Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια της έκθεσης - αφιέρωμα στον καραγκιοζοπαίχτη Ντίνο Θεοδωρόπουλο

Πάτρα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια της έκ...

Ο Β. Θωμόπουλος τίμησε τον γηραιότερο άνθρωπο του Καραγκιόζη στην Πάτρα, Ανδρέα Κυριαζόπουλο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 12 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα της Δημοτική Πινακοθήκης Πατρών, στην οδό Μαιζώνος τα εγκαίνια της έκθεσης φιγούρας θεάτρου Σκιών, η οποία είναι αφιερωμένη στον καραγκιοζοπαίχτη Ντίνο Θεοδωρόπουλο (1890-1975), έναν από την αποκαλούμενη Τριανδρία του Πατρινού Θεάτρου Σκιών (Μίμαρος-Βασίλαρος-Θεοδωρόπουλος).

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων για συνεχή στήριξη, ενίσχυση και προβολή του πατρινού καραγκιόζη και συνολικά του «μακροχέρη ξυπόλυτου ήρωα».

Με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος, απένειμε τιμητικό βραβείο για την προσφορά στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών, στον γηραιότερο άνθρωπο του Καραγκιόζη στην Πάτρα, κορυφαίο κατασκευαστή φιγούρων και λαϊκό ζωγράφο, Ανδρέα Κυριαζόπουλο, που είχε συνεργαστεί, τόσο με τον Βασίλαρο, όσο και με τον Ντίνο Θεοδωρόπουλο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε την ιστορική αξία της έκθεσης και χαρακτήρισε τον Ντίνο Θεοδωρόπουλο ως ένα καινοτόμο, πρωτοπόρο καραγκιοζοπαίχτη, που εισήγαγε νέες τεχνικές στο Θέατρο Σκιών. Ακόμα, ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Δημοτική Αρχή για το Θέατρο Σκιών, με ειδική μνεία στον προγραμματισμό τοποθέτησης αναμνηστικής πλακέτας στα Ψηλά Αλώνια, στα τέλη Μαΐου, αφιερωμένη στην Τριανδρία του Πατρινού Θεάτρου Σκιών (Μίμαρος-Βασίλαρος-Θεοδωρόπουλος).

Για το έργο και την προσφορά του Ντίνου Θεοδωρόπουλου στο θέατρο Σκιών, τον Πατρινό Καραγκιόζη και τη σημειολογία της έκθεσης, μίλησε ο εγγονός του Νίκος Φραγκόπουλος. Ο επιμελητής της έκθεσης, Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης, επεσήμανε ότι η Πάτρα πρέπει ν’ αναδείξει ότι όχι μόνο γέννησε, αλλά εξέλιξε τον Καραγκιόζη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 29 Απριλίου 2018 και περιλαμβάνει σπάνιες φιγούρες από πλαστικό, η πλειοψηφία των οποίων κατασκευάστηκε στις Η.Π.Α., όπου έδρασε καλλιτεχνικά ο Ντίνος Θεοδωρόπουλος από το 1914 έως και το έτος 1929, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτρα ως το τέλος της ζωής του.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται σπάνια χειρόγραφα έργων του Ντίνου Θεοδωρόπουλου, με έμφαση στο κλασικό έργο «Ο Βασιλιάς των Ορέων», καρτ-ποστάλ, ρεκλάμες, φωτογραφικό υλικό, δίσκοι και αφίσες, τα οποία προέρχονται από τη Συλλογή του Θεοδωροπούλειου Μουσείου και Θεάτρου Σκιών Πάτρας, με υπεύθυνο συντήρησης και διάσωσης του υλικού τον Νίκο Φραγκόπουλο-Θεοδωρόπουλο.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι όπως προείπαμε, του καραγκιοζοπαίχτη και εκπαιδευτικού Θωμά Αθ. Αγραφιώτη.

*Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις (εργαστήρια κατασκευής φιγούρας για παιδιά στο φουαγιέ της Πινακοθήκης το Σάββατο 17 Μαρτίου (11.30 π.μ.), παραστάσεις και την παρουσίαση του βιβλίου: «Ο Καραγκιοζοπαίχτης Ντίνος Θεοδωρόπουλος (1890-1975) και το Θέατρο Σκιών της Πάτρας και της Δυτ. Ελλάδας ως το 1940»), στο χώρο της Πινακοθήκης, την Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 20.00 το βράδυ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture