Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Stronger - Με τη Δύναμη της Ζωής": Μία ευαίσθητη ταινία για μία δραματική ανατροπή στη ζωή ενός νέου ανθρώπου

"Stronger - Με τη Δύναμη της Ζωής&q...

Στο φιλμ του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν πρωταγωνιστεί ο 36χρονος Τζέικ Τζίλενχαλ

Είναι από τις ταινίες που πριν τις δεις, γνωρίζεις ότι το θέμα τους είναι βαρύ και έχει συμβεί στην πραγματικότητα. Ο λόγος για το φιλμ «Stronger» σε σκηνοθεσία του 42χρονου Αμερικανού δημιουργού Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν που ήδη προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη 16/11/2017 στη χώρα μας, και στην Πάτρα στην αίθουσα 1 των Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε που γεμίζει σχεδόν από σινεφίλ, κι αυτό δείχνει πως το κοινό εκτιμά μία αληθινή ιστορία γενναιότητας και δύναμης της θέλησης κι ας περιλαμβάνει έντονα μελοδραματικά στοιχεία.

Μα και η ίδια η καθημερινότητα μας δεν είναι άραγε ένα μελόδραμα (με την θετική έννοια του όρου). Αυτό που έζησαν για παράδειγμα οι κάτοικοι στην Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο Αττικής με τις φονικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 21 νεκρούς και εκατοντάδες κατεστραμμένες περιουσίες, δεν ήταν μία απροσδόκητη, ξαφνική ανατροπή στη ζωή που κάποιοι άνθρωποι με όση δύναμη τους έχει απομείνει, καλούνται να την διαχειριστούν και να προχωρήσουν.

Ο Τζεφ Μπάουμαν, ο κεντρικός χαρακτήρας του συγκινητικού «Stronger» (διανομή από την Σπέντζος Φιλμ) που αξίζει να δείτε, είχε πάει στις 15 Απριλίου του 2013 μ’ ένα πλακάτ στα χέρια να χειροκροτήσει την πρώην φίλη του Έριν (με την οποία ήδη είχαν χωρίσει 2 φορές και την ξαναδιεκδικούσε ερωτικά) που έτρεχε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και είχε την απίστευτη ατυχία να είναι σχεδόν δίπλα στο ένα από τα σακίδια με τον εκρηκτικό μηχανισμό που έσκασε και σκόρπισε τον όλεθρο. Ο 28χρονος Τζεφ, ένας βιοπαλαιστής της καθημερινότητας που ζει σ’ ένα μικρό διαμέρισμα με την χωρισμένη και μονίμως σχεδόν μεθυσμένη μητέρα του, χάνει στην βομβιστική επίθεση και τα δύο του πόδια από το γόνατο και κάτω.

Συνταρακτικό πράγματι και ο σκηνοθέτης δεν ωραιοποιεί ούτε και θέλει να παρουσιάσει υπερβολικά ότι έγινε. Στην καλύτερη ίσως σκηνή της ταινίας με τον Τζεφ να τσακώνεται με την κοπέλα του Έριν που στο μεταξύ του έχει συμπαρασταθεί τα μέγιστα και είναι έγκυος στο παιδί του, ο σκηνοθέτης με αλλεπάλληλα γρήγορα φλας μπακ μας δείχνει τον Τζεφ την ώρα που πέφτει τραυματίας, με τα ματωμένα πληγιασμένα πόδια και το βλέμμα του απλανές, σοκαρισμένο.

Αυτή η σκηνή όπως και αυτή όπου ο από μηχανής θεός, ο Μεξικανός Κάρλος που έχει χάσει τους δύο γιους του και θα βοηθήσει τον Τζεφ την δύσκολη εκείνη στιγμή του τραυματισμού του, λέγοντας του στη συνέχεια όταν συναντιούνται, κουβέντες ψυχικής δύναμης, κουράγιου και ευγνωμοσύνης, είναι βαθιά συγκινητικές.

Ο David Gordon Green δεν αποφεύγει να μας δείξει όλη την «ταλαιπωρία» ενός ανθρώπου που ξαφνικά καλείται να ζήσει χωρίς πόδια, να χτυπάει άθελα του κάθε φορά που πάει να σηκωθεί από το κρεβάτι ή στο στενό μπάνιο που πάει για την ανάγκη ή το μπάνιο του. Επίσης μας δείχνει και την αρχικά λανθασμένη συμπεριφορά των ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος όπως η μητέρα του Πάτι (δυνατή η ερμηνεία της Αγγλίδας ηθοποιού Μιράντα Ρίτσαρντσον), που χωρίς ίσως να αντιλαμβάνεται όλο το μέγεθος του τι συνέβη στον Τζεφ, κολακευμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, τον σπρώχνει σε δημόσιες εμφανίσεις που μόνο καλό δεν κάνουν σ’ έναν σοκαρισμένο και πληγωμένο άνθρωπο.

Ωστόσο μετά από κάθε καταιγίδα, από κάθε εμπόδιο πάντα υπάρχει κάτι καλό και για τον Τζεφ όπως μας δείχνει η ταινία μέσα σε όλη αυτή την τεράστια ανατροπή που θα μπορούσε κάλλιστα να τον οδηγήσει στην απόγνωση, υπάρχει και το φως της ελπίδας και η λύτρωση.

Ο 36χρονος Jake Gyllenhaal που ήταν εκπληκτικός και στο «Μυστικό του Brokeback mountain» του Ανγκ Λι, είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Τζεφ, τον οποίο μάλιστα συνάντησε πολλές φορές πριν και κατά το γύρισμα της ταινίας. Είναι πιθανό να τον δούμε και ως υποψήφιο στα Όσκαρ ενώ πρέπει να πούμε πως ο συμπαθής ηθοποιός δούλεψε πολύ με το θέμα του πώς να κάθεται και να κινείται με το αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Gyllenhaal είναι και εκ των παραγωγών της ταινίας. Την κοπέλα του Έριν υποδύεται η 32χρονη Τατιάνα Μασλάνι της σειράς «Orphan Black» ενώ το Μεξικανό Κάρλος ο Carlos Sanz από την Χιλή.

Κάποια μικρή «κοιλιά» στο σενάριο είναι αναπόφευκτη σε μία στιγμή όπως και η μελοδραματική ένταση αλλά είπαμε είναι τόσο συγκλονιστική η ιστορία και τόσο αληθινά και ευαίσθητα αποτυπωμένη (πειστικά και τα ειδικά εφέ) που η ταινία, αξίζει να τη δει κάποιος και να αντλήσει δύναμη.

Ο Τζεφ Μπάουμαν (είχε παραστεί και φωτογραφηθεί με τον ηθοποιό Τζέικ Τζίλενχαλ στο Φεστιβάλ του Τορόντο), σε μία στιγμή της ταινίας λέει την ατάκα «τουλάχιστον το παιδί μου θα έχει πόδια». Έγινε τον Ιούλιο του 2014 πατέρας ενός κοριτσιού.

*Το φιλμ του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν είχε προβληθεί εκτός από το Φεστιβάλ του Τορόντο και στο Φεστιβάλ της Ζυρίχης, και βγήκε στις Αμερικάνικες αίθουσες τέλη Σεπτεμβρίου κάνοντας εισπράξεις 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture