Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται σήμερα το νέο μυθιστόρημα του πρώην Πρύτανη Σταμάτη Αλαχιώτη

Πάτρα: Παρουσιάζεται σήμερα το νέο μυθισ...

Τίτλος του «Με Λένε Κωνσταντή Αγά»

Το νέο βιβλίο του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτη Αλαχιώτη, με τίτλο «Με Λένε Κωνσταντή Αγά» που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη, πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στην Αγορά Αργύρη, στην οδό Αγ. Ανδρέου και Ζαίμη στις 19.00 το απόγευμα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας. Θα μιλήσουν για το βιβλίο που είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, εμπλουτισμένο με απαλές πολιτικές πινελιές και εκλαικευμένα επιστημονικά και υπαρξιακά ψήγματα, που ερμηνεύουν συμπεριφορές των ηρώων, η Άννα Ρούσου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, π. Αντιπρύτανις, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η Μαρία Ψάχου Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Πατρών και ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Σταμάτη Αλαχιώτη θα διαβάσει η Μαρία Σπυροπούλου, θεατρολόγος, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής.

Το μυθιστόρημα «Με Λένε Κωνσταντή Αγά» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, ογκώδες μυθιστόρημα που απλώνεται σε 685 σελίδες. Είναι το 2ο μυθιστόρημα του γνωστού και διακεκριμένου πανεπιστημιακού καθηγητή Σταμάτη Αλαχιώτη, ο οποίος είναι Oμότιμος Καθηγητής Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών από το 2011.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Κωνσταντής, ένας 85χρονος λεβεντάνθρωπος σ’ ένα ακριτικό Αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Ο Κωνσταντής που τον φώναζαν Αγά είναι ένας λαικός, αυθεντικός χαρακτήρας που ο πρόγονος του, όπως μας εξιστορεί ο συγγραφέας είχε κερδίσει το προσωνύμιο Αγάς μιας και είχε γενναία εναντιωθεί σ’ έναν βίαιο και ανήθικο Αγά που πρόσβαλλε ολοένα το χωριό τους και δη τα νεόνυμφα κορίτσια. Ο Τούρκος Αγάς όπως περιγράφει το βιβλίο, κάθε που παντρευόταν μία κοπέλα, πήγαινε αυτός πρώτα στη νυφική της κλίνη, τη βίαζε και μετά η κοπέλα ήταν ελεύθερη να ζήσει με τον καλό της που είχε παντρευτεί. Ανήκουστη συνήθεια και υποτέλεια στην οποία έμελλε να βάλει τέλος ο πρόγονος του Κωνσταντή Αγά.

Ο Σταμάτης Αλαχιώτης βάζει ένα δάσκαλο, έναν γραμματιζούμενο να γράφει ένα βιβλίο ακριβώς όπως λέει για έναν απλό άνθρωπο της βιοπάλης και της γης, έναν άνθρωπο ωστόσο με πολλή σοφία και γνώση μαζεμένη από τη ζωή.

Ο Σταμάτης Αλαχιώτης του Νικολάου έχει γράψει και την ακαδημαϊκή νουβέλα «Το φυλακισμένο χαμόγελο».

*Ο κ. Αλαχιώτης εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή και τη Διατριβή επί Υφηγεσία στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές με υποτροφίες στις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας (1989-1994), Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών (το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 1994 – Σεπτέμβριος 2000) και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Οκτώβριος 2000 – Μάρτιος 2004.

*Το νέο του κοινωνικό μυθιστόρημα, το αφιερώνει όπως αναφέρει στα εγγονάκια του, Σταμάτη και Δήμητρα, με την ελπίδα ν’ αυγατίσουν τη μαγιά που φουσκώνει την ανθρωπιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture