Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Νέο αίμα» στην εθελοντική αιμοδοσία στην Πάτρα - 2.500 μονάδες χάνονται το χρόνο λόγω ελονοσίας – ΦΩΤΟ

«Νέο αίμα» στην εθελοντική αιμοδοσία στη...

Στιγμιότυπα από την αιμοληψία στην κινητή μονάδα που βρίσκεται στην Πλατεία Γεωργίου

Απόγευμα Τρίτης 16 Ιανουαρίου, στην πλατεία Γεωργίου. Η κινητή μονάδα αιμοληψίας βρίσκεται στην «καρδιά» της Πάτρας, στο πλαίσιο μιας ακόμα εθελοντικής αιμοδοσίας, μια και οι ανάγκες σε όλες σχεδόν τις ομάδες αίματος, στην ευρύτερη περιοχή είναι αυξημένες.

Από τις 16  και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και ώρα 9.30π.μ – 1.00μ.μ και 5.30μ.μ – 8.30μ.μ (εκτός απογεύματος Τετάρτης) γίνονται αιμοληψίες στην κινητή μονάδα. Την αιμοδοσία διοργανώνει το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» και τον Αχαϊκό Σύλλογο Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία.

Απέξω ο Αλέξανδρος και άλλα νέα παιδιά περιμένουν τη σειρά τους για να αιμοδοτήσουν. Μαζί τους, ακούραστος και πανταχού παρών ο Λευτέρης Πολυκρέτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου και μέσα στην κινητή μονάδα η γιατρός Ματίνα Κούγελου, Αιματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ στο Κέντρο Αίματος του ΠΓΝΠ, λαμβάνει το ιστορικό ενός ακόμα νεαρού αιμοδότη.


Της Ελευθερίας Μακρυγένη

 

Η περίοδος είναι δύσκολη. Βρισκόμαστε μετά από γιορτές όπου αρκετοί αιμοδότες αμελούν ή καθυστερούν την προσφορά αίματος, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός εθελοντών αιμοδοτών σε Μεσολόγγι και περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, λόγω κρουσμάτων ελονοσίας. «Υπολογίζουμε ότι με μέτριες εκτιμήσεις χάνουμε 2.500 μονάδες αίμα το χρόνο. Αυτές τις μονάδες προσπαθούμε να τις καλύψουμε και έχουμε εντείνει τη συνεργασία μας με τα δύο νοσοκομείο και προσπαθούμε . Ο κόσμος από τον Σεπτέμβρη που έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια, με την παρουσία κινητής μονάδας στην πλατεία Γεωργίου, ανταποκρίνεται και κυρίως οι νέοι άνθρωποι» μας λέει ο Λευτέρης Πολυκρέτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στο Καραμανδάνειο χρειάζονται 2.830 μονάδες το χρόνο για τα περίπου 70 -75 παιδιά που μεταγγίζονται, λόγω θαλασσαιμίας (Μεσογειακή Αναιμία).

Ωστόσο σε περιόδου που υπάρχει έλλειψη αίματος καθυστερούν μεταγγίσεις με αποτέλεσμα να υποχωρεί η ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών. «Αν δεν μεταγγιστούν σήμερα αλλά μετά από δύο μέρες δεν πεθαίνουν αλλά «σηκώνουν» επάνω τους όλο το πρόβλημα της έλλειψης αίματος, όταν προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις. Δηλαδή καθυστερεί κάποιες μέρες η μετάγγισή τους και πάνω που μπαίνει σε μια τάξη η ποιότητα της υγείας τους, μένοντας πίσω δυο τρεις φορές, ξαναξεκινάνε ουσιαστικά από την αρχή για να κατακτήσουν ξανά μια καλή ποιότητα ζωής. Εμείς που έχουμε την ευλογία του Θεού, της φύσης, του Δημιουργού, πείτε το όπως θέλετε, να έχουμε την υγειά μας μπορούμε να δώσουμε λίγο αίμα ως ένα μικρό αντίδωρο», αναφέρει στο thebest.gr ο κ. Πολυκρέτης.

 

Την ίδια ώρα ακόμα μεγαλύτερες είναι ανάγκες σε αίμα στο ΠΓΝΠ. Το χρόνο μεταγγίζονται σε άτομα με θαλασσαιμία γύρω στις 6.500 μονάδες σε περίπου 200 άτομα.

«Υπάρχουν περίοδοι όπου υπάρχουν  δυσκολίες και ανεπάρκειες στις ομάδες αίματος γι αυτό κατά διαστήματα διοργανώνουμε και έκτακτες αιμοληψίες, όπως είναι αυτή εδώ στην πλατεία Γεωργίου, για να καλύψουμε τις ανάγκες και να έχουμε κάποια επάρκεια αίματος.

Ο αποκλεισμός αιμοδοτών λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και η περίοδος των εορτών που προηγήθηκε, όπου πολλοί φεύγουν για σύντομες διακοπές και αμελούν να δώσουν αίμα, δημιουργούν ελλείψεις. Να τονίσουμε ότι το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί, μπορεί μόνο να το προσφέρει ο άνθρωπος στον συνάνθρωπο και είναι μια κίνηση πολιτισμού», αναφέρει η Ματίνα Κούγελου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει «οι μονάδες που μεταγγίζουμε στο ΠΓΝΠ το μήνα είναι περίπου 1.500 και αφορούν περιπτώσεις χειρουργείων, τροχαίων, καρκινοπαθείς, άτομα με θαλασσαιμία και γενικότερα χρόνιες ανάγκες, αιματολογικοί ασθενείς. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις μονάδες αυτές και έχουμε προσφορά και από άλλα νοσοκομεία. Σκεφτείτε  όμως, ότι μόνο  η Μονάδα Μεσογειακής του ΠΓΝΠ χρειάζεται και καλύπτει τον χρόνο γύρω στις 6.500 μονάδες για περίπου 200 άτομα που μεταγγίζονται. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται δε, όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποια λοίμωξη ή χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργείο».

Ως προς την προσέλευση διαπιστώνει γενικά ότι προσέρχονται νέοι  «οι οποίοι έχουν τους φόβους τους αλλά γι αυτό είμαστε εμείς εδώ. Φοβούνται το τσίμπημα, τη βελόνα, μήπως λιποθυμήσουν, τη θέα του αίματος κι εμείς τους κάνουμε το κλίμα πιο ελαφρύ, γίνονται αιμοδότες και έρχονται. Όμως αν κάποιος δεν μπορεί να δώσει αίμα μπορεί να προσφέρει άλλα στοιχεία, όπως αιμοπετάλια, που είναι κι αυτό πολύ σημαντικό».

 

 

Ο Αλέξανδρος ήταν ένας από τους αιμοδότες που πήγαν χθες στην πλατεία Γεωργίου. Αιμοδοτεί εδώ και τρία χρόνια και δεν έχει κανέναν δισταγμό γι αυτό.

«Δεν φοβάμαι και πραγματικά δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς της διαδικασία της αιμοδοσίας. Οι γιατροί είναι εξειδικευμένοι και δεν υπάρχει φόβος. Κάνεις καλό σε έναν άνθρωπο προσφέροντας αίμα. Αν μου συνέβαινε κάτι θα ήθελα να μου δώσουν αίμα, οπότε γιατί να λείψει το αίμα από κάποιον που θα το χρειαστεί;Αισθάνομαι τη χαρά της προσφοράς και κάνει καλό και στον οργανισμό του αιμοδότη, ειδικά στον άνδρα, που δεν καθαρίζει το αίμα του. Μη φοβάστε απλά κάντε το. Δεν στοιχίζει τίποτα», σημειώνει.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις