Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άλμα Ζωής: Υπολειτουργεί ο γραμμικός επιταχυντής, στο νοσοκομείο του Ρίου, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων χειριστών

Άλμα Ζωής: Υπολειτουργεί ο γραμμικός επι...

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

Υπολειτουργεί ο γραμμικός επιταχυντής που δώρησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων χειριστών. Αυτό αναφέρει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Αχαΐας σε ανοικτή επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Υγείας Ανδρέας Ξανθό.

Όπως αναφέρει:

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Αναγκαζόμαστε, δυστυχώς, να απευθυνθούμε σε σας, εκφράζοντας την αγωνία μας, για ένα θέμα, που ενώ φαινόταν ότι είχε ευτυχή κατάληξη, η καθημερινότητα διέψευσε κάθε προσδοκία. Με έκπληξη, ομολογουμένως δυσάρεστη, πληροφορηθήκαμε από τον Διευθυντή της Μονάδας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΓΝ Πατρών και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή κ. Δημήτριο Καρδαμάκη, ότι ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, που τοποθετήθηκε στο ΠΠΓΝ Πατρών, μετά από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης εξειδικευμένων χειριστών, ενώ στην ίδια Μονάδα (Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας) δεν έχει αντικατασταθεί η συνταξιοδοτηθείσα γιατρός, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και στο επίπεδο αυτό.

Ο γραμμικός επιταχυντής άρχισε να λειτουργεί την 1η Αυγούστου 2017 και εγκαινιάστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου, όσο και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ δεσμεύτηκαν για την πλήρωση των θέσεων χειριστών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται το δυνατόν περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς. Μέχρι σήμερα ωστόσο αυτή η δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί.

Είναι αδιανόητο, κ. Υπουργέ, να υπάρχει ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, να έχει πραγματοποιηθεί μια τέτοιας σημασίας επένδυση, και να παραμένει αναξιοποίητο, ενώ είναι απολύτως απαραίτητο για τη θεραπεία ογκολογικών ασθενών, και μάλιστα σε ένα Νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Οι υπάρχοντες γιατροί και χειριστές κάνουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά, αλλά δυστυχώς δεν φτάνουν για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Εσείς, ως γιατρός ο ίδιος, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι καρκινοπαθείς δίνουν καθημερινές και κυριολεκτικά άνισες μάχες με την ασθένεια, ότι συχνά η ζωή τους κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή και ότι η σωστά σχεδιασμένη θεραπεία, και η έγκαιρη χορήγησή της είναι παράγων επιτυχίας της έκβασης της κατάστασης τους και πρέπει να γίνεται αυστηρά στην ώρα της, για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αρνούμαστε να μπούμε στην λογική της αιτίας ή της αφορμής για την καθυστέρηση αυτών των απολύτως απαραίτητων προσλήψεων προσωπικού.

Δική μας μοναδική και αδιαπραγμάτευτη λογική, ο άρρωστος, η ελπίδα και το δικαίωμα του στην αξιοπρέπεια, στην αποθεραπεία και στην ζωή. Κάθε καθυστέρηση στην απρόσκοπτη, σωστή και πλήρη λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή, ισοδυναμεί κατά την δική μας ταπεινή άποψη, με αδιαφορία κατά των ογκολογικών ασθενών και κατ’ επέκταση της ίδιας τους της ζωής.

Πάγια θέση του Σ.Γ.Κ.Μ. «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας είναι ο καρκινοπαθής, ανεξάρτητα από ιδεολογία, χρώμα, θρησκεία, φύλο, κοινωνική κατάσταση και καταγωγή, να έχει το δικαίωμα στην απρόσκοπτη θεραπεία, στην αξιοπρέπεια και την επιβίωση.

Κύριε Υπουργέ, ζητάμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση σας. Ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρωση των θέσεων ειδικών χειριστών και γιατρών ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η Μονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του μεγάλου αυτού περιφερειακού Νοσοκομείου.

Παράλληλα και ενώ ετοιμαζόταν αυτή η επιστολή, ενημερωθήκαμε ότι από την Δευτέρα, 21 Μαΐου, αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων του ίδιου Νοσοκομείου, λόγω δραματικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και κλινών ΜΕΘ. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναφέρουμε τίποτα περισσότερο επ΄ αυτού. Αντιλαμβάνεσθε πολύ καλά την κρισιμότητα της κατάστασης και τις δραματικές επιπτώσεις της στην υγεία των πολιτών, και ιδιαίτερα των καρκινοπαθών, όπου ο χρόνος είναι παράγοντας επιτυχίας και αποθεραπείας. Αρκετά πια με την πολύπαθη Υγεία. Αρκετά πια με τους ανάλγητους καιρούς, που μας αναγκάζουν να διεκδικούμε τα αυτονόητα και τα θεμελιώδη για τον Άνθρωπο. Προσβλέπουμε στην ευαισθησία σας και στην εκπεφρασμένη θέληση σας να είστε αποτελεσματικός και χρήσιμος για τον νοσούντα Άνθρωπο"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις