Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Δίνουν ζωή! Οι ακούραστοι "εργάτες" συλλογής μονάδων αίματος στο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα, μιλούν στο thebest.gr για την αιμοδοσία - ΒΙΝΤΕΟ

Δίνουν ζωή! Οι ακούραστοι "εργάτες&...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Είναι το παλαιότερο κέντρο αιμοδοσίας στην Πάτρα

Καθημερινά κάποιοι εργάζονται για να μην λείψει το αίμα από τον συνάνθρωπο που θα βρεθεί σε ανάγκη. Σαν εργατικές μέλισσες, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και  εθελοντές, βοηθούν για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες αίματος.

Η διευθύντρια της Αιμοδοσίας στο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα, Ελένη Θεοδωρή, μιλά στο thebest.gr για τη μεγάλη αξία της αιμοδοσίας.

Το κέντρο αιμοδοσίας του νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας είναι το παλαιότερο στην Πάτρα. Ο "Αιμοδότης" ξεκίνησε στην Αχαΐα από τον αείμνηστο Γιώργο Σιμιγιάτο, ο οποίος "έφυγε" στις 11 Ιουνίου του 2014 πολύ κόντά στην ημερομηνία για την παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη.

Η βιοπαθολόγος ιατρός στο τμήμα αιμοδοσίας του Αγ. Ανδρέα Παρθενώπη Τσέλιου, μιλά ανατρέχει στο παρελθόν και τα δύσκολα πρώτα χρόνια της αιμοδοσίας στην Πάτρα.

Η Μαρία Φωτοπούλου είναι τακτική αιμοδότρια και γι αυτό "ταξιδεύει" ανα τακτά διαστήματα απο την Κ. Αχαΐα για να προσφέρει αίμα. Οπως χαρακτηριστικά λέει, δεν το κάνει για κάποιο αντάλλαγμα -άδεια από τη δουλειά κλπ. Της αρκεί η χαρά που νοιώθει, οτι βοηθά κάποιον συνάνθρωπό της.

Η Αδαμαντία Γιατρά είναι επισκέπτρια υγείας στην αιμοδοσία του Αγ. Ανδρέα. Στόχος της η προσέλκυση και διατήρηση το δυνατόν περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών, ώστε σχεδόν όλο το χρόνο να υπάρχει απόθεμα αίματος, κάθε ομάδας.

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Σήμερα αξίζει να θυμηθούμε κάποια σημεία από τον Κώδικα Δεοντολογίας Εθελοντών Αιμοδοτών, στην σύνταξη του οποίου είχε συμβάλλει καθοριστικά ο Γιώργος Σιμιγιάτος και είχε δημοσιευτεί στην έκδοση για την 14η Αμφικτυονία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, εν έτει 2000, στην Αθήνα!

Η Αιμοδοσία θεωρείται «εθελοντική μη αμειβόμενη» αν ο αιμοδότης δίνει το αίμα με την θέλησή του/της, χωρίς να δέχεται αμοιβή, είτε σε χρήμα είτε σε άλλο είδος που θεωρείται ότι υποκαθιστά το χρήμα.

Το οικονομικό όφελος δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελεί κίνητρο ούτε για τον αιμοδότη ούτε για εκείνους που έχουν την ευθύνη της συλλογής του αίματος.

Θα πρέπει να ενθαρρύνεται πάντοτε η μη αμειβόμενη εθελοντική αιμοδοσία.

Ο Αιμοδότης και οι ανάγκες του πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας.

Ο Αιμοδότης παρέχει πλήρη στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού μέσου αναγνώρισης (διαβατήριο) και υπογράφει αφού έχει διαβάσει και κατανοήσει πλήρως το ερωτηματολόγιο που αποσκοπεί στην επιλογή ή τον αποκλεισμό του αιμοδότη από την αιμοδοσία.

Υπογράφει με ευθύνη και συνείδηση της προσφοράς του. Κάθε ενσυνείδητη απόκρυψη στοιχείων……και αιτίου που μπορεί να βλάψει την υγεία του λαμβάνοντος το αίμα και τα προϊόντα, είναι πράξη αντιδεοντολογική και ανεύθυνη με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για την δημόσια υγεία

Η προσέλκυση των εθελοντών αιμοδοτών γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας και τους εθελοντές προσελκυτές (σύλλογοι και ομάδες εθελοντών αιμοδοτών). Οι σύλλογοι και οι ομάδες εθελοντών αιμοδοτών βοηθούν σημαντικά στην προσέλκυση και συμβάλλουν ουσιαστικά, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.

Ο τόπος και ο χρόνος της συλλογής αίματος πρέπει να εξυπηρετούν τους αιμοδότες για να μη χάνουν χρόνο από την δουλειά τους και για να μπορούν να φέρνουν τους/τις συζύγους και τα παιδιά τους στις οργανωμένες αιμοδοσίες.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες εθελοντών αιμοδοτών δεν αναμειγνύονται στην διάθεση του προσφερομένου αίματος. Η διαχείριση του αίματος είναι αποκλειστικά έργο της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας.

Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας οφείλουν να καλύπτουν τις ανάγκες αίματος για τους εθελοντές αιμοδότες και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν την πεμπτουσία του κώδικα δεοντολογίας που παραμένει ζωντανός και επίκαιρος και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας σχετικά με την δημιουργία «τραπεζών αίματος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being