Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκινά αρχές Μαρτίου το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Με φιλμ και για Γλέζο & Α. Παπανδρέου

Ξεκινά αρχές Μαρτίου το Φεστιβάλ Ντοκιμα...

Το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Χατζηπατέρα για τον Γλέζο λέγεται «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος»

Eσύ, πώς αντέδρασες; /Τι συνέβη; / Θα το τολμούσες; / Υπάρχει χρόνος; Μια ερώτηση που κάποιος μας απηύθυνε -ή απευθύναμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας-, μια απλή ερώτηση που γίνεται η αφορμή για μια απάντηση... Με λέξεις. Ή με εικόνες... Ή με σιωπές... Ή με μουσικές... Ή με ...ντοκιμαντέρ...

Ερωτήσεις- αφετηρίες πυροδότησης του ενδιαφέροντος και παροχής κινήτρου για έρευνα - ερωτήσεις που έγιναν ο θεμελιώδης λόγος δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, αποτυπώνουν οι αφίσες που προαναγγέλλουν τη φετινή 20η επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-11/3/2018).

Και... όσον αφορά στους Έλληνες δημιουργούς -εκ του αποτελέσματος- φαίνεται πως οι ερωτήσεις ήταν πολλές... Και οι απαντήσεις περισσότερες.

Τις 132 ταινίες έφτασε φέτος ο αριθμός των υποψηφίων για προβολή στο Φεστιβάλ Ελληνικών ντοκιμαντέρ. Τελικά, εγκρίθηκαν και θα προβληθούν στη διάρκεια της διοργάνωσης, συνολικά, 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο διεθνές πρόγραμμα, στο ελληνικό πανόραμα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.

Πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες, μετανάστευση, πόλεμος, ήρωες της "διπλανής πόρτας" πρωταγωνιστούν και "διηγούνται" κινηματογραφικά τις ελληνικές εικόνες του φετινού φεστιβάλ, θέτοντας κι αυτές τα δικά τους ερωτήματα...

- Πώς γίνεται οι γυναίκες να αποτελούν μόνο το 6% των σεφ και διευθυντών εστιατορίων, ενώ η κουζίνα θεωρείται γυναικεία υπόθεση ("A Fine Line" της Ελληνοαμερικανίδας Ιωάννας Τζέιμς).

- Στη "Φαουέγια" της Μύρνας Τσάπα, η ομώνυμη ηλικιωμένη Αιγυπτιώτισσα περιδιαβαίνει τους δρόμους ψάχνοντας αποφάγια για να ταΐσει τα αδέσποτα ζώα...

- Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα γεννιέται μια θεατρική ομάδα κρατουμένων, η οποία δίνει παραστάσεις και σε άλλες φυλακές ("Επιστροφή" του Μενέλαου Καραμαγγιώλη).

- Δεκάξι χρόνια μετά την απαγωγή του σε παιδική ηλικία από τον αφρικανικό Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA), ο Οπόνο κατορθώνει να διαφύγει. Ενήλικος, πλέον, επιστρέφει στους δικούς του και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα ("No Place for a Rebel" των Αριάδνης Ασημακοπούλου και Μάαρτσε Βέχνταμ).

Πηγή: ΑΠΕ

*Να σημειώσουμε ότι στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Ανδρέα: Πολιτική Ηγεσία σε Περίοδο Κρίσης» των Χάρη Μυλωνά και Θοδωρή Προδρομίδη που διερευνά τη ζωή του αείμνηστου πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, θέτοντας ένα κεντρικό ερώτημα: ήταν ένας μεταρρυθμιστής με σοσιαλιστικά ιδεώδη ή ένας δημαγωγός και λαϊκιστής;

Ακόμα θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορική μνήμη, με τίτλο «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος» του Ανδρέα Χατζηπατέρα, το οποίο είναι αφιερωμένο στο ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, Μανώλη Γλέζο. Ο Ανδρέας Χατζηπατέρας σκιαγραφεί το πορτρέτο αυτού του ζωντανού θρύλου, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στο προσκήνιο της ελληνικής πολιτικής σκηνής κάνοντας τη διαφορά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture