Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Κατάμεστο το "Τόφαλος" για τον Θάνο Μικρούτσικο

Πάτρα: Κατάμεστο το "Τόφαλος" ...

Συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» στη γενέτειρα του Θάνου Μικρούτσικου στην Πάτρα πραγματοποιείται η δεύτερη συναυλία που αφιερώνει ο συνθέτης στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Μια εξαιρετική και συγκινητική συναυλία με τραγούδια αγαπημένα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, πότε στη διεύθυνση των εξαίρετων μουσικών του, πότε στο πιάνο παρέα με τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη, ταξιδεύουν όσους παραβρίσκονται σε τραγούδια που τα γνώρισαν, τα γνωρίζουν και τα τραγουδούν γενιές που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν μαζί τους.

Στη συναυλία παραβρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης κ.ά..

 

Δ. Τζαβάρας: «Εδώ βρίσκεται η δύναμη...»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημήτρη Τζαβάρα μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο οποίος είπε: «"Επίσημη πρώτη", όπως λέμε, απόψε, εδώ στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, για τα 100χρονα του ΚΚΕ.

Γιορτάζουμε τη συμπλήρωση μιας 100ετίας ασίγαστης πάλης του Κόμματος μας "για να γίνει η ανάγκη ιστορία", για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας. Και είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας, να το γιορτάζουμε με την επαναστατική μουσική της "Καντάτας για την Μακρόνησο" και της "Σπουδής στο Μαγιακόβσκι".

Αλλ’ αυτή η χαρά γίνεται μεγαλύτερη, γιατί έχουμε δίπλα μας, μαζί μας, το δημιουργό αυτών των έργων, το Θάνο Μικρούτσικο, που αφιερώνει τη σημερινή συναυλία, εδώ στη γενέτειρά του την Πάτρα, στα εκατό χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

Σημείωσε πως «εδώ βρίσκεται η δύναμη εκείνη και ο κόσμος εκείνος που πιστεύει ότι "το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο" είναι ο άνθρωπος "που τον μποδίζουν να βαδίσει", ο άνθρωπος "που τον αλυσοδένουνε", γι’ αυτό και δουλεύει για την ενημέρωση και την οργάνωση του λαού μας, αξιοποιώντας κάθε βήμα και κάθε μετερίζι (το εργατικό κίνημα, τις άλλες μαζικές οργανώσεις, μαζί και το Δήμο Πατρέων) που, διεκδικεί τα εργατικά δικαιώματα μέσα στους τόπους δουλειάς, δεν αποκηρύσσει την απεργία, τη συνέλευση, το σωματείο και μοχθεί για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που παλεύει κατά της ανεργίας που μαστίζει την Πάτρα και για να δουν άσπρη μέρα οι εργατογειτονιές κι οι φτωχοσυνοικίες της πόλης, όλοι οι βιοπαλαιστές κι οι οικογένειες τους, να μορφωθούν σωστά και να δουν προκοπή οι μαθητές, οι σπουδαστές και φοιτητές μας που ορθώνει ανάστημα και "βγάζει τη γλώσσα" στο στόχο των καπιταλιστών για ανάπτυξη εις βάρος των εργατικών λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων, μια ανάπτυξη στην κυριολεξία ματωμένη.

Εδώ βρίσκεται ο κόσμος και η δύναμη που απειθαρχεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που δεν δέχεται να σηκώσει τις εγκληματικές σημαίες τους που δεν εξαγνίζει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και δεν "πετάει από χαρά" βλέποντας τον Αμερικάνο πρέσβη ν’ αλωνίζει τη χώρα που προσβάλλεται βάναυσα όταν τα ΝΑΤΟικά γεράκια παινεύουν τάχα τους Έλληνες πιλότους, ενώ, την ίδια ώρα, κάνουν τα "στραβά μάτια" στο Αιγαίο, όπου αυτοί παίζουν τη ζωή τους "κορώνα γράμματα"  που αντιτάσσεται στη μετατροπή των εδαφών μας σ’ ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο με δολοφονικά κι επικίνδυνα ορμητήρια παντού (μαζί και στα μέρη μας, στον Άραξο, που θέλουν να ξαναφέρουν πυρηνικά, στην Ανδραβίδα, που την επιλέγουν ως πεδίο δοκιμής των δολοφονικών τους επιδρομών και αλλού) που θέλει να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια - και όχι σε μια περιοχή που λίγο θέλει να γίνει μπουρλότο για το χατήρι των όπου γης μονοπωλιακών μεγαθηρίων και εν ονόματι της περιβόητης γεωστρατηγικής αναβάθμισης των Ελλήνων καπιταλιστών».

Ο Δ. Τζαβάρας ευχαρίστησε τον Θ. Μικρούτσικο και όλους τους συντελεστές της συναυλίας λέγοντας: «Με αφορμή, τη σημερινή σπάνια βραδιά, εκφράζουμε από μέρους της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και της γενέτειράς του της Πάτρας ένα μεγάλο, ολόθερμο ευχαριστώ στο Θάνο Μικρούτσικο για τη συμβολή του στην πραγματοποίησή της. Αλλά και για τη συνολικότερη κοινωνική προσφορά του μέσα από την τέχνη του.

Μια τέχνη που συναντιέται με τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις αξίες του Κόμματός μας, για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Ταυτόχρονα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και όλους τους συντελεστές της σημερινής συναυλίας, τους σπουδαίους ερμηνευτές: Τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, το Μίλτο Πασχαλίδη, όλους τους μουσικούς και τους τεχνικούς, όλους όσοι στήριξαν την αποψινή μας εκδήλωση.

Θάνο, σε καλωσορίζουμε, για μια ακόμα φορά στην Πάτρα που αγαπάς. Να μας επιτρέψεις να σου προσφέρουμε δυο συμβολικά δώρα απ’ τις οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ της Αχαΐας και όλης της Δυτικής Ελλάδας:

Το πρώτο είναι μια πρωτότυπη ξυλογραφία, επιχρωματισμένη με το χέρι, που αποτυπώνει το λιμάνι της Πάτρας στο τελευταίο τέταρτο το 19ου αιώνα, έργο ηλικίας άνω των 140 ετών.

Το δεύτερο, είναι ένα αντίγραφο της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ημερομηνία 3 Ιουνίου 1937, με την οποία επιβάλλεται η ποινή της διαρκούς αποβολής του Νίκου Μπελογιάννη από τη Νομική Σχολή, με το αιτιολογικό ότι "επεδίωκε την διάδοσιν, ανάπτυξιν και εφαρμογήν ιδεών και θεωριών τεινουσών εις την ανατροπήν του κρατούντως εν τη χώρα κοινωνικού καθεστώτος κλπ, επιδεικνύων ούτω διαγωγήν απάδουσαν εις την αξιοπρέπειαν του φοιτητού"».

 

Θ. Μικρούτσικος: Να συνεχίσουμε αυτό που μας παραδόθηκε

Ο Θάνος Μικρούτσικος παρέλαβε συγκινημένος τα δώρα και αφού ευχαρίστησε την Οργάνωση και τον κόσμο που γέμισε το στάδιο είπε: «Μου δίνετε τεράστια δύναμη σε μια αρκετά δύσκολη φάση της ζωής μου. Τα 100 χρόνια του ΚΚΕ αυτόματα καθιστούν το Κόμμα ως το πιο ιστορικό στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη.

Ακόμα και οι αντίπαλοί του, τουλάχιστον οι καλοπροαίρετοι, αποδέχονται ότι είναι το κόμμα που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών. Ειδικά στην εποχή της σημερινής βαρβαρότητας είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσει με το ίδιο πάθος, δικαιώνοντας τις τεράστιες θυσίες που έχει δώσει εδώ και 100 χρόνια».

Ειδικά για την «Καντάτα για τη Μακρόνησο» ανέφερε ότι δεν ανήκει μόνο στους δύο δημιουργούς, αλλά υπάρχει και ένας τρίτος συνιδιοκτήτης. Δεν θα έγραφε ο Ρίτσος, δεν θα μελοποιούσε ο Μικρούτσικος αν εκεί στην Μακρόνησο δεν υπήρχε το ΚΚΕ με τα μέλη του και όσοι πάλεψαν πλάι του, που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έχασαν ακόμα και τη ζωή τους.

Σημείωσε ακόμα ότι σήμερα έχουμε τεράστια ευθύνη, ειδικά οι νέοι, να συνεχίσουμε αυτό που μας παραδόθηκε και θα συνεχίσουμε γιατί είναι μονόδρομος.

Και κατέληξε: «Άλλωστε έχουμε ταχθεί να ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας. Δυνατό και ρεαλιστικό είναι το αδύνατο. Και μόνο τότε θα έρθει η πιο όμορφή θάλασσα...».

 

Η συναυλία

Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι», σε ποιητική απόδοση του Γ. Ρίτσου, το οποίο ερμήνευσε ο Κώστας Θωμαΐδης. Ακολουθεί το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, από τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Το έργο αυτό παρουσιάζεται ξανά ολόκληρο στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια.

 

Στο Β' μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει επιλογές πολιτικών τραγουδιών απ' όλη τη μουσική διαδρομή του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη, Κώστα Λάχα και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Οι Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης ανέλαβαν την ερμηνεία των τραγουδιών.

Μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρες), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρης Ντουτσούλης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Οπτικό υλικό: Κώστας Σταματόπουλος, Σωτήρης Γκέκας.

 

Πηγή: 902.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις