Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρόεδρος Λιμενικών για μεταναστευτικό: «θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις πολύ άσχημες»

Πρόεδρος Λιμενικών για μεταναστευτικό: «...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο Μιχάλης Κωστάκης μιλά στο thebest.gr για το πρόβλημα και τις εντάσεις που προκαλούνται τελευταία

Εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν η Πάτρα με τη μία ή την άλλη μορφή αντιμετωπίζει  φαινόμενα παράνομης κατά κύριο λόγο μετανάστευσης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και τη λειτουργία του λιμανιού, που συνδέει την Πάτρα με την Ιταλία και έμμεσα κατ΄επέκταση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μετά τη διάλυση του καταυλισμού της οδού Ευρώτα και τη λειτουργία του νέου λιμανιού , η μεταναστευτική παρουσία «μετακόμισε» στα νότια της πόλης.

Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους αυξάνεται και οι «επιδρομές» στη λιμενική ζώνη με ορμητήρια παλιά εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων είναι καθημερινές.

Οι πιέσεις φέρνουν άμεσα μέτρα στην Πάτρα- Στόχος η απομάκρυνση μεγάλου αριθμού μεταναστών

 

Η ένταση δε, ανεβαίνει και πρόσφατα προκλήθηκε πετροπόλεμος από μετανάστες εναντίον λιμενικών για τον τραυματισμό αλλοδαπού. Για τον οποίο διατάχθηκε ΕΔΕ μετά από καταγγελίες ότι προκλήθηκε από μαχαίρωμα λιμενικού.

Την Δευτέρα μάλιστα στην Πάτρα βρέθηκε για το μεταναστευτικό η η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στην παραλιακή ζώνη.

Το μεταναστευτικό έφερε στην Πάτρα την Αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα σύσκεψη κατοίκων στα Κρύα Ιτεών για το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αχαΐας – Αιτωλοακαρνανίας – Φωκίδας Μιχάλης Κωστάκης μιλώντας στο thebest.gr για μια ακόμα φορά κρούει καμπανάκι κινδύνου.

«Είναι σίγουρο ότι το φαινόμενο έτσι όπως εξελίσσεται από το καλοκαίρι του 2017 και μετά ότι θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις πολύ άσχημες, οι οποίες δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με το λιμάνι, την οικονομική πτώση και γενικά φαινόμενα που το επηρεάζουν, αλλά γενικότερα με τον ιστό της πόλης. Όταν έχει αναπτυχθεί ουσιαστικά ένα ολόκληρο χωριό, στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της ΑΒΕΞ, του Λαδόπουλου και μοναδικός στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να περάσουν στην Ιταλία, είναι φυσικό κι  επόμενο θα δημιουργούνται συνεχώς φαινόμενα. Βλέπουμε ότι σταδιακά, από τον  Οκτώβρη να στήνουν παγίδες με πετονιές, έχουμε συλλήψεις αλλοδαπών με λάμες, τραυματισμούς λιμενικών, πετροπόλεμο και ούτω καθεξής. Το φαινόμενο διαρκώς εντείνεται και πρέπει να βρεθούν λύσεις».

Το γεγονός δε ότι περνάνε πιο δύσκολα στην Ιταλία φαίνεται να δημιουργεί εκνευρισμό «και συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος σταδιακά». Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται και δεν ξέρω τι τους τάζουν και όλα αυτά οδηγούν σε αποκλίνουσα συμπεριφορά από την πλευρά των μεταναστών και είναι φυσικό κι επόμενο», σχολιάζει ο Πρόεδρος των λιμενικών.

Τραυματισμός αλλοδαπού

Σχετικά με το συμβάν του τραυματισμού του αλλοδαπού ο κ. Κωστάκης υποστηρίζει πως « καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Να γίνει η ΕΔΕ. Έχουμε αυτή τη στιγμή την έκθεση του οδηγού της νταλίκας, που μεταφέρει ακριβώς πώς τραυματίστηκε ο παράτυπος μετανάστης. Διαψεύδω αυτά τα οποία λέγονται για οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά από τη μεριά των συναδέλφων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία. Υπάρχει τεράστια αγωνία αυτή τη στιγμή από τους συναδέλφους ιδιαίτερα μετά το συμβάν, για το οποίο διατάχθηκε ΕΔΕ για τον τραυματισμό, για τον οποίο προκύπτει ότι δεν ευθύνονται, ακόμα και για τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Δηλαδή πώς θ΄αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα και μήπως βρεθούν κατηγορούμενοι».

Λύση στο πρόβλημα , όπως αναφέρει μπορεί να έρθει μόνο με την απομάκρυνση των αλλοδαπών από τα παλιά εργοστάσια, στα οποία διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.

«Από θέμα οργανικής σύνθεση το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας είναι στο 100% και έχουμε και ενισχύσει το τελευταίο διάστημα, αλλά όσο προσωπικό και να έρθει, όταν το πρόβλημα δεν σταματά από απέξω, δεν μπορούν να αποτραπούν όλοι αυτοί οι μετανάστες που εφορμούν κάθε απόγευμα στο λιμάνι. Πώς να τους αποτρέψεις; Δεν γίνεται.Πρέπει να απομακρυνθούν από τα παλιά εργοστάσια, όπου εκεί δεν προσφέρονται συνθήκες καλής ποιότητας ζωής ούτε στους ίδιους και να πάνε σε άλλες δομές μακριά από το λιμάνι, προκειμένου να μην είναι ούτε στους ίδιους εύκολη η πρόσβαση στο λιμάνι, αλλά και να διαβιούν με αξιοπρέπεια».

«Ούτε τα σκυλιά των Ευρωπαίων δεν θα ζούσαν εδώ» - Ξανά τα "φώτα" στο μεταναστευτικό της Πάτρας - ΦΩΤΟ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις