είναι σαν να είμαι στο ίδιο σπίτι με διαφορετικό ρόλο. Βεβαίως αυτό είναι κάτι διαφορετικό, έχεις άλλη ευθύνη γι΄αυτό που κάνεις από το να είσαι μέρος μιας εκπομπής. Το να συμπαρουσιάζεις έχει άλλο βάρος, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να σου πω ότι έχω άγχος. Ούτε την πρώτη μέρα. Απλώς γιατί είμαστε μια οικογένεια πολύ δεμένη, μια ομάδα που όλοι είμαστε επαγγελματίες και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Είχα αυτή τη γλυκιά προσμονή όμως να βγούμε στον αέρα και ότι είχαμε προετοιμάσει να το παρακολουθήσει ο κόσμος. Ελπίζω να αρέσει και κυρίως να έχει διάρκεια».

 

Αναρωτιέμαι αν αυτό το πρωινό ξύπνημα συνηθίζεται…

«Δεν μπορώ να πω ότι συνηθίζεται αλλά προσαρμόζεις πια την ημέρα σου σε αυτά τα δεδομένα. Δηλαδή ουσιαστικά κοιμόμαστε πάρα  πολύ νωρίς, ακολουθείς ζωή μοναχικού πια, ξυπνάς πολύ νωρίς».

Το καταφέρνεις αυτό;

«Nαι γιατί ευτυχώς έχω πολλή μεγάλη ευκολία στο να κοιμηθώ όπου με βάλεις. Όμως δεν συνηθίζεται και ειδικότερα αυτή η ώρα, γιατί μέσα στο μεσημέρι έχεις την αίσθηση ότι είναι νύχτα πια. Αλλάζει  το ρολόι. Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα».

Το απόγευμα στις 4 έχεις και ραδιοφωνική εκπομπή στον ΣΚΑΙ.Πώς είναι πλέον μια καθημερινή για σένα;

«Ξυπνάω γύρω στις 4, είμαι στον σταθμό γύρω στις 4.30 με 4.45. Προετοιμαζόμαστε, βγάζουμε την εκπομπή μας, μετά κατά τις 11 έχουμε τη σύσκεψη για την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια εγώ αποχωρώ για να κοιμηθώ έστω μια ωρίτσα. Μετά επιστρέφω το μεσημέρι, ώστε να προετοιμάσουμε με τον Γιάννη Κολοκυθά τη ραδιοφωνική εκπομπή μας, «Τα παιδιά της αλλαγής»  που μεταδίδεται από τον ΣΚΑΪ 4 – 6 μ.μ».

Μίλησε μας για τον Δημήτρη Οικονόμου, τον οποίο γνωρίζεις χρόνια.

«Ο Δημήτρης όπως και ο Βασίλης Λυριντζής είναι οι πλέον ακομπλεξάριστοι άνθρωποι του χώρου μας. Μια και με ρωτάς για τον Δημήτρη, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία, η οποία του βγαίνει, όχι απλώς προστατευτικά για τους νέους ανθρώπους, αλλά δίνοντας απεριόριστο χώρο στον άνθρωπο που έχει δίπλα του. Δεν έχει καμία δημοσιογραφική έπαρση, που ίσως να περίμενε κάποιος, αλλά όχι, δεν έχει καμία. Ειδικά στα διαλείμματα γελάμε πάρα πολύ, περνάμε πολύ ωραία και το τετράωρο κυλάει σαν νεράκι. Μόνο τα καλύτερα έχω να πω. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή κατά την οποία να νιώσω άβολα δίπλα του. Το αντίθετο. Και νομίζω ότι επειδή δεν έχει να αποδείξει τίποτα πια σε κανέναν μετά από τόσα χρόνια, αυτό του δίνει την άνεση να είναι τόσο ξεχωριστός σε αυτό το κομμάτι. Δεν θα βρεις έχω την αίσθηση, εύκολα άνθρωπο να σου πει κάτι αρνητικό για τον Δημήτρη».

Αυτή η άνεση μεταξύ σας βγαίνει και σε μας τους τηλεθεατές.

«Ναι έχει απίστευτο χιούμορ. Είναι μοναδικός σε αυτό. Είναι εκείνη η στιγμή που κάνεις μια συζήτηση και πετάει την ατάκα και προσπαθείς να συγκρατηθείς. Δεν υπάρχει αυτό».

Κι εσύ όμως σιγοντάρεις..

«Τον προκαλώ, δεν γίνεται. Εν τω μεταξύ φέτος ο Δημήτρης έχει σηκωθεί πια από το τραπέζι και αλωνίζουμε το στούντιο και βλέπω πόσο αυτό του αρέσει και το απολαμβάνει, πάντα βεβαίως έχοντας στο μυαλό μας την ειδησεογραφία και την ενημέρωση και όχι να κάνουμε πασαρέλα. Θέλω να πω πως ανανεώνοντας την εκπομπή έχουμε ανανεωθεί όλοι και τουλάχιστον προς το παρόν το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά θα προσπαθήσουμε να διορθωνόμαστε μέρα με τη μέρα».

Η φωτό με την οποία η Εύα Αντωνοπούλου τους ευχήθηκε καλό ξεκίνημα - Φωτό από facebook

Η φωτό με την οποία η Εύα Αντωνοπούλου τ...

Η φωτό με την οποία η Εύα Αντωνοπούλου τους ευχήθηκε καλό ξεκίνημα - Φωτό από facebook

Με Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριντζή

Με Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριντζή

Με Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριντζή

Στο χώρο συναντάμε διάφορες δυσκολίες. Πολλές έχουν να κάνουν και με τους προσκεκλημένους μιας εκπομπής. Πώς αισθάνθηκες  στη συνέντευξη με τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι, ο  οποίος από ένα σημείο κι έπειτα ήθελε να απαντήσει αυστηρά σε θέματα του δικού του χαρτοφυλακίου (σχολεία εξωτερικού)  και ούτε καν σε ζητήματα που αφορούσαν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ήταν μια άβολη στιγμή για σένα;

«Πραγματικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι εξέφρασα  και στον «αέρα» αυτό που πραγματικά ένιωθα. Αναρωτήθηκα γιατί αποδέχτηκε την πρόσκληση, με το δεδομένο ότι είχε άρνηση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που άπτονταν των αρμοδιοτήτων του. Ίσως να ένιωσα στην αρχή μια μικρή αμηχανία για το πώς μπορώ να το διαχειριστώ , γιατί αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Όμως αυτό που σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή ήταν ότι αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι ευγενής  και συνεπής απέναντι στον τηλεθεατή που σε παρακολουθεί και διέκοψα τη συνέντευξη όταν θεώρησα ότι πια αυτό που κάναμε δεν είχε κανένα νόημα. Εγώ πάντως θα ξανακαλούσα τον κύριο Ζουράρι για συνέντευξη, ελπίζοντας σε κάποιες απαντήσεις που αφορούν στο υπουργείο του».

Πας γυρεύοντας;(γέλια)

«Σωστό, αλλά  τέτοιες περιπτώσεις είναι πρόκληση για τον δημοσιογράφο γιατί αποκτά εμπειρία».

Φωτό από facebook

Φωτό από facebook

Φωτό από facebook

Η πιο δύσκολη και η πιο καλή στιγμή που θα ξεχώριζες από τη μέχρι σήμερα πορεία σου στον χώρο της δημοσιογραφίας ποιες είναι;

«Οι πιο ωραίες στιγμές που κρατώ είναι αυτές κατά τις οποίες έχω κληθεί να κάνω ρεπορτάζ, γιατί και σε αυτή την εκπομπή φέτος κι εγώ κι ο Δημήτρης θα κάνουμε ρεπορτάζ, θα βγαίνουμε έξω και ήδη το έχουμε ξεκινήσει. Θα κάνουμε αποστολές αναδεικνύοντας προβλήματα. Δεν ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη στιγμή. Είναι πολλές στιγμές από ρεπορτάζ στο κέντρο της Αθήνας , στις δύσκολες περιοχές όπου κάναμε τη δουλειά μας, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μπορώ όμως να ξεχωρίσω και στιγμές κάνοντας συνεντεύξεις με υπουργούς που είναι πρόκληση να βγάλεις είδηση».

Από ποιον θέλεις να πάρεις συνέντευξη;

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένα πρόσωπο που θα ήθελα πολύ να έχω την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά. Όχι μόνο γιατί είναι ο Υπουργός Οικονομικών και  έχεις να τον ρωτήσεις χίλια πεντακόσια πράγματα, αλλά και γιατί τον βρίσκω πολύ ωραίο τύπο. Είναι ενδιαφέρων ως ομιλητής και συνομιλητής έχω την αίσθηση».

Ήθελες από μικρή να γίνει δημοσιογράφος; Ήταν μέσα στα παιχνίδια σου να κάνεις τη ρεπόρτερ;

«Ναι, από τότε που ήμουν πολύ μικρούλα και όλα τα παιδιά περνούν τη φάση θέλω να γίνω γιατρός, θέλω να γίνω ο  ένα , να γίνω το άλλο, έπαιρνα τη βούρτσα και έκανα ότι δίνω ρεπορτάζ. Προσπαθούσαν να δω τους παλιότερους δημοσιογράφους για να δω τα στοιχεία που μου αρέσουν και να τα κρατήσω και να προσπαθήσω να τα εξελίξω. Κάπως έτσι ήταν, από πολύ μικρή ηλικία το ήθελα, παρότι οι γονείς μου προσπάθησαν στην αρχή να με αποθαρρύνουν».

Γιατί;  Τι τους φόβιζε ή τους προβλημάτιζε;

«Ήξεραν ότι πρόκειται για μια πολλή δύσκολη δουλειά και προτιμούσαν για την ισορροπία του παιδιού τους να κάνει μια άλλη πιο ήσυχη δουλειά, με συγκεκριμένα πλαίσια. Αυτή η δουλειά δεν έχει πλαίσια, το γνωρίζεις κι εσύ πολύ καλά, οπότε προτιμούσαν κάτι άλλο. Τώρα πια νομίζω ότι αφού βλέπουν ότι και οι κόποι της κόρης τους με ένα τρόπο αποδίδουν, είναι χαρούμενοι».

Από την πλευρά του πατέρα σου κατάγεσαι από το Διακοπτό Αχαΐας. Ποιες είναι οι μνήμες σου από την περιοχή και οι επαφές σου σήμερα;

«Από μηδέν ετών έχω περάσει όλα μου τα καλοκαίρια στο Διακοπτό. Οι γονείς μου μάλιστα τον τελευταίο χρόνο μένουν μόνιμα εκεί, έχουν εγκαταλείψει την Αθήνα, δεν ξέρω για πόσο».

Οπότε κατεβαίνεις κι εσύ;

«Φυσικά.  Τώρα όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να το κάνω. Αλλά  έχω απολύτως συνδυασμένη την παιδική μου ηλικία και τα καλοκαίρια μου και κάθε Πάσχα, με το Διακοπτό, με την Αχαΐα. Έχω  πολλούς φίλους  από εκεί. Έχουμε μεγαλώσει μαζί, οπότε όταν με πηγαίνεις σε παιδικές ηλικίες, το μυαλό μου πηγαίνει απευθείας στις πλατείες και στις παραλίες του Διακοπτού. Το καλοκαίρι κατέβηκα για λίγο ίσα να δω τους γονείς μου. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να κάνω ούτε ένα μπάνιο».

Ο ΣΚΑΪ έχει ένα πολύ καλό γυναικείο δυναμικό στον τομέα της ενημέρωσης το οποίο βάζει  μπροστά, δίνοντας χώρο. Μεταξύ σας λόγω και της ανταγωνιστικής ούτως ή άλλως φύσης της δουλειάς, έχουν προκύψει μεταξύ σας εντάσεις, δυσκολίες, έριδες;

«Όντως ο ΣΚΑΪ είναι φυτώριο γυναικών δημοσιογράφων και ειδικά τα τελευταία χρόνια και ένας σταθμός που δίνει πολλές ευκαιρίες στους νέους. Νομίζω ότι σε αυτό είναι πρώτος. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολλές στην πρώτη γραμμή. Επειδή όμως ως σταθμός μας χαρακτηρίζει το οικογενειακό κλίμα και κυριολεκτώ σε αυτό - εννοείται ότι υπάρχουν διαφωνίες, δεν είμαστε κλεισμένοι σε μια γυάλα –όλες οι κοπέλες  είμαστε πια σαν συνοδοιπόροι, γιατί έχουμε λίγο πολύ έχουμε ζήσει και διανύσει την ίδια διαδρομή μέσα στον ΣΚΑΪ. Δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε η μία την άλλη ανταγωνιστικά. Η δουλειά μας από τη φύση της είναι ανταγωνιστική, εννοείται, δεν είμαι τόσο ρομαντική. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να σου πω ότι έχει παρουσιαστεί κάποιο θέμα ή μιας διαφωνία που να με έχει φέρει σε αμηχανία. Δεν το έχω νιώσει σχεδόν ποτέ».

Αυτό το καλοκαίρι είχε αρκετούς γάμους στον ΣΚΑΪ. Αυτό είναι κάτι κοντινό για σένα ή κάτι που θα ήθελες να κάνεις κι εσύ; Nα κάνεις τη δική σου οικογένεια γενικά, ανεξάρτητα από το τελετουργικό.

«Η αλήθεια είναι ότι κλείσαμε ως ΣΚΑΪ για φέτος.  Τα παντρέψαμε τα κορίτσια μας. Τρεις συναδέλφισες παντρεύτηκαν (Σία Κοσιώνη, Άννα Μπουσδούκου και Έλενα Παπαδημητρίου). Δεν είμαι ο άνθρωπος που προγραμματίζει τέτοια πράγματα, ούτε ο άνθρωπος που θα πω ότι τότε. Αν ποτέ το νιώσω και θέλω να το κάνω, χωρίς να πως ότι αυτό είναι απόλυτο  και ότι θα γίνει απαραίτητα κάποια στιγμή, θα το κάνω».

Τι είναι αυτό που η Μαρία θέλει, χρειάζεται, ονειρεύεται, για να είναι καλά κι ευτυχισμένη;

«Είμαι της άποψης ότι όλα στη ζωή μας πρέπει να κατακτούνται βήμα βήμα, οπότε θα ήθελα να εξακολουθήσω να ξυπνάω κάθε πρωί, το ίδιο χαρούμενη, όπως τώρα. Και γενικά και επαγγελματικά και προσωπικά και για όλα. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ωραίο πράγμα για έναν άνθρωπο. Είμαι σε μια πολλή καλή φάση, Δόξα τω Θεώ, να χτυπήσω ξύλο (γέλια)».

Η Μαρία γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1986 στην Αθήνα και είναι μοναχοπαίδι.  Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Βρίσκεται στον ΣΚΑΪ εδώ και δέκα χρόνια.

Σύντομο βιογραφικό με τα λόγια της Μαρίας

Βρέθηκα στον ΣΚΑΪ το 2007. Όλα ξεκίνησαν με τη μορφή της πρακτικής άσκησης ως φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Αρχή από το ελεύθερο ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ. Όλα από το μηδέν. Μοντάζ, συνεντεύξεις, σύνταξη ειδήσεων και ξανά μοντάζ και ξανά συνεντεύξεις…
Τον Φεβρουάριο του 2012 στέκομαι μπροστά στο διευθυντή μου, Άρη Πορτοσάλτε και μου λέει: «Αύριο παιδί μου, θα βγεις από την αίθουσα σύνταξης της τηλεόρασης και θα μας πεις για τα Πανεπιστήμια». «Ορίστε;;» απάντησα εγώ. Έτσι κι έγινε...Στη συνέχεια, ραδιοφωνική εκπομπή στην πρωϊνή ζώνη, παρουσίαση των τίτλων ειδήσεων στην «Πρώτη Γραμμή» με τους Β. Λυριτζή & Δ. Οικονόμου και παρουσίαση του – πολύ – πρωϊνού δελτίου ειδήσεων του σταθμού.Το καλοκαίρι του 2012 κλήθηκα να βρεθώ δίπλα στο Β. Λυριτζή για ένα μήνα περίπου. Διάβασμα, ειδήσεις, εφημερίδες, δελτία, όλα! Τελικά βγήκε! Όχι μόνο το καλοκαίρι του ’12! Παράλληλα, η αγάπη για το ραδιόφωνο παραμένει αναλλοίωτη και δυναμώνει μέσα από την εκπομπη City Σκάι Lights, μαζί με το Γιάννη Κολοκυθά. Όλα μαζί συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία. Αν πρέπει να την περιγράψω με μία λέξη, αυτή θα είναι: Δημιουργικότητα!

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight