Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Υπάρχει και πιο χαμηλά: Τα δύο φεστιβάλ της Πάτρας φέρνουν και τα δύο την ίδια "Ηλέκτρα"!!!

Υπάρχει και πιο χαμηλά: Τα δύο φεστιβάλ ...

Της Νεκταρίας Ντούκα

Δεν είναι μόνο ότι τα τελευταία (πολλά) χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας συνεχώς χαμηλώνει τον πήχη… Δεν είναι ότι ο προσδιορισμός Διεθνές δίπλα στον τίτλο του μόνο κατεφημισμό εξακολουθεί να υπάρχει… Δεν είναι ότι εδώ και αρκετές Δημοτικές Αρχές δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή, όραμα, δικές του παραγωγές και φυσιογνωμία…

Είναι ότι έχοντας πια απωλέσει κάθε απομεινάρι αλλοτινής αίγλης, λειτουργεί περισσότερο ως ατζέντης σχημάτων και θεατρικών παραγωγών που ενσωματώνει ατάκτως κάθε καλοκαίρι στο πρόγραμμά του. Παραγωγές και παραστάσεις που θα έρχονταν ούτως ή άλλως στην Πάτρα, που δεν χρειάζονται χρηματοδότηση από τον δημοτικό κορβανά για να πραγματοποιηθούν, ούτε δημοτικούς υπαλλήλους για να το διεκπεραιώσουν, ούτε βεβαίως εργατοώρες να πληρωθούν.

Το έκανε άλλωστε αυτό ακριβώς, εδώ και χρόνια με επιτυχία το έτερο φεστιβάλ της πόλης, χωρίς κανέναν προϋπολογισμό, και χωρίς να χρεώνεται ο πατραϊκός λαός. Μάλιστα το έτερο φεστιβάλ της πόλης είχε επιπλέον ένα ατού. Είχε ισχυρή θεατρική φυσιογνωμία και έφερνε παραδοσιακά (κάτι που ακόμα κάνει) στην Πάτρα τις μεγαλύτερες θεατρικές παραγωγές της χώρας: Εθνικό Θέατρο, φεστιβάλ Αθηνών, ΚΒΘΕ. Αντιθέτως το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας παράλληλα με τον εκφυλισμό του έχασε και το αμιγώς μουσικό του ύφος. Ενσωμάτωνε χρόνο με το χρόνο από θεατρικά μέχρι λαϊκές βραδιές. Όλα χωρούσαν στο κατεπίφαση καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Από τον Νίκο Μουτσινά, μέχρι φέτος την Δέσποινα Βανδή.

Αυτό όμως που συμβαίνει πια δεν έχει προηγούμενο. Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα στα δύο Φεστιβάλ όχι μόνο έχει καταστρατηγηθεί, αφού θεματικός διαχωρισμός δεν υφίσταται πια σε κανένα από τα δύο Φεστιβάλ, αλλά επιπλέον δεν έχουν ούτε χρονικό διαχωρισμό. Ενώ παραδοσιακά το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου πραγματοποιούνταν Ιούνιο - Ιούλιο και το Θεατρικό Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ Αύγουστο- Σεπτέμβριο, φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ κάνει ένα διάλειμμα και επιστρέφει τον Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως συμβαίνει κάτι επιπλέον καινοφανές. Συμπίπτουν και στις εκδηλώσεις!!!

Πέρυσι πρωτοσυνέβη με τον «Σταυρό του Νότου», φέτος με την «Ηλέκτρα» του Θέμη Μουμουλίδη με πρωταγωνίστρια την Λένα Παπαληγούρα. Η παράσταση αφού παρουσιάστηκε τον Ιούλιο από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, επανέρχεται τον Σεπτέμβριο από το Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ!!! Διαγκωνίζονται ποιο θα πρωτοεντάξει στο πρόγραμμά του μια παράσταση που ούτως ή άλλως θα ερχόταν στην Πάτρα από μόνη της.

Κι αν για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος υπάρχουν δικαιολογητικά, καθώς ούτε οι δημότες το χρηματοδοτούν, ενώ και εκ του τίτλου του θεματικά η εν λόγω παράσταση δικαίως θα έπρεπε να ενταχθεί στο πρόγραμμά του, για το Διεθνές Φεστιβάλ τι δικαιολογητικό υπάρχει;

Καθώς κανείς από όσους διοίκησαν τον πολιτιστικό οργανισμό τα τελευταία χρόνια, δεν είχε την διάθεση να επενδύσει, με όλες τις έννοιες του επενδύω και όχι μόνο οικονομικά, στο φεστιβαλικό μας άρμα με την λαμπρή του ιστορία, αλλά ούτε ήθελε να πάρει την απόφαση να το καταργήσει, αφέθηκε στη μοίρα του να εκφυλίζεται θέρος με το θέρος. Κατά τα λοιπά το πληρώνουμε για να λέμε ότι το έχουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις