Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΑΓΚΟ ΚΑΙ ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΟ 37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ Φεστιβάλ Πάτρας

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΑΓΚΟ ΚΑ...

Με θεατρική κατεύθυνση

Με την απόφαση – έγκριση από το ΚΑΣ – Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο ανά χείρας (είχε έρθει με το ταχυδρομείο το πρωί), ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος παρέθεσε το πρωί στο χώρο του Λίθογραφείον συνέντευξη Τύπου όπου και ανακοίνωσε το πρόγραμμα του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας που ξεκινά σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, την Τετάρτη 1η Αυγούστου 2018 με την μουσικοχορευτική παραγωγή «Buenos Tango Romper El Piso» της Natalia Hills.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει συνολικά 11 εκδηλώσεις με το σκεπτικό ο Πατραικός λαός να γίνει «κοινωνός» του Αρχαίου Ρωμαικού Ωδείου. Επίσης στόχος είναι το Φεστιβάλ να προσελκύσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να απολαύσει και τις πιο δύσκολες και απαιτητικές παραγωγές.

Δεν λείπει και από την φετινή διοργάνωση ο συναισθηματικός χαρακτήρας καθώς η πάντοτε συλλεκτική αφίσα του Φεστιβάλ, φέτος κοσμείται από ένα εμβληματικό πρόσωπο, την αξέχαστη Τζένη Καρέζη από την παράσταση αρχαίου δράματος «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στούρουα, του 1987 που είχε τότε παιχθεί στο 7ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο. Είναι μία προσωπογραφία της σπουδαίας Τζένης Καρέζη και η επιλογή αυτή έγινε μιας και στο φετινό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί οι παραστάσεις «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από την 5η Εποχή Τέχνης σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τη Λένα Παπαληγούρα που θα δούμε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 καθώς και η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου με την Αλεξία Καλτσίκη, στις 4 Σεπτεμβρίου 2018 που θα αποτελέσει και την επίσημη πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης.

Εξάλλου κάθε χρόνο από το ξεκίνημα του, το μακρινό 1981, το Φεστιβάλ Πάτρας έχει την μεγάλη τιμή να φιλοξενεί αποκλειστικά τις παραστάσεις – θερινές παραγωγές της κρατικής μας σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου.

Στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ακόμα στις 7 και 8/8 στο Αρχαίο Ωδείο η παράσταση «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συναυλία του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Εφ’ όλης της ύλης» στις 27 Αυγούστου στο Αρχαίο Ωδείο στις 21.30, η παράσταση αρχαίου Δράματος «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών στις 28 και 29 Αυγούστου 2018 στο Αρχαίο Ωδείο, ο «Αλέξης Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γρηγόρη Βαλτινό στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αρχαίο Ωδείο (με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στη διανομή των ηθοποιών) και η παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του» από το Θέατρο Νέου Κόσμου, με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Χρυσοστόμου στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αρχαίο Ωδείο (η παράσταση είχε παιχθεί και πέρυσι με επιτυχία).

Υπάρχουν και η παράσταση «Τρωικός Πόλεμος» από το Θέατρο Τέχνης και την ομάδα Χρώμα με αποσπάσματα από κείμενα των Αισχύλου και Ευριπίδη που θ’ ανέβει στο Λιθογραφείον στις 24 και 25/9 και το Ρωσικό κλασικό Μπαλέτο της Μόσχας που θα παρουσιάσει την «Λίμνη των κύκνων» του Τσαικόφσκι την Παρασκευή 7/12 κατά πάσα πιθανότητα στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο.

Να προσθέσουμε πως οι συλλεκτικές αφίσες με την φωτογραφία της Τζένης Καρέζη που θα μοιράζονται δωρεάν στους θεατές, αποτελούν χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ακόμα όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, και φέτος στο πλευρό του Φεστιβάλ Πάτρας για 10η συνεχή χρονιά θα είναι ως χορηγός η Dur ΑΕ και οι Νίκος και Θεόδωρος Δούρος καθώς η Πατρινή εταιρεία ένδυσης ανέλαβε και έδωσε τα μπλουζάκια των εθελοντών του Φεστιβάλ. Επίσης στο χώρο της Dur στεγάζεται προσωρινά και το αρχείο του Φεστιβάλ Πάτρας ενώ η εταιρεία Φρεμεντίτης στην Φιλοποίμενος ανέλαβε να ψηφιοποιήσει πάνω από χίλιες αφίσες και προγράμματα του Φεστιβάλ Πάτρας -  Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Οι συλλεκτικές αφίσες θα είναι διαθέσιμες από την Δευτέρα 23/7 στα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Πάτρας.

Επιμέλεια - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture