Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι αέρα αναπνέουμε; "Κόκκινο" χτυπάνε τα επικίνδυνα σωματίδια σε πολλές περιοχές της Πάτρας- ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Τι αέρα αναπνέουμε; "Κόκκινο" ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Τα στοιχεία του "Αιθέρα"

Κόκκινο χτυπάνε στο αέρα της Πάτρας, αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα, τα επικίνδυνα για την υγείας μας αιωρούμενα μικροσωματίδια. Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνει το δίκτυο Αιθέρας του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών ορισμένες περιοχές κινούνται συχνά στα κόκκινα ενώ σε κάποιες άλλες τα πράγματα είναι εμφανώς καλύτερα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Οι τιμές των συγκεντρώσεων εξαρτώνται από την περιοχή, την εποχή ακόμη και ώρα της ημέρας.

Όπως βλέπεται για παράδειγμα σήμερα 7 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Κυψέλης οι τιμές τους άγγιξαν τα 51 μg/m3 τιμή που θεωρείται «πολύ κακή», ενώ σε άλλες περιοχές όπως το Νέο Λιμάνι όπου έφθασαν τα 44, το Κουκούλι και τα Υψηλά Αλώνια με 28, την Αγία Σοφία με 30, οι δείκτες βάφτηκαν «πορτοκαλί», δηλαδή η κατάσταση που επικρατούσε ήταν «κακή».

 

Τις τελευταίες ημέρες πάντως σε πολλές περιοχές οι τιμές των μικροσωματιδίων ξεπέρασαν κατά πολύ τα 50 μg/m3 που θεωρείται το όριο του «συναγερμού». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

-Στο Νέο Λιμάνι (μέσα σε μια εβδομάδα) οι ενδείξεις έφθασαν στο «κόκκινο» τουλάχιστον 4 ημέρες,

-στην Κυψέλη 5 ημέρες,

-στα Δεμένικα 6 ημέρες,

-στο Κουκούλι 1 ημέρα,

-στον Άγιο Ανδρέα 5 ημέρες,

-στην Τριών Ναυάρχων 5 ημέρες,

-στα Υψηλά Αλώνια οριακά 5 ημέρες,

-στην Αγίου Νικολάου 4,

-στην Αγία Σοφία 4 ημέρες,

-στον Καστελόκαμπο μια ημέρα.

 

 

Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως ανησυχητικά για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε με τον χειμώνα να είναι μπροστά μας, περίοδο που λόγω της καύσης σε τζάκια και άλλα θερμαντικά μέσα οι τιμές των σωματιδίων αυξάνονται.

Σαφώς καλύτερα ήταν τα πράγματα σε Αγυιά όπου 6 ημέρες φτάσαμε στο «πορτοκαλί» αλλά καμία στο κόκκινο. Επίσης σε Ρίο, Πανεπιστήμιο και Πλατάνι καμία ημέρα της τελευταίους 7μέρου δεν ξεπέρασαν οι τιμές των μικροσωματιδίων τα 50 μg/m3.

 

Πέραν των ημερήσιων κι εβδομαδιαίων στοιχείων στη σελίδα http://www.patrasair.gr/ μπορείτε να βρείτε και ιστορικά στατιστικά για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στην πόλη της Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις