Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άγγελος Τσιγκρής - “Αίγιο: Η πόλη από την οποία οι Τούρκοι έφυγαν έντρομοι...”

Άγγελος Τσιγκρής - “Αίγιο: Η πόλη από τη...

Δήλωση του Άγγελου Τσιγκρή για την επέτειο της απελευθέρωσης του Αιγίου από τους Τούρκους (23 Μαρτίου)

Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Βοστίτσας (Αιγίου) από τους Τούρκους, στις 23 Μαρτίου 1821, ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Σαν σήμερα (23 Μαρτίου), 197 χρόνια πριν, σηκώθηκε στο Αίγιο η επαναστατική σημαία, και ύστερα από μια σειρά ενεργειών το Αίγιο έγινε η πρώτη πόλη που οι Τούρκοι έφυγαν έντρομοι.

 

Ο Ανδρέας Λόντος συγκρότησε το πρώτο μεγάλο στρατιωτικό σώμα της Πελοποννήσου (400 άνδρες από την Αιγιάλεια και την απέναντι Ρούμελη) το οποίο συντηρούσε με δικά του έξοδα.

 

Μετά την κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα στις 17 Μαρτίου 1821 -όπου και βρισκόταν μαζί με τους προκρίτους των Καλαβρύτων και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό- επιστρέφει στο Αίγιο, και στις 23 Μαρτίου 1821 υψώνει στην πόλη επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση), αφού προηγουμένως, οι ελάχιστοι Τούρκοι της πόλης, είχαν φύγει έντρομοι με βάρκες για τη Φωκίδα, επειδή το Αίγιο δεν διέθετε κανένα φρούριο.

 

Ο Ιστορικός του 19ου αιώνα Σπυρίδων Λάμπρος στο “Ιστορικό Λεξικό” του 1880 γράφει ότι: “...το Αίγιον υπήρξεν η πρώτη πόλις, εκ της οποίας, εκραγείσης της Επαναστάσεως, έφυγαν οι Τούρκοι το κατ’ αρχάς έντρομοι”.

 

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Λόντος με το στρατό του, ξεκίνησε αμέσως για την Πάτρα στην πολιορκία της οποίας και συμμετείχε.

 

Στους πρώτους μήνες της Επανάστασης το Αίγιο, αφού είχε εκκενωθεί, κάηκε δύο φορές από το πέρασμα Τούρκων και Αλβανών που είχαν έλθει προς βοήθεια της πολιορκούμενης Τρίπολης.

 

Ο δεύτερος εμπρησμός έγινε μερικές ημέρες πριν την άλωση της Τρίπολης (23 Σεπτεμβρίου) και επακολούθησαν λεηλασίες και αρπαγές στην επαρχία γύρω από το Αίγιο.

 

Τιμή και δόξα στους ήρωες προγόνους μας. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!»._

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις