Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε το ρεπερτόριο και τις δράσεις του για την περίοδο 2017-2018

Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε το ρεπερτόρι...

Η δραματική σχολή μεταφέρεται στον Ταύρο - Ιδρύεται τμήμα σκηνοθεσίας

Την άμεση μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο «Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνη Παπά» στον Ταύρο καθώς και την ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η πρώτη κρατική σκηνή στο χώρο του «Σχολείου» για την παρουσίαση του ρεπερτορίου και των δράσεων της για την περίοδο 2017-2018.

Με βασικό πυλώνα της πολιτικής του την εκπαίδευση, όπως τόνισε ο Στ. Λιβαθινός, το Εθνικό θέατρο παρουσιάζει για την περίοδο 2017-2018 ένα πλούσιο πρόγραμμα με «παραστάσεις και δράσεις που συνομιλούν με το παρόν» παραμένοντας σταθερό στους βασικούς άξονες που έθεσε δύο χρόνια νωρίτερα με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Αυτοί αφορούν στη δημιουργία ενός θεάτρου συνόλου προσιτό σε όλους, στην εξωστρέφεια και στην έμφαση σε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, καθώς και σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης με τις οποίες το Εθνικό βγαίνει εκτός των σκηνών του και μεταφέρει το θέατρο όπου το έχουν ανάγκη.

«Είμαστε μία μικρή ομάδα ανθρώπων παθιασμένοι με το θέατρο που δουλεύουμε με συνέπεια και δεν οδηγούμε εκ του ασφαλούς. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάποια όνειρα πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τις επόμενες γενιές» είπε ο Στ. Λιβαθινός τονίζοντας πως «η εκπαίδευση δεν είναι μόνο ένα αίτημα του Εθνικού Θεάτρου αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του θεάτρου, η εξειδίκευση και μετεκπαίδευση των καλλιτεχνών αλλά και η εκπαίδευση του κοινού, των σημερινών θεατών και των θεατών του μέλλοντος».

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αφορούν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου της πρώτης κρατικής σκηνής είναι: η συγκρότηση προγράμματος σπουδών για το υπάρχον Τμήμα Υποκριτικής, η μετεγκατάσταση (εντός 20 ημερών) της Δραματικής Σχολής στο «Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνη Παπά», η οποία έγινε εφικτή με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και θα δώσει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να εκπαιδεύονται σε χώρους κατάλληλους για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εξειδικευμένων μαθημάτων, καθώς και η έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από το έτος 2018-2019.

Η φοίτηση στο Τμήμα Σκηνοθεσίας θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικού τέταρτου έτους μετεκπαίδευσης, κατά η διάρκεια του οποίου σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα επικεντρώνονται στο κατ' εξοχήν αντικείμενό τους, την προετοιμασία παράστασης, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εξειδίκευσης στο αρχαίο δράμα ή στο μουσικό θέατρο. Επιπλέον, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση θα πραγματοποιείται η διεξαγωγή σεμιναρίων με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, ώστε να προσφέρεται στους σπουδαστές, τόσο η αναγκαία επιπλέον τεχνογνωσία, όσο και η συνομιλία με το διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι.

Στις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Εθνικού έρχεται να προστεθεί και η δημιουργία του «Μικρού Εθνικού»- ενός «πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές κάθε γεωγραφικής και πολιτισμικής προέλευσης» σε επιμέλεια Σοφίας Βγενοπούλου.

Σχετικά με τον χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα η Δραματική Σχολή (Πειραιώς 35), όπως ενημέρωσε ο κ. Λιβαθινός, πρότεινε στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να μεταφερθεί το Θεατρικό Μουσείο προκειμένου το «Εθνικό Θέατρο να μπορέσει να πάρει υπό την προστασία του αυτό το τεράστιο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η καταστροφή που συντελείται σ΄ αυτό είναι μεγάλη και αμετάκλητη». Ενώ σε ότι αφορά στη λειτουργία του Εθνικού ο κ. Λιβαθινός ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα διοριστεί διοικητικός διευθυντής, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα οικονομικά ζητήματα του οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

*Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θοδωρής Αμπαζής, ο οποίος είχε διατελέσει κατά το παρελθόν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το Εθνικό παρουσίασε με επιτυχία την περασμένη Πέμπτη 14/9 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας την "Ειρήνη" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη με τον Τζίμη Πανούση, στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture