Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Καλάβρυτα: Μουσική και θέατρο στις 12 και 14 Αυγούστου

Καλάβρυτα: Μουσική και θέατρο στις 12 κα...

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων, με τον τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων, με τον τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018», είτε, αυτοτελώς, είτε, με συνδιοργανώσεις, με πολιτιστικούς και πατριωτικούς Συλλόγους των πόλεων και των χωριών μας, μετά από αιτήματά τους.

Την Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 και ώρα 20:30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, αρχίζει το μουσικό ταξίδι της Φιλαρμονικής Νέων του Δήμου μας, με την παρουσίαση, μιας μοναδικής και εξαιρετικής συναυλίας της, με παραδοσιακές και σύγχρονες μελωδικές νότες. Θ’ ακολουθήσουν συναυλίες της Φιλαρμονικής και στη Δάφνη, Κλειτορία και Τριπόταμα.

Την Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2018, στις 9:30 το πρωί, στην κεντρική εκκλησία Καλαβρύτων, θα τελεστεί το καθιερωμένο μνημόσυνο, στη μνήμη και προς τιμή της αλησμόνητης, ηρωίδας, Καλαβρυτινής μάνας. Στην εκκλησία, θα εκφωνήσει την ομιλία, η κυρία Χρύσα Λεχουρίτη, Γραμματέας της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, περί της 10:45, απέναντι από την εκκλησία, στο Δημοτικό Περίπτερο, θα γίνουν, τα εγκαίνια της σημαντικής και σπουδαίας έκθεσης φωτογραφιών και κειμένων, με θέμα «Γενικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου», από την Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα, Άννα Μπάρμπαζακ και το Δήμαρχο Καλαβρύτων, Γεώργιο Λαζουρά. Η έκθεση αυτή, θα διαρκέσει, μέχρι την Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018.

Επίσης, την Τετάρτη, 14 Αυγούστου, στις 08:30 το απόγευμα, στο θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα, ο καλλιτεχνικός και θεατρικός οργανισμός «ΑΙΧΜΗ», θα παρουσιάσει, σε μια μεγάλη θεατρική παραγωγή, την τραγωδία του Ευριπίδη «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ».

Η εκδήλωση αυτή, γίνεται με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗ.ΚΕ.Κ. – Σπήλαιο Λιμνών Καστριών και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κλειτορίας.

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε, όλες και όλους και σ’ αυτές τις σημαντικές και ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων και θα χαρούμε να σας δούμε να τις τιμήσετε με την παρουσία σας

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» του Ευριπίδη

Η πολυζήλευτη  «Ανδρομάχη»

 

«Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης….. η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της  Ανδρομάχης… η πορεία της και η συντροφικότητά της…το αντίπαλον δέος της  “Ωραίας” Ελένης.

Η “Ωραία” Ανδρομάχη, θα λέγαμε ωραία αλλά και με αρετή και σκέψη, αρετές που δίνει απλόχερα ο Όμηρος στους αμυνόμενους υπέρ πατρίδος, διαφύλαξης των αγαθών της τιμής, της αξιοπρέπειας, της Γνώσης και της ουσιαστικής Ηθικής.

Έκλεισε τυπικά και μόνο τη σελίδα “Έκτωρ”, και τη διαφυλάσσει στην υπόλοιπη ζωή της, σαν τα Άγια των Αγίων. Πορεύεται στον υπόλοιπο βίο της και νικά τελικά, μέσω των απογόνων της.

Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.

Το ένστικτο και η γνώση της την οδηγούν στο σωστό δρόμο και ζητάει βοήθεια από τον ευπατρίδη Πηλέα, για να γλυτώσει το γιό της.

Η Ανδρομάχη είναι ένα σημαδεμένο και μοιραίο πρόσωπο για όλους μας. Όταν παίζαμε…μικροί τον..Αχιλλέα, θέλαμε για σύντροφό του την Ανδρομάχη..γιατί ήταν μάνα-ερωμένη-σύντροφος-Γυναίκα, ικανή να πορευθεί διπλά.

Μετά την Άλωση της Τροίας……μετά την Άλωση της Πόλης….

Μετά την Άλωση……. Η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων “σημαδεμένων” ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον “ίσκιο” τους που λέει ο λαός, χαράζουν το δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της Γνώσης.

Ο Όμηρος πολύ σωστά τοποθετεί την Ανδρομάχη δίπλα στον Έκτορα, υπογραμμίζοντας έτσι, ότι η αξιοπρέπεια η ανδρεία και η φιλοπατρία μπορεί να ταυτίζονται!!

“ Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός. Και να πεθάνουνε, λάμπ’ η αρετή τους”. (Ευριπίδης).

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαϊδης

Μετάφραση Κώστας Πολιτόπουλος

Σκηνικά Γρηγόρης Ριζόπουλος

Κοστούμια Όλγα Σχοινά

Μουσική επιμέλεια Στέφανος Νικολαϊδης

Φωτισμοί Στέφανος Κεραμιδάς

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Φωτεινή Φιλοσόφου

Γιάννης Νικολαϊδης

Γεωργία Ζώη

Κώστας Κλάδης

Λεωνίδας Αργυρόπουλος

Χριστίνα Σιώμου»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture