Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Αέρας" το 50% των ανακυκλώσιμων υλικών που ρίχνουν οι Πατρινοί στους μπλε κάδους!

"Αέρας" το 50% των ανακυκλώσιμ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Το πάθος των εθελοντών του «Ανακυκλώνω στην Πηγή»

Μια άκρως ανησυχητική αποκάλυψη για τον τρόπο που γίνεται η ανακύκλωση στην Πάτρα έκανε σε πρόσφατη εκδήλωση στο πλαίσιο του Φόρουμ Ανάπτυξης, ο εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ανακυκλώνω στην Πηγή», Γιάννης Ζαρκάδης. Όπως λοιπόν ανέφερε ο κ. Ζαρκάδης τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου του 50% των υλικών που ρίχνουν οι δημότες στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης αντί πραγματικά να ανακυκλώνονται, όπως θα περιμέναμε όλοι μας, παίρνουν τελικά τον δρόμο της ταφής για τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τις ποσότητες που αφαιρούν από τους κάδους οι επιτήδειοι για να τα πουλήσουν προς ίδιων όφελος, το θέμα σίγουρα παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Κάτι που χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματικό συμπληρώνοντας ότι από τους 1.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών που έχει συλλέξει και επεξεργαστεί από το 2013 η εν λόγω ΚΟΙΝΣΕΠ οι 500 τόνοι θα είχαν καταλήξει στον ΧΥΤΑ τι πόλης με ότι αυτό συνεπάγεται για το παρόν αλλά και το μέλλον της. Από την πλευρά του ο αρμόδιο Αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι το ποσοστό των υλικών που τελικά δεν αξιοποιείται και θάβεται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια δεν είναι τόσο μεγάλος.

Ο Χρήστος Κορδάς το προσδιορίζει περίπου στο 40%, παραδέχεται όμως ότι είναι επίσης μεγάλο. Ρωτήσαμε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας που αποδίδει αυτές τις απώλειες. Το ένα κομμάτι, απάντησε, αφορά τους πολίτες οι οποίοι ρίχνουν μέσα στους μπλε κάδους οργανικά που έτσι κι αλλιώς προορίζονται για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Το άλλο όμως κομμάτι αφορά, το πώς γίνεται η διαλογή από την εταιρεία που έχει επιφορτιστεί με αυτό το έργο.

«Τα πολύ μικρά υλικά, όπως π.χ. ένα χαρτάκι ή σελοφάν κ.α. χάνονται από τη διαλογή και καταλήγουν στα σκουπίδια. Επιπλέον αυτή η Α.Ε. είναι υπεύθυνη μόνο για τις συσκευασίες. Έτσι για παράδειγμα μια εφημερίδα και άλλα υλικά που δεν αποτελούν συσκευασία τα ξεδιαλέγουν και τα πάνε αλλού για πώληση», υποστηρίζει ο κ. Κορδάς. Ο Δήμος θέλει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της ανακύκλωση, προσθέτει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, όμως η αδυναμία να κάνει προσλήψεις και ζητήματα του θεσμικού πλαισίου, απομακρύνουν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, αυτό το ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών θα πηγαίνουν χαμένες. Επ’ ευκαιρία θέσαμε υπόψη του κ. Κορδάς καταγγελίες Πατρινών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες απορριμματοφόρων του Δήμου τα οποία αδειάζουν τους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Όπως μας έχουν αναφέρει το έχουν παρατηρήσει να συμβαίνει στα Βραχνέικα αλλά και αλλού. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήλωσε άγνοια, συμπληρώνοντας ότι «ο Δήμος δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο».

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Την ίδια ώρα πάντως η προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι του «Ανακυκλώνω στην Πηγή», με ίδια μέσα και πολύ εθελοντισμό είναι αξιέπαινη. Η ΚΟΙΝΣΕΠ λειτουργεί από το 2013, έχει περίπου 200 μεριδιούχους, έναν εργαζόμενο και ουσιαστικά αποτελεί περίπου το 5% της ανακύκλωσης που γίνεται στην πόλη των Πατρών. Λειτουργεί συνολικά 8 «ρεύματα» ανακύκλωσης, από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο μέχρι ηλεκτρικές συσκευές.

Συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα υλικά από νοσοκομεία, σχολεία, επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ ενώ και δεκάδες συμπολίτες καθημερινά συγκεντρώνουν και πηγαίνουν τα υλικά τους στις εγκαταστάσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ, στο Ρίο. Παράλληλα διοργανώνει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με βιωματικά παιχνίδια κ.α. σε σχολεία, λειτουργεί repair καφέ όπου έμπειροι τεχνίτες βοηθούν συμπολίτες να επισκευάσουν τις συσκευές τους που σε διαφορετική περίπτωση θα πετούσαν, συμμετέχει σε πανελλήνιο δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ κ.α.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τους μεριδιούχους, να ορθοποδήσουμε και ευελπιστούμε ότι πλέον θα υπάρξει από το υπουργείο Περιβάλλοντος ενίσχυση των δομών στις γειτονιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαρκάδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις