Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Πορτογαλική & Ελληνική καλλιτεχνική σύμπραξη - Αναζήτηση της ευτυχίας κόντρα στην ανεργία...

Πάτρα: Πορτογαλική & Ελληνική καλλιτ...

Το τριήμερο 16-18 Μαρτίου παρουσιάζεται η παράσταση με ελεύθερη είσοδο στον "Απόλλωνα"

Μία παράσταση που ξεκίνησε από το σκεπτικό της μεγάλης ανεργίας και σε σύμπραξη δύο χωρών που δοκιμάστηκαν από την οικονομική κρίση και την ανεργία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, με την πρώτη να τα έχει καταφέρει καλύτερα από μας, αν μη τι άλλο δείχνει να έχει ενδιαφέρον. Όταν μάλιστα αυτό το project έχει πειραματικό χαρακτήρα, με την συμμετοχή 20 συμπολιτών, οι μισοί εκ των οποίων χωρίς δουλειά και χωρίς να έχουν γνώση του θεάτρου και της υποκριτικής, τότε η όλη παράσταση με τίτλο «A manual on Work and Happiness – Ένα Εγχειρίδιο για την Εργασία και την Ευτυχία» σε σκηνοθεσία του Πορτογάλου Jorge Andrade και κείμενα του σημαντικού Ισπανού συγγραφέα Pablo Gisbert (πρόκειται για έναν 35χρονο Καταλανό δημιουργό) αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας ο Jorge Andrade είπε ξεκάθαρα πως ένας βασικός λόγος που σκέφτηκε το συγκεκριμένο project ήταν η ανεργία στην Πορτογαλία. «Οι άνεργοι άνθρωποι μοιάζουν σαν να μην έχουν ταυτότητα, οικογένεια, παιδιά, αντιμετωπίζονται απλά ως μία γενική κατηγορία. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην παράσταση είναι όντως χωρίς δουλειά και ελπίζω όταν τελειώσει αυτή η εμπειρία της παράστασης που μετά την Πάτρα θα παρουσιαστεί και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, να είναι happy – χαρούμενοι», εξήγησε ο Πορτογάλος σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας mala voadora.

Ο Σταύρος Τσακίρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τη σειρά του αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία των δύο χωρών, στους μετανάστες που στα χρόνια του ’60 έφυγαν από τον φτωχό Ευρωπαικό Νότο για την Γερμανία και την Σουηδία, στο γεγονός ότι στα μέσα του ’70 και οι 2 χώρες που στερήθηκαν τη δημοκρατία επανήλθαν στην κανονικότητα ενώ πρόσθεσε ότι το όλο σχέδιο πραγματώνεται από την Πορτογαλική ομάδα mala voadora δουλεύοντας πάνω στην τεχνική του επινοημένου θεάτρου με αυθεντικούς ανθρώπους και τη συμμετοχή μόλις ενός επαγγελματία ηθοποιού του Μάρκου Γέττου, ο οποίος αποφοίτησε μόλις τον περασμένο Ιούνιο από την σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τον περασμένο χειμώνα έπαιξε στην αξιόλογη παράσταση «Fuente Ovejuna, η πηγή των αμνών» του Λόπε Ντε Βέγκα σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Ο Μάρκος Γέττος που επίσης ήταν παρών στην συνέντευξη Τύπου, ένα νέο, ταλαντούχο παιδί που βγήκε από τα «σπλάχνα» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του που συνεργάζεται με μία νέα ομάδα ορμώμενη από την Πορτογαλία και πως ο δικός του ρόλος στο πρότζεκτ είναι να σπάει τους κανόνες της ροής του εγχειριδίου. Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια της παράστασης υπάρχουν 2 γεύματα εργασίας όπου οι συμμετέχοντες αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα του τί σημαίνει η ευτυχία στις μέρες μας αλλά και στην εργασία. «Δεν προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις. Οι 20 συμπαίκτες θέτουν ερωτήσεις για το τι σημαίνει η δουλειά κι αν είσαι ευτυχισμένος στην καθημερινότητα σου», είπε ο Μάρκος Γέττος ενώ ο Πορτογάλος σκηνοθέτης  Jorge Andrade πρόσθεσε ότι θέτουμε ερωτήσεις αλλά δεν έχουμε τις λύσεις ενώ παράλληλα ζούμε σε μία εποχή που ως καλλιτέχνες οφείλουμε να έχουμε μία πολιτική θέση γι’ αυτά που ζούμε.

Μέσα από την διαδικασία της παράστασης αυτής όπως ακόμα εξήγησε ο Πορτογάλος σκηνοθέτης, προσπαθούμε να δείξουμε και πως ένας ηθοποιός δουλεύει στο θέατρο, την τέχνη ως τρόπο ύπαρξης ενώ το πρωτότυπο της ιστορίας είναι ότι οι 20 επιλεγέντες που συμμετέχουν, προέρχονται από διαφορετικά επαγγελματικά background, από μηχανικούς και οδοντιάτρους έως δημοσιογράφους.

«Ευχαριστώ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για την συμβολή του στο πρότζεκτ. Είναι δύσκολο να έχεις ένα manual – εγχειρίδιο για τη χαρά, όλοι προσπαθούμε να βρούμε τη χαρά και ο τρόπος προσέγγισης είναι να το κάνουμε αυτό όλοι μαζί ως κοινωνία και όχι ο καθένας μόνος του», ανέφερε ο Jorge Andrade στους εκπροσώπους των Πατρινών Μέσων ενημέρωσης.

Να πούμε ακόμα ότι το όλο πρότζεκτ γίνεται στο πλαίσιο διακρατικού ευρωπαικού σχεδίου συνεργασίας με το δίκτυο Artemrede και τους δήμους Alcobaca & Montijo της Πορτογαλίας, το Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Pergine Spettacolo Aperto της Ιταλίας και τον Οργανισμό L’ arboreto – teatro Dimora. H 1η παγκόσμια του «Εγχειριδίου για την εργασία και την ευτυχία» θα δοθεί στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στις 20.00 και την Κυριακή 18/3 στις 17.00 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο ταμείο του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων, 2610 273 613. Η παράσταση αναμένεται μέσα στο 2018 να παιχθεί και στις τοπικές κοινότητες των πόλεων Alcobaca & Montijo της Πορτογαλίας και Pergine της γειτονικής Ιταλίας.

*Tην μετάφραση των όσων είπε στα Αγγλικά ο Jorge Andrade έκανε η Κωνσταντίνα Περλέγκα που είναι βοηθός παραγωγής.

Επιμέλεια κειμένου - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture