Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Γέμισε το μικρό Πάνθεον στην προβολή του "1945" από τον "Γυμνό Οφθαλμό"

Πάτρα: Γέμισε το μικρό Πάνθεον στην προβ...

Ακολουθεί στις 24/10 η προβολή της Αυστραλέζικης ταινίας "Γλυκιά Πατρίδα"

Με γεμάτη σχεδόν την 2η αίθουσα του Πάνθεον ξεκίνησε τις προβολές του για τη νέα περίοδο ο «Γυμνός Οφθαλμός» το βράδυ της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου 2018. Η ταινία που είχε επιλεγεί ήταν ένα φιλμ από την Ουγγαρία παραγωγής του 2017, σε σκηνοθεσία Φέρεντς Τόροκ, το ασπρόμαυρο «1945», μία καθηλωτική ταινία με θέμα την άφιξη δύο Εβραίων σε μία μικρή πόλη της Ουγγαρίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με τους κατοίκους, με επικεφαλής τον γλοιώδη κοινοτάρχη να θεωρούν ότι οι ξένοι επέστρεψαν για να τους εκδικηθούν λόγω της προδοσίας στους Γερμανούς.

Αυστηρή και με στοιχεία σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σχετικά αργή στην ανάπτυξη της αλλά ενδιαφέρουσα και με πολλά μηνύματα, η ταινία φάνηκε να αρέσει στους σινεφίλ που έδωσαν το παρών. Ο ιθύνων νους του «Γυμνού Οφθαλμού» Νίκος Καββαδίας απουσίαζε στην μακρινή Βραζιλία, ωστόσο διαβάστηκε από την συνεργάτιδα του Μάγδα Παναγοπούλου, ένα σύντομο μήνυμα του από τον βροχερό Βραζιλιάνικο νότο. «Μη λησμονείτε τον Μικρό Οφθαλμό», προέτρεψε τους Πατρινούς σινεφίλ ενώ πρόσθεσε «το μικρό Πάνθεον και τα μάτια σας».

Οι προβολές του «Γυμνού Οφθαλμού» θα συνεχιστούν στις 24 Οκτωβρίου 2018 με μία αξιόλογη και βραβευμένη πέρυσι στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ταινία που βγήκε πρόσφατα στις Αθηναικές αίθουσες, την «Γλυκιά Πατρίδα - Sweet Country», ένα κοινωνικό γουέστερν διάρκειας 113 λεπτών. Είναι μία Αυστραλέζικη ταινία, σε σκηνοθεσία Γουόργουικ Θόρντον με τους Μπράιαν Μπράουν, Χάμιλτον Μόρις και Σαμ Νιλ.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου 2018, μία ταινία που είχε κάνει την Ελληνική πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, «Η άμυνα του δράκου - La Defensa del Dragón» σε σκηνοθεσία της Νατάλια Σάντα που έχει γεννηθεί στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1977.

Τρεις φίλοι προχωρημένης ηλικίας περνούν τις μέρες τους στα καφενεία της Μπογκοτά και συναντιούνται τακτικά σ’ έναν θρυλικό σκακιστικό όμιλο της πόλης. Όσο καλοί κι αν είναι στο σκάκι, αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση στρατηγικής σημασίας στη ζωή τους. Μια νεαρή σκηνοθέτις κατορθώνει να συλλάβει τo ψυχικό αποτύπωμα του γηράσκοντος ανδρισμού, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα ένα νοσταλγικό αστικό πορτρέτο μιας πολυπρόσωπης παγκόσμιας πόλης.  Πρόκειται για παραγωγή του 2017 και παίζουν οι ηθοποιοί: Gonzalo de Sagarminaga, Hernan Mendez, Manuel Navarro. Διάρκεια: 80 λεπτά.

Στις 21/11 ο «Γυμνός Οφθαλμός» επιφυλάσσει μία ταινία – έκπληξη ενώ στις 5 Δεκεμβρίου πάντα στην 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη στις 21.45 θα προβάλλει το φιλμ «Αραβία» των Αφόνσο Ουτσόα, Ζουάου Ντουμάνς, επίσης από το Διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Σύμφωνα με το στόρι του «Αραβία – Arábia» που είναι Βραζιλιάνικη παραγωγή του 2017 και διάρκειας 96 λεπτών, ένας έφηβος που ζει σ’ ένα χωριό σε μια μεγάλη βιομηχανική ζώνη στην ενδοχώρα της Βραζιλίας ανακαλύπτει το ημερολόγιο ενός άνδρα που μόλις πέθανε σε εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο αλουμινίου της περιοχής.

Κάθε σελίδα του ημερολογίου ζωντανεύει έναν μαγικό κόσμο από την μακρόχρονη περιπλάνηση του νεκρού σε διάφορους τόπους και τη συναναστροφή του με ανθρώπους κάθε είδους, ενώ ξεδιπλώνεται η μυθολογία μιας μοναδικής προσωπικότητας που επέμενε να ζει τη ζωή με ενθουσιασμό και ποιητική διάθεση, σε πείσμα των δύσκολων καιρών.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Aristides de Sousa, Murilo Caliai, Glaucia Vandeveld, Renata Cabral.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

«Αραβία – Arábia».

«Αραβία – Arábia».

«Αραβία – Arábia».

"1945".

"1945".

"1945".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture