Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στο νέο λιμάνι της Πάτρας - Φρέσκος αέρας στο Πανεπιστήμιο - Σύστημα μέτρησης της ρύπανσης μεταδίδει live στο διαδίκτυο

Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στο νέο λιμάνι ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Επιστημονική γνώση, καιονοτομία, χορηγίες και εθελοντική εργασία οδήγησαν στον "Αιθέρα"

Διακυμάνσεις παρουσιάζει η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Πάτρα, όπως προκύπτει από το σύστημα μέτρησης "ΑΙΘΕΡΑΣ", το οποίο αποτελείται από επτά μετρητές και παρουσιάζει τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο και στη σελίδα www.patrasair.gr, ενημερώνοντας το κοινό σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα, η ποιότητα του αέρα στην παραλιακή της Πάτρας, στο νέο λιμάνι βρίσκεται στο κίτρινο, που σημαίνει ότι είναι μέτρια "με μια μικρή ανησυχία για ένα πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων". Σε κάποιες περιπτώσεις δε, ο δείκτης για τη συγκεκριμένη περιοχή ανεβαίνει στην κατηγορία που δείχνει την ατμόσφαιρα "ανθυγιεινή για ευαίσθητες ομάδες".

Στην Τριών Ναυάρχων επίσης η ατμόσφαιρα κάποιες στιγμές από τις 10 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου άγγιξε το "κόκκινο", που σημαίνει ανθυγιεινή ατμόσφαιρα.

Πολύ καλύτερη η εικόνα στο Ρίο, στην Πανεπιστημιούπολη, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα από το Πανεπιστήμιο. Το πράσινο χρώμα σημαίνει "ικανοποιητική ποιότητα αέρα".

Η απόφαση για την εγκατάσταση του συστήματος μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανήκει στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής (www.atmosphere-upatras.gr) . Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Καζαντζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες.

Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Στην Πάτρα, στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής (www.atmosphere-upatras.gr) , λήφθηκε η απόφαση να εγκατασταθεί ένα σύστημα μέτρησης και ενημέρωσης του κοινού για τις τρέχουσες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για τον εξοπλισμό, ζητήθηκε η συμμετοχική χρηματοδότηση από τους πολίτες, μια διαδικασία που είναι διεθνώς γνωστή ως crowdfunding. Στο εγχείρημα αυτό (που ανακοινώθηκε με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ) ανταποκρίθηκαν πολίτες της Πάτρας, αλλά και Πατρινοί που δεν ζουν πια εδώ.

Ένα χρόνο μετά, ο ΑΙΘΕΡΑΣ αποτελείται από επτά σταθμούς μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων και διαδικτυακή πλατφόρμα για την παρουσίαση της πληροφορίας στο κοινό σε πραγματικό χρόνο και με φιλικό τρόπο. Οι σταθμοί βρίσκονται στο Νέο Λιμάνι, στην τριών Ναυάρχων, στην Αγυιά, στον Καστελόκαμπο, το Πανεπιστήμιο, το Ρίο και το Πλατάνι, ενώ η παρουσίαση των μετρήσεων γίνεται στην ιστοσελίδα www.patrasair.gr. Ο Αιθέρας αποτελεί ένα από τα χειροπιαστά παραδείγματα της καλής σχέσης του Πανεπιστημίου μας με την πόλη της Πάτρας. Συγκεκριμένα:

· Η ιδέα του εγκατάστασης του δικτύου προήλθε από Πατρινούς μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής που νοιάζονται για την πόλη τους

· Η χρηματοδότηση του εξοπλισμού έγινε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από πολίτες της Πάτρας ·

Η εγκατάσταση/συντήρηση/καλή λειτουργία των σταθμών μέτρησης και η κατασκευή της ιστοσελίδας βασίζεται στην εθελοντική εργασία του προσωπικού του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και των φοιτητών της μεταπτυχιακής ειδίκευσης «Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία και Φυσική Περιβάλλοντος»

· Βοήθησε σημαντικά η παρουσίαση της ιδέας η παρουσίαση της ιδέας στην 4η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας PatrasIQ.

· Για την βαθμονόμηση του δικτύου των μετρήσεων χρησιμοποιείται εξοπλισμός που έχει χρηματοδοτηθεί παλαιότερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το κόστος συντήρησης καλύπτεται εν μέρει από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών.

Σήμερα, ο ΑΙΘΕΡΑΣ συνεχίζει να δέχεται μηνύματα συνεργασίας από πολίτες και φορείς της Πάτρας, με σκοπό την περεταίρω ανάπτυξή του:

· Σε θέματα που αφορούν την βαθμονόμηση, τον έλεγχο και την καλή λειτουργία των οργάνων μέτρησης υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής και του Εργαστηρίου Μελέτης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Χημικών Μηχανικών.

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται μετρήσεις σε εξωτερικούς χώρους αλλά και σε ελεγχόμενο περιβάλλον (στον θάλαμο ατμοσφαιρικής προσομοίωσης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής). ·

Η ομάδα "Ozia" (http://ozia.net/rio/) παραχωρεί εικόνες σε πραγματικό χρόνο από τις περιοχές που έχουν τοποθετήσει τους αισθητήρες μέτρησης της ποιότητας του αέρα · Υπάρχει σχεδιασμός και ζητείται η υποστήριξη για την εγκατάσταση περισσότερων σταθμών μέτρησης ώστε να υπάρξει καλύτερη γεωγραφική κάλυψη στην Πάτρα αλλά και σε άλλες περιοχές".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being