Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Και ξανά το λέω και το ξανά το ζητάω

Και ξανά το λέω και το ξανά το ζητάω

Του Δημητρίου Δελέγκου

Συγχαρητήρια για την προβολή μέσω του BBC του ρεπορτάζ για «τους πιο δύσβατους δρόμους για την προσέγγιση των μαθητών σε σχολεία στην Ινδία».  Όπου BBC το the Best News.gr και όπου Ινδία, το χωριό Μπόσι της επαρχίας Καλαβρύτων.

«Δεν είναι λόγια, είναι ΕΣΠΑ», είναι το νέο ευφάνταστο διαφημιστικό σποτ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για τα έργα που έχουν κατασκευαστεί ή που πρόκειται να κατασκευαστούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ευφάνταστο γιατί το έχει επιμεληθεί ένας σκηνοθέτης που διαθέτει φαντασία και άποψη ο κ. Φαφούτης Παναγιώτης και που έλκει καταγωγής από την Πάτρα. Ελλιπές γιατί δεν εμπεριέχει το χωριό Μπόσι της επαρχίας Καλαβρύτων. Εκεί ζουν δέκα ανήλικα παιδιά, οχτώ ενήλικες και δύο υπερήλικες.

Φυσικά και δεν ευθύνεται ο κ. Φαφούτης που δεν εμπεριέχεται το χωριό Μπόσι στο σποτ άλλωστε οι ταινίες του δεν διαδραματίζονται σε τέτοια μέρη. Ίσως, λέω ίσως, αν ζούσε ο αείμνηστος σκηνοθέτης της «Αναπαράστασης», του «Θιάσου», των «Κυνηγών» τους ρωτούσε: «Με το Μπόσι; Τι γίνεται με το Μπόσι; Τον φτιάξατε εκείνον τον ρημαδοδρόμο; Μπορούν, να πάνε τα παιδιά σχολείο ή περπατούν, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες περίπου τρία χιλιόμετρα; «Τελικά πρέπει να υπάρχει το χωριό Μπόσι της ιστορικής κατά τα άλλα επαρχίας Καλαβρύτων ή πιο σώφρων  λύση θα ήταν να μετοικήσουν οι κάτοικοι του πιο ‘δω»;

Χωριό Μπόσι της επαρχίας Καλαβρύτων εν έτει 2017, καμία διαφορά από το 1917. Στο οδοιπορικό του ο εκλεκτός και ευαίσθητος, όσο και εύστοχος δημοσιογράφος ανεμοδέρνεται, ενώ συνομιλεί με τους λιγοστούς κατοίκους, αλλά επιμένει και σωστά πράττει. Οι δε κάτοικοι ατάραχοι, συνηθισμένοι στη δυσμένεια, είναι αποφασισμένοι και αρχίζουν να μιλούν.

Λένε απλά πράγματα, κατανοητά, λογικά. Λένε ότι όπου κι αν αποτάθηκαν για την εύκολη πρόσβαση στο χωριό τους, όσο και για το γεγονός ότι τα παιδιά τους δεν έχουν επίσης εύκολη πρόσβαση στο σχολείο, δηλαδή στη μόρφωση, όλοι ήταν αναρμόδιοι, τόσο ο Δήμος στον οποίο ανήκουν, όσο και η Περιφέρεια στην οποία ανήκουν. «Δεν είναι λόγια, είναι ΕΣΠΑ»; Προς το παρόν είναι η πραγματικότητα. Μια τραγική, προϊστορική πραγματικότητα.

Οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο. Προς το παρόν όμως φέτος δεν κατάφεραν να είναι ούτε στον αγιασμό. Και ο χειμώνας έπεται. Τι πιθανότητες να δώσουμε στον συμβιβασμό ανάμεσα στην δριμύτητα του χειμώνα και στο δικαίωμα στην μόρφωση και μάλιστα σε αυτή τη βαθμίδα, του Δημοτικού; Πολύ φοβάμαι ότι όταν τίθενται τέτοια ερωτήματα, πιστοποιούν με απλό τρόπο την ύπαρξη του προβλήματος. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν θα έπρεπε να χρήζουν απάντησης τέτοια ερωτήματα, διότι απλά δεν θα έπρεπε τέτοια ερωτήματα να υπάρχουν.

«Ο Έλλην προτιμά συνήθως την ομαλωτέραν οδόν, έστω και άγουσαν εις βάραθρον», είχε πει ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904). Όπου Έλλην, ο πολιτικός άρχοντας, όπου ομαλοτέραν οδόν, η αδιαφορία, όπου βάραθρον, η απουσία πολιτικής και ηθικής παρακαταθήκης για τις πολιτικές προσωπικότητες του τόπου.

Δρόμοι και δρόμοι, προτεραιότητες και προτεραιότητες. Ο δρόμος για το χιονοδρομικό κέντρο, έτοιμος. Ο δρόμος στο χωριό Μπόσι της επαρχίας Καλαβρύτων άφτιαχτος. Ο δρόμος για το Μοναστήρι της Μακελαριάς φτιαγμένος.

Ο δρόμος στο χωριό Μπόσι της επαρχίας Καλαβρύτων άφτιαχτος. Κατανοώ ότι ο δρόμος του χιονοδρομικού είναι φτιαγμένος, και καλώς είναι, διότι είναι και δρόμος του χρήματος. Κατανοώ επίσης ότι ο δρόμος του Μοναστηριού είναι και αυτός τελειωμένος και καλώς είναι γιατί το θρησκευτικό συναίσθημα και η πίστη δεν θέλουν λακκούβες. Με τους άλλους δρόμους που είναι παραδίπλα από αυτούς τους δρόμους και κάπου στο βάθος τυχαίνει να υπάρχει και ένα σχολείο, με αυτούς τι γίνεται;

Η εικόνα μιας μητέρας πιάνοντας το κεφάλι της από απογοήτευση, οργή απελπισία, στο μικρής διάρκειας βίντεο που δημοσίευσε το the Best.gr, ήταν σαν τη φωτογραφία του Αρβανίτη στις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. «Ξανατολέω και ξανατοζητάω αλλά κανένας δεν μας απαντάει πότε θα γίνει ο δρόμος. Τα παιδιά μας θέλουμε να μορφωθούν. Μέχρι εκεί που μπορούν».

Και φυσικά μέχρι εκεί που μπορούν, αλλά όχι μέχρι εκεί που θέλουν οι άλλοι, θα συμπλήρωνα.

Έτσι λοιπόν κύριοι της Περιφέρειας και του Δήμου που ανήκει το χωριό Μπόσι, συνέλθετε, λογικευτείτε. Τα σχολεία προηγούνται και των χιονοδρομικών και των μοναστηριών.

Και προσέξτε μην φτάσουμε στο σημείο που δεν θα μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι άλλο, παρά μόνο αυτό που είχε πει ο Francis Claude (1739-1800) για τον δρόμο που ακολούθησε ο Κολόμβος για την ανακάλυψη της Αμερικής: «Λένε ότι ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Μα από τη στιγμή που ο Κολόμβος σαλπάρισε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Αμερική για να τον αποφύγει;

 

Διαβάστε ακόμα:

Εν έτει 2017 μαθητές από το Μπόσι Καλαβρύτων αδυνατούν να πάνε σχολείο λόγω εγκαταλελλειμένου δρόμου -ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις