Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το σπίτι του εκλεκτού γείτονα

Το σπίτι του εκλεκτού γείτονα

Του Δημήτρη Δελέγκου

Πέρασες από την καμάρα του, κοντοστάθηκες γιατί έβρεχε, διάβασες γιατί περίμενες, έμεινες έκπληκτος επειδή έμαθες και χαμογέλασες γιατί είδες τα παιδιά, τα μικρά παιδιά να περνούν το κατώφλι, να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλεςμε μια δασκάλα που με συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο τους έλεγε: «Εδώ γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Και τρία χρόνια πριν τη γέννηση του ποιητή, στο ίδιο σπίτι γεννήθηκε η μεγάλη Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο».

Τα παιδιά έχουν ανοίξει τα ματάκια τους και η δασκάλα τους θυμίζει τον ποιητή:

Είμαι του ήλιου θυγατέρα
η πιο απ’ όλες χαϊδευτή,
χρόνια η αγάπη του πατέρα
σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να γείρω νεκρωμένη,
αυτόν το μάτι μου ζητεί.
Είμαι η ελιά η τιμημένη! …

Κωστής Παλαμάς
(από το βιβλίο του Χάρη Σακελλαρίου, Μύθοι και περίεργα από τον κόσμο των φυτών, εκδ. Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Ι. Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ ΚΑΙ Σιας Α.Ε., Αθήνα, χ.χ.).

«ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ», του Γεωργίου Ροϊλού 1919– Από αριστερά: Προβελέγγιος, Σουρής, Παλαμάς, Πολέμης, Δροσίνης και στο βάθος ο Στρατήγης.

«ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ», του Γεωργίου Ροϊλού 1919– ...

«ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ», του Γεωργίου Ροϊλού 1919– Από αριστερά: Προβελέγγιος, Σουρής, Παλαμάς, Πολέμης, Δροσίνης και στο βάθος ο Στρατήγης.

Ετούτοτο σπίτι είναι η νέα στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλεως των Πατρών. Είναι τελείως διαφορετική από τις άλλες στέγες. Τούτη η στέγη δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια, μέσα σε αυτή γεννήθηκε ένα παιδί που το πρώτο του ποίημα ήρθε στην ηλικία των εννέα χρόνων και μετέπειτα προτάθηκε 14 φορές για το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Σε τούτη τη στέγη γεννήθηκε ο ποιητής που η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία. Σε τούτο το σπίτι της Κορίνθου 241, γεννήθηκε ο άνθρωπος που έγραψε τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» και όχι μόνο.

Η ιστορία και το γούστο εδώ περισσεύουν, οι ρίζες του κρατάνε από το 1880, φαίνεται εξάλλου και από το τζάκι του σπιτιού, όπως επίσης και από το βιενέζικο πιάνο Pokorny, επίσης του 1880. Εντυπωσιάζει το δάπεδο, που έχει κατασκευαστεί από πλακάκια που υπήρχαν στο χώρο, όπως και μια μικρή λεμονιά που έχει φυτευτεί συμβολικά, αφού ο ποιητής είχε γράψει ποίημα για το δέντρο1.

Κι όμως υπάρχει κάτι που μας εντυπωσιάζει κάθε φορά και τούτη τη φορά είναι η απαιδευσιά των συνανθρώπων μας. Βρέθηκε κάποιος ή κάποιοι πήραν ένα σπρέι και περνώντας από το σημείο, έβαψαν τις κολώνες του σπιτιού που γεννήθηκε ο Παλαμάς. Καλά ρε αθεόφοβοι, ποια ανάγκη ικανοποιείται; Ποιος σας έχει πει ότι την έλλειψη παιδείας σας πρέπει να την επιδεικνύεται; Σκεφτήκατε ποτέ ότι αυτό που κάνατε είναι άνευ αξίας και δεν υποδηλώνει απολύτως τίποτα; Σας είπε ποτέ κάποιος ότι ο ποιητής έγραψε σε ασύγκριτα δύσκολες εποχές, πολύ σημαντικά έργα που η αξία αυτών δεν κοστολογείται, αλλά μόνο κληρονομείται από γενιά σε γενιά;

Να θυμίσω ότι τέτοιες πράξεις από δαύτους δεν γίνονται στο φώς της ημέρας, αλλά στο φώς της νύχτας. Να τους θυμίσω λοιπόν ότι υπήρξαν άνθρωποι που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγραψαν την άποψη τους για τον Κωστή Παλαμά, αψηφώντας τις συνέπειες της πράξης τους επειδή ποτέ δεν επέλεξαν να κρυφτούν.

«Γράφτηκε με σκληρό μολύβι σε κομμάτια χαρτιού και λευκό πανί στις φυλακές της Κέρκυρας», και συνεχίζει:«Μήπως νομίζουμε ότι ένας άνθρωπος, που θέλει να λέγεται πνευματικός ηγέτης ενός λαού κι ενός τόπου, μπορεί να περνά αδιάφορος μπροστά από τη ζωή, τα έργα και τα παθήματα του λαού και του τόπου αυτού;Η θέση που έπαιρνεμόνιμα ο ποιητής ήταν ολόρθος, επιβλητικός, τρανοδύναμος, γκρεμιστής και δημιουργός μαζί», έγραφε από τις φυλακές της Κέρκυρας τον Νοέμβρη του 1937, ο Νίκος Ζαχαριάδης στο δοκίμιο του για τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», του Κωστή Παλαμά.

Είδατε υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια. Οι άνθρωποι καταλάβατε με ποιους μοιάζουν. Τα ανθρωπάκια, προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ, ούτε που ανήκουν, ούτε γιατί ανήκουν, εκεί που ανήκουν.

 

1. Οι πληροφορίες προέρχονται από το πλήρες ρεπορτάζ του TheBestNews.gr στις 27/02/2017, για την αναπαλαίωση της κατοικίας του Κωστή Παλαμά.

2. Ευχαριστώ τον κ. Άρη Μπετχαβά που μου έδωσε την αφορμή να ασχοληθώ με το θέμα, σχολιάζοντας το ο ίδιος με πολύ εύστοχο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις