Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δήμος Πατρέων: Το ποσό της Πολιτικής Προστασίας δεν επαρκεί για την πρόληψη & αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Δήμος Πατρέων: Το ποσό της Πολιτικής Προ...

Η αντιπυρική περίοδος και η λήψη μέτρων συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο

Η αντιπυρική περίοδος και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και εθελοντικών συλλόγων.

Το θέμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα, εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης  Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Φέρνουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση το θέμα της αντιπυρικής προστασίας γιατί ανησυχούμε από την έλλειψη σε προσωπικό, σε μέσα και μηχανολογικό εξοπλισμό, σε χρηματοδότηση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασικές Υπηρεσίες, Δήμοι κ.λπ.

Ισχύουν όλα όσα αναφέραμε πρόσφατα και στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου όπως και στη σημερινή εισήγηση.

Φέτος, αν κρίνουμε από τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς τόσο στα περιαστικά δάση αλλά και σε αυτά εκτός του αστικού ιστού. Το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε μόνο 3 σημαντικές πυρκαγιές στο Δήμο μας που βέβαια αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των Υπηρεσιών μας  σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταστροφικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά αλλά και όσες άλλες στην υπόλοιπη χώρα.

Πυροσβεστικές δυνάμεις και οχήματα ήταν για το σκοπό αυτό  στη Δυτική Αχαΐα, όπως και δικά μας μέσα και εργαζομένους, υπήρχε όμως κίνδυνος από την έλλειψη μέσων αν εκδηλωνόταν και αλλού ανάλογες πυρκαγιές.

Μπορεί να φαίνεται ξαναειπωμένο, όμως είναι αναγκαίο να τονίσουμε βασικές πλευρές που συνθέτουν το ζήτημα και τις ανησυχίες μας:

1)            Θεσμικό πλαίσιο με δασοκτόνους νόμους και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.

2)            Αποψιλώσεις προσωπικού από υπηρεσίες.

3)            Αλλαγή πολιτικής για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασικών οικοσυστημάτων και περιορισμός της δασοπροστασίας μόνο ως δασοπυρόσβεση.

4)            Μεγάλες ελλείψεις μέσων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που φτάνουν μέχρι τα ακινητοποιημένα πυροσβεστικά οχήματα ή μη ύπαρξη πυροσβεστικών μέσων και με απαρχαιωμένο στόλο.

Όλοι γνωρίζουμε πως στους Δήμους πλέον έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με όλα τα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης. Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία, δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού.

Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων, όλο και λιγότερο στηρίζεται στους Κ.Α.Π.,  ο στόχος των κυβερνώντων είναι το κόστος της αντιπυρικής προστασίας να επιβαρύνει, μέσω της δημοτικής φορολογίας, ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον λαό.

Με αυτές τις επιλογές δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση που  οδηγεί και σε διαφοροποιημένες δυνατότητες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης από τους δήμους, γιατί η πυρόσβεση θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε δήμου και τους πρόσθετους φόρους που θα επιβάλλει στους δημότες.

Η πολιτική γης και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Αποτελούν κρίκους μιας ολόκληρης αλυσίδας νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης, μεταβάλλουν τη χρήση της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιούν οδηγίες της Ε.Ε., που επίσης απαντούν στις ίδιες ανάγκες.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων, οι οποίες μετά από δασικές πυρκαγιές - εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία. Κάθε χρόνο χάνονται από πυρκαγιές, 550.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και πάνω από το 65% αυτών, οφείλεται σε εμπρησμούς.

Το ποσόν από τη ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας για το 2018, είναι 130.000 ευρώ, ίδιο τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δεν επαρκεί φυσικά για τις ανάγκες της πρόληψης και αντιμετώπισης γι αυτό, μέσω της Διεύθυνσης Πρασίνου με εγγραφές στον προϋπολογισμό που φτάνουν μέχρι και 200.000 ευρώ, χρηματοδοτούμε από ίδια έσοδα.

Αυτό για πόσο μπορεί να γίνεται με αυτή την χρηματοδότηση, που δίνεται στην Τοπική Διοίκηση;

Οι ενέργειες μας, δεν είναι μόνο στη διάθεση ποσών, αλλά και σε όλες τις κατευθύνσεις, μέσα από σχεδιασμό των υπηρεσιών μας, της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΥΑΠ.

Παίρνουμε μέτρα με δικά μας μέσα και όσο προσωπικό υπάρχει, συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους 5 Εθελοντικούς Συλλόγους, με Τοπικά Συμβούλια και ομάδες πυρασφάλειας κατά περιοχή, με περιφρούρηση επικίνδυνων περιοχών, όπως Άνω Καλλιθέα, Λυγιές, Ομπλό, Κεφαλόβρυσο, Δασύλλιο, Άνω Συχαινά, Άνω και Κάτω Καστρίτσι, Βραχνέικα κ.α., ενώ έχουμε ξεκινήσει καθαρισμό στο Δασύλλιο και στις Δημοτικές Ενότητες. Κάνουμε προληπτικό καθαρισμό αποβλάστησης σε δασικές εκτάσεις, που μόνο αυτές είναι 300 στρέμματα.

Διαθέτουμε τα 5 πυροσβεστικά για να βοηθήσουμε στην άμεση παρέμβαση, 3 υδροφόρες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, μαζί με το ανάλογο προσωπικό βέβαια και αποκαθστούμε το δίκτυο ανεφοδιασμού μέσω των 340 κρουνών σε περιοχές του Δήμου.

Για να μπορέσουμε ως Δήμος να ανταποκριθούμε στις σχετικές ανάγκες, πρέπει να έχουμε επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία διεκδικούμε.

-Να απαιτήσουμε την κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και στο Δήμο Πατρέων με μόνιμο προσωπικό.

- Η παραχώρηση υπηρεσιών πυρασφάλειας στους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται 14 περιφερειακά αεροδρόμια και το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς και το ιδιωτικοποιημένο οδικό εθνικό δίκτυο, λειτουργεί σε βάρος του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος με πανελλαδική αποδυνάμωσή του κατά 700 πυροσβέστες. Γι αυτό άμεσα θα πρέπει να επανέλθουν στην υπηρεσία τους.

-Καμιά απόσπαση – μετακίνηση πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων όπως κοινοπραξιών εθνικών οδών ή άλλων σκοπών, πέραν της αποστολής τους.

-Την μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού πυροσβεστών με σταθερές σχέσεις εργασίας.

-Ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής με σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης, αλλά και με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Εμείς θα είμαστε σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και θα διαθέτουμε υπηρεσίες και μέσα και θα κάνουμε τα πάντα. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις ανησυχίες μας για το θέμα, με βάση τους ανασταλτικούς παράγοντες που υπάρχουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Με βάση λοιπόν το συνολικό πλαίσιο, να πάρουμε πρωτοβουλίες για παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μαζί με τους όμορους Δήμους, να διεκδικήσουμε βασικά ζητήματα που αφορούν στην δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση.

Να διεκδικήσουμε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πράξει το ίδιο προς την κυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που αφορά την προστασία των ανθρώπινων ζωών, του δασικού πλούτου της χώρας μας και των περιουσιών του λαού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις